AKF

Çip Kıtlığı!

Merhaba,

Bildiğiniz gibi Çipler,  jet avcı uçaklarından uydulara, buzdolaplarından arabalara kadar, her tür alette bulunan küçük yapı taşları veya hücreler gibidir.

Intel, son yıllara kadar çip üretim sektörünün  öncüsü ve yıldızıydı. Ancak, artık değil; bir “Çip” kıtlığı yaşanıyor.

Taiwanan Semiconductor Manufacturing Company ve Güney Koreli Samsung dahil olmak üzere, Tayvanlı firmalar gelişmiş tasarımlarda öne geçtiler ve artık üretimin kralları onlar.

Dünyadaki çip üretiminin büyük çoğunluğunun ABD dışına kaymasında, Çin ve Tayvan gibi ülkelerin sağladığı hükümet sübvansiyonlarının da büyük etkisi olduğu söyleniyor.

Öyle ki, Çin hükümeti ayrıca kendi çip endüstrisini geliştirmek için çok para harcıyor ve ithal çiplere ve ekipmana güvenmediğini vurguluyor.

Dolayısıyla ABD ve Çin arasındaki siyasi, askeri ve ekonomik rekabette çipler önde gelen cephelerden biri.

Sıkıntı o kadar büyük ki, ABD Ordusu için bile yetecek miktarda Çip yok. Bu sebeple ABD Ordusu için,  güvenli ve kesintisiz çip sağlanabilmesi adına, Amerikan devleti kendi vergi mükelleflerine çip fabrikalarını sübvanse etmeleri  için bir program hazırlıyor.

Büyük Resim:

Esasen bütün bunların arka planı Çin.  Çin ile Tayvan arasındaki uzun süreli gerilimlerin bir noktada çip endüstrisini yıkabileceğinden ve bunun bir tür teknolojik kıyamete neden olabileceğinden korkuluyor.

Yakında Araba, Bilgisayar ve Hatta Telefon Bulamayabiliriz!

Çip kıtlığının önemli bir nedeni de yaşadığımız salgın.

Ford ve Volkswagen de dahil olmak üzere birçok büyük otomobil üreticisi gerekli bilgisayar çiplerini alamadıkları için üretimi yavaşlattı veya geçici olarak durdurdu .

Çünkü, bilgisayar çipleri yapmak oldukça zor ve karmaşıktır. Üretim esnasında, hammaddenin ürüne dönüşmesi zaman alır.

Dolayısıyla talep aniden arttığında veya düştüğünde fabrikaların hızlı yanıt vermesi zordur.

Bu, salgın sırasında önemli bir sorun haline geldi.

Dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar ve video oyun konsolları dahil olmak üzere bazı elektronik türlerine yönelik ciddi satın alma artışları, şirketlerin buna ayak uydurmak için yeterli malzemeye ve üretim kapasitesine sahip olmalarını zorlaştırdı.

Bu nedenle , gelecekte istediğiniz arabanın istediğiniz modelini bulmak, çocuğunuzun okulu için bir bilgisayar veya evden çalışmak için bir web kamerası satın almak günden güne  daha zor veya daha pahalı hale gelebilir.

Bu günlerde önemli birşeyleri bozmamaya çalışın!

İki Yeni Makale

Bu hafta Açıkkaynak Fikirler’de, OKR çerçevesi içinde Hedef Belirleme ile ilgili iki yeni makale daha yayınladık.
 
OKR, çağın getirdiği çevik çalışma koşullarına uyum sağlamak ve başarılı olmayı kolaylaştırmak adına her geçen gün daha çok ilgi görüyor.
 
Kişisel fikrim, bu yöntemin yakın gelecekte bireysel ölçekten başlayarak, her büyüklükte işletme için vazgeçilmez olacağı yönünde.
 
Ancak bu konuyla ilgili Türkçe kaynak bulmak, maalesef oldukça güç. Biz de bununla ilgili bildiklerimizi sitemizden paylaşmaya devam edeceğiz.
 
İlgilenenler için yazılarımızın linkleri aşağıda. Keyifli okumalar.
 
OKR Hedefleri Nasıl Belirlenir? | Açık Kaynak Fikirler
 
OKR Hedeflerindeki Amaç ve Kar | Açık Kaynak Fikirler
 

Gündem ve Yorum


 

Geleneksel Arabalar Nesli Tükenmekte Olan Araçlar Listesine Alındı

Geçtiğimiz haftalarda geleneksel otomobiller nesli tükenmekte olan araçlar listesine alındı.

General Motors, 2035 yılına kadar benzinle çalışan araba satışını durduracağını söyledi .

Ford ve Volkswagen elektrikli araç üretmek için milyarlarca euro harcıyor.

Tesla, tarihindeki ilk tam yıllık kârını gerçekleştirdi .

Hyundai, (erken konuştuğu için iptal edilse de) sürücüsüz bir araba üretmek için  Apple ile pazarlık masasına oturdu ve Rivian, Lucid gibi girişimler , araç yapmak için tamamen yeni yöntemlerle yarışıyor.

Örnekler çoğaltılabilir, bu konudaki esas mesele şu:

Otomobillerin geleceğine, Tesla ve Apple gibi teknoloji odaklı şirketler mi yoksa, geleneksel otomobil üreticileri mi hükmedecek?

Onlarca yıldır içten yanmalı motor üretiyorduk. Ve onlar artık olmayacak.

Bu, eski bir iş yapma biçiminden tamamen yeni bir yönteme geçtiğimiz ve her şeyin alt üst edileceği büyük endüstriyel dönüşümlerden birinin zirvesindeyiz anlamına gelir.

Dolayısıyla otomobil endüstrisinde başarılı olacak olan şirketlerin, diğer taraf gibi düşünmesi gerekir.

Yani hem Otomobil şirketlerinin hem de teknoloji şirketlerinin, birbirlerinin zihniyetini ve uzmanlığını kendine uyarlaması önemlidir.

Tesla’nın harikası, otomobil konseptini mekanik bir üründen, tamamen yazılıma değiştirmiş olmasıdır.

Geleneksel otomobil üreticilerinin geçişi yavaş yavaş gerçekleşiyor, ancak hala bu yeni mod için çok güçlü rakipler olabilirler.

Çünkü Tesla’nın hala sahip olmadığı bir şeyde iyiler: onbinlerce parçadan oluşan orkestrayı yönetmek ve bunları yılda 100.000 veya 300.000 araba gibi zorlu standartlara göre bir araya getirmek.

Apple  ise Tesla gibi kendi fabrikasını ve makinalarını kullanmak istemiyor. Bunun yerine bir geleneksel üreticiyle iş birliği yapmayı deneyecek.

Olacakları göreceğiz.

Teknolojide Öne Çıkan

Docker Konteynerleri için Güvenlik

Docker bir container teknolojisi, uygulamanızı izole bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Çoğunlukla yazılım geliştiricilerin kendi bilgisayarlarında kullandıkları ve canlı ortamları test edebildikleri bir platform. Docker teknolojisinin canlı sistemler üzerinde de yazılımları paketlemek için  kullanıldığını, günümüzde internet üzerinde kullanılan milyonlarca uygulamanın bu şekilde çalıştığını biliyoruz.

 

Açık Kaynak Fikirler platformumuz üzerinden hazırladığımız ücretsiz Docker 101 eğitimini tüm BT sektöründe çalışanlara tavsiye ederim. Eğitimlere buradan erişebilirsiniz.

 

Peki docker ile çalışan ortamların güvenliği nasıl sağlanıyor?

 

Buradaki makale sizi bu konuda ciddi anlamda bilgilendirecektir.

Ip ve Veri Merkezi yönetimi için NETBOX

NetBox, bilgisayar ağlarını yönetmeye ve belgelendirmeye yardımcı olmak için tasarlanmış açık kaynaklı bir web uygulamasıdır. Başlangıçta DigitalOcean’daki ağ mühendisliği ekibi tarafından tasarlanan NetBox, ağ ve altyapı mühendislerinin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak geliştirildi.

Şirketiniz içinde yazılım/donanım/operasyonel envanter yönetimi için kolaylıkla kullanabilirsiniz. Yazılım özellikleri aşağıdaki gibidir.

IP adresi yönetimi (IPAM) – IP ağları ve adresleri, VRF’ler ve VLAN’lar

Ekipman rafları – Grup ve sahaya göre düzenlenir

Cihazlar – Cihaz türleri ve kuruldukları yerler

Bağlantılar – Cihazlar arasında ağ, konsol ve güç bağlantıları

Sanallaştırma – Sanal makineler ve kümeler

Devreler – Uzun mesafeli iletişim devreleri ve sağlayıcıları

Gizli Veriler – Hassas kimlik bilgilerinin şifrelenerek depolanması

Buradaki linkler üzerinden belgelere ve yazılıma erişebilirsiniz.


Başka Şeyler


 
 
Harika bir disütopya ve dram. Dizinin çok zeki bir kurgu ile yazılmış senaryosu diziyi çok rahat izlenebilir kılıyor. İngilizler Bilim-Kurgu türünde gerçekten çok özgün ve güzel içerikler üretiyorlar. Son bölümde dizi beklediğim gibi bitmese de (prodüksyon erken bitirilmiş gibi geldi bana) Black Mirror sevenlerin kesinlikle beğeneceğine eminim.
 
Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz. Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin. 
 
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
 
Görüşmek üzere
 
Şenol

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir