AKF

Microsoft Yapay Zekayı Ele Geçiriyor

Microsoft, OpenAI tarafından oluşturulan, dünyanın en büyük dil modeli olan GPT-3’ü özel olarak lisanslıyor.

Bildiğiniz gibi GPT3 Modeli, güçlü bir otomatik tamamlama gibi davranabiliyor. 

Sadece başlangıç cümlesini vererek, istediğiniz türde bir metin; sadece ritmini verek, istediğiniz tarzda müzik ve sadece birkaç satır HTML kodunu vererek mükemmel bir web sayfası elde edebiliyorsunuz.

Yani Microsoft’a şu veriliyor:
10 Çarpıcı GPT Demosu I Machine Learning Tokyo

Microsoft, ayrıntıları belirtmese de ürünlerinde ve hizmetlerinde bu özellikleri kullanmaya başlayacağını söylüyor.

Bu ne anlama geliyor? Kısaca:

Microsoft, GPT-3’ün temel koduna erişerek modeli istediği gibi değştirerek, yeniden tasarlayabilecek!

OpenAI başlangıçta kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu.Kar amacı güden mali teşviklerden bağımsız olacağını ve teknolojiyi toplumun çıkarlarını dikkate alarak, benzersiz bir şekilde konumlandıracağını iddia etti.

Tabii hiçbirşey bu kadar romantik olmadı. OpenAI CEO’su Sam Altman, çalışmaların devam edebilmesi için teknolojilerini ticarileştirme ihtiyacını, giderek daha fazla vurgulamaya başladı.

Ve sonuç olarak, en son haberler OpenAI’nin tamamen bir ticari yapıya dönüştüğünü gösteriyor. GPT-3 büyük olasılıkla yalnızca Microsoft’a lisanslanacak tek model olmayacak.

Bu hayatımızda neyi değiştirebilir? Son birkaç yıldır, AI’nın gücünü fazla arttırdığı konusunda artan endişeler var. Zira yapay zeka şu an için sadece büyük teknoloji devlerinin kontrolü altında.

Çünkü, en gelişmiş yapay zeka teknikleri, yalnızca en zengin şirketlerin karşılayabildiği muazzam miktarda hesaplama kaynağı gerektiriyor.

Bu, teknoloji devlerine yalnızca araştırma alanını şekillendirmede değil, aynı zamanda yaşamlarımızı şekillendiren algoritmaları oluşturmada ve kontrol etmede de büyük bir etki sağlıyor.

Bazı uzmanlar, AI araştırmasını gen araştırmalarına benzer şekilde devletin kontrol etmesi gerektiğinden bahsetse de, ülkeler reaksiyon almakta çok gecikiyorlar.

Kişisel olarak bu önermeye katılıyorum. Hatta sadece tek başına devlet mekanizması değil, aynı zamanda başka paydaşların katılımıyla AI araştırmaları yürütülmeli.

AI, tıpkı insan klonlamak gibi, ahlaki açıdan değerlendirilmesi ve önlem alınması gereken bir konu. Tek başına bir şirketin, tüm insanlığı manipüle etmeye hakkı olamaz.

OpenAI kurucularından olan Elon Musk bile, konuyu eleştiren ve özetleyen bir tweet attı: 

“Yapılan şey Open(açık)in tam tersi gibi duruyor, anlamı Microsoft OpenAI’yı ele geçiriyor”

 

 

AI konusu, sadece belli kesimlerin elinde olabileceği ve kapitalizmin güçlü çarklarının kullanabileceği bir konumda olacağı için, toplum için çok büyük tehdit oluşturuyor.

Çünkü insan ırkının en büyük düşmanı, Yapay Zeka’yı bir araç olarak insanlara karşı kullanacak *insansılar olacak gibi görünüyor.

insansı = insanların alt bir ırk olduğunu ve kendileri tarafından sömürülmesi gerektiğini düşünen insanlar, Şenol Çolak

OpenAI GPT-3 modelini Microsofta lisanslıyor


Haberler ve Yeni Şeyler


“İnsanlık henüz Yapay Zeka için hazır değil”

 

Başlıktaki sözlerin sahibi “Regina Barzilay“, MIT – CSAIL Labaratuarlarında çalışıyor. YZ (Yapay Zeka) konusunun Nobeli sayılan, Squirrel AI ödülünü ve  yanında 1 milyon Dolarlık bir çek kazandı. 

Brazilay tezini desteklemek için örnek veriyor:

“Teknoloji buhar gücünden elektriğe geçtiğinde, sektöre elektriği getirmeye yönelik ilk girişimler pek başarılı olmadı. Çünkü, insanlar buhar motorlarını kopyalamaya çalışıyorlardı.

Bence şimdi AI ile benzer bir şey oluyor.

Bunu birçok farklı alana nasıl entegre edeceğimizi bulmalıyız: sadece sağlık hizmetleri değil, eğitim, malzeme tasarımı, şehir planlaması vb.

Tabii ki, daha iyi algoritmalar yapmak da dahil olmak üzere, teknoloji tarafında yapılacak daha çok şey var. 

Ancak bu teknolojiyi yüksek düzeyde düzenlenmiş ortamlara getiriyoruz ve bunu nasıl yapacağımıza gerçekten bakmadık.

Şu anda yapay zeka, başarısızlık maliyetinin çok düşük olduğu yerlerde gelişiyor.

Google size yanlış bir çeviri bulursa veya size yanlış bir bağlantı verirse sorun değil; sadece bir sonrakine gidebilirsiniz.

Ama bu, bir doktor için geçerli olamaz. Hastalara yanlış tedavi uygularsanız veya bir teşhisi kaçırırsanız, gerçekten ciddi sonuçlar doğar.

Pek çok algoritma aslında işleri insanlardan daha iyi yapabilir. Ama her zaman kendi sezgilerimize, kendi zihnimize, anlamadığımız bir şeyden daha çok güveniriz.

Doktorlara yapay zekaya güvenmeleri için nedenler sunmalıyız. FDA bu soruna bakıyor, ancak bence ABD’de veya dünyanın başka herhangi bir yerinde bu konu çözümden çok uzak.”

Etik sorulara verilecek cevaplar kadar, düşünme şeklimizi de tamamen değiştirmemiz gerekiyor. IT sektöründe ilk çalışmaya başladığımda, bilgisayarcılar bizi işsiz bırakacakmış diyen insanları hatırlıyorum. Bu gerçekleşmedi tabii, yeni gelişen teknolojileri hayatımıza doğru bir şekilde uyarlamalıyız.

Yapay Zeka için henüz hazır değiliz – Technologyreview 


Teknolojide Öne Çıkanlar

Microsoft VSCode yerine VSCodium

Geçtiğimiz hafta bir arkadaşımla yazışırken VSCodium kullandığını gördüm. Microsoft VSCode ile aynı ekranlarına sahipti. Araştırınca Microsoft projesinin, “Telemetri Bilgileri” adı altında sizin kullanım istatistiklerinizi topladığını öğrendim.

“İstatistik paylaşmak istemiyorum” seçseniz dahi kullanım bilgilerini paylaştığını ve bunu lisanslama sayesinde yapabildiğini okudum.

Microsoft, Apple, Google, Facebook, Amazon gibi firmalar bir bilgi topluyorlarsa, bunu, size karşı pazarlık yaparken kullanacaklarını ve bütün görevi sizin üzerinizden para kazanmak olan veri analistlerine vereceklerini unutmayın.

Linkedin’de bu konuda bir paylaşım yaptım. Tabii kendime de biraz kızdım, Microsoft açık kaynak dünyasına güzel bir katkıda bulundu diye düşünürken ezbere davrandığımı farkettim. Mutlaka sorgulamalıydım, gelecek sefere Microsoft ve Açık Kaynak yanyana gördüğümde 2-3 kere dikkatli okuyup kendi testlerimi yapacağım.

VSCodium yazılımını buradan inceleyebilirsiniz.


 

Başka Şeyler


Kitap
Livewired: The Inside Story of the Ever-Changing Brain – Yazar: David Eagleman

Beynimizin ne kadar inanılmaz bir organ olduğunu anlatan kitap sizlere başka şeyleri de düşündürecektir. Tanıtım bülteninden:

“6 yaşındaki oğlunuzun beyninin bir yarısını çıkarmak için ameliyata ihtiyacı olduğunu hayal edin. Günde çok sayıda epileptik nöbet tetikleyen ender bir rahatsızlığı olan ve ancak ağır bir ameliyatla tedavi edilebilen Matthew’un karşılaştığı şey buydu. Daha sonra uyandığında idrarını tutamıyor, yürüyemiyor ve konuşamıyordu. Yine de günlük fizik ve dil terapisiyle Matthew bu yeteneklerini yeniden kazandı. Üç ay içinde neredeyse geri dönüyordu …”

https://www.goodreads.com/book/show/51778153-livewired

Görüşmek üzere,

– Şenol
Açık Kaynak Fikriler

Bültenimizi beğendiyseniz, lütfen arkadaşlarınızla paylaşın.