AKF

Açık Kaynak Fikirler Eğitimleri

bilişimciler ne öğrenmeli ?

Merhaba, 

Bu hafta sizlerle gurur duyduğum bir haberi paylaşarak başlamak istiyorum.

Bildiğiniz gibi Açık Kaynak Fikirler’de  ücretsiz eğitimler yayınlıyoruz. Amacımız, 5 temel eğitimden oluşan bir SRE /DevOPS temel eğitim paketi sunmak.

Şimdiye kadar Linux 101, Docker 101 ve Scripting 101 eğitimlerimizi yayınlamıştık.

Bu hafta başında ise,  serinin dördüncü parçası  Ansible101 eğitimimizi erişime açtık!

Bu eğitim de sitemizdeki diğerleri gibi, Türkçe olarak hazırlandı ve çevrim içi eğitim laboratuvarına (kendi bilgisayarınıza hiç bir şey kurmanıza gerek kalmadan) sitemizden ulaşmanız mümkün.

Ansible 101′ de, 3 ayrı sunucu üzerine SSH Key kurulumu ve Ansible ile uzaktan sunucu yönetiminin temelleri anlatılıyor.

SRE/DevOps Temel Eğitim paketimizin hazırlanmakta olan son parçası ise, Kubernetes 101. Onun da en yakın zamanda yayınlanmasını planlıyoruz.

Sizden ricam ilgisi veya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz personelinize/tanıdıklarınıza eğitimlerimizden bahsetmeniz.

Çünkü ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek, o kadar çok yeteneğe şans vermiş oluruz. Bu sayede işletmelerde lock-in olma durumunu geride bırakmış olacağımızı düşünüyorum. 

Bilişimcilerin Gözünü Korkutan Engeller

Şunu hatırlatmama izin verin: Hazırladığımız SRE/DevOps Eğitim Paketi, bir  TEMEL olma niteliği taşıyor.

Yani profesyonel seviye eğitimlere geçiş için atılacak ilk adım olarak tasarlandı.

Bizi buna yönlendiren ana sebep ise ülkemizdeki bir çok yetenekli bilişimcinin SRE/DevOps konularının, çok zor olduğunu düşündüğü için uzak durması oldu.

Gerek görev aldığım kurumlarda gerekse danışmanlık verdiğim pek çok şirkette, BT personeli’nin en büyük çekincesinin, “Nereden başlayacağını bilememek” olduğunu gördüm.

Özellikle Ülkemizde markalı ürün kullanan şirketlerde bu kafa karışıklığının çok daha derin olduğunu biliyorum. 

Hem yöneticiler hem de çalışanlar açısından, DevOps/SRE prensiplerinin önemi kavranmış olsa da, çalıştıkları markaların çoğu ile Lock-in durumunda oldukları için değişimin imkansız olduğunu düşünüyorlar.

Oysa değişim ve çağı yakalamak her zaman mümkün. 

Bunun için, ister kariyerine değişen Dünya’ya göre yön vermek isteyen bir bilişimci olun, ister görev aldığı kurumu daha bağımsız ve çağdaş hale getirmek isteyen bir yönetici, lütfen:

Ücretsiz DevOps/SRE eğitimlerimizden tanıdıklarınızı ve personelinizi haberdar edin.

Yol gösterici olması için Açık Kaynak Fikirler’de yaınladığımız bir kaç makalenin linkini de aşağıya bırakıyorum.

Bilişimciler Gelecek İçin Ne Öğrenmeli | Açık Kaynak Fikirler

SRE Nedir | Açık Kaynak Fikirler

AIOPS çözümlerinin 9 eksiği | Açık Kaynak Fikirler

Gündem ve Yorum

Çip Sorunu Çözülecekmiş Gibi Durmuyor

Salgın ve bunun sonucunda ortaya çıkan tedarik zinciri aksaklıkları, çip üreticilerinin daha gelişmiş yarı iletkenlerin yanı sıra arabalarda, monitörlerde ve günlük aletlerde bulunan daha az gelişmiş çiplere yönelik artan talebi karşılayacak donanıma sahip olmadığını ortaya çıkardı.

Çip endüstrisinin toparlanması içinse bir çok engel varmış gibi görünüyor, çünkü;

1.Yarı iletkenler yapmak için gereken ekipman, alanın ölçeği ve karmaşıklığı nedeniyle yeni bir fabrika kurmak yıllar alabilir.

2.ABD ve Çin arasındaki ticaret geriliminden doğan yaptırım korkusu sebebiyle, Çin’deki teknoloji şirketleri çip stoklamaya yöneldi.

3.Yaşanan bir dizi felaketin etkisi de çip üretiminde oldukça etkili. Japonya’da yaşanan bir fabrika yangını ve ABD’nin güneyindeki aşırı soğuk hava gibi olaylar çip üretimini kesintiye uğrattı.

Ayrıca Tayvan’da yaşanan kuraklık, endüstrinin üretimini daha da düşürecek gibi duruyor. Çünkü çip üretmek için gerekli yarı iletkenleri çıkarmak için tropik yağmurlar yağması gerekliyor.

4.İlkel çiplere olan talep hala yüksek. Zira Çin’de mikro denetleyicisi olmayan hiçbir elektronik cihaz yok.

5.Stoklama. Çip müşterilerinin erken teslimat için rezervasyonlarını hızlandırarak baskıyı arttırması ve talep-arz dengesizliği yaratması.

Why the Chip Shortage Is So Hard to Overcome | WSJ

Nvidia’nın Arm ile Yaptığı Satın Alma Anlaşması Yasal Soruşturma Geçirecek

Nvidia’nın ARM’yi satın alacağından daha önceki bültenlerimizde bahsetmiştik.

Ancak, bu satın alma işleminin, kısmen çip endüstrisini yeniden şekillendirme potansiyeli nedeniyle Çin, AB ve ABD’de yasal incelemelere tabi tutulması bekleniyor. 

Arm, dünyadaki akıllı telefonların% 95’inden fazlasında çipler için temel planları tasarlarken, Nvidia dünyanın en büyük grafik yongası tasarımcılarından birisi.

Nvidia’s $40 billion takeover of Arm faces U.K. national security probe| Marketwatch

Elon’un Maymunu

 

Biraz geç olacak ama değinmeden geçmek istemiyorum.

Elon Musk’ın beyin çipi implantları takıldıktan sonra basit bir video oyununu oynayan bir maymunu gösteren görüntüleri geçtiğimiz haftalarda yayınladı.

“Show must go on!” diyor ve konuyla ilgili görüşlerimin olduğu makaleyi aşağıya bırakıyorum.

Neuralink İncelemesi: Kafanıza Çip Çaktırmaya Değer mi? | Açık Kaynak Fikirler

Teknolojide Öne Çıkanlar

Apache Airflow

Apache Airflow yazılımı, görevleri ve iş akışlarını otomatikleştirmek ve planlamak için geliştirilmiş açık kaynak bir araçtır.

Veri ambarı projelerinde, farklı platformlar üzerinden oluşmuş verileri bir alanda toplamak ve bunları otomatik olarak işlemek istersiniz.

Bunun için 2000’li yılların başında “Integration Server” isminde bir sunucu kurmuştuk; ftp, samba, NFS gibi protokoller ile onlarca ayrı ortamdan (otomasyon, 3rd party, excel..) veri işliyorduk.

20 veya 30 adet Cronjob üzerinde bu entegrasyonları çalıştırmamız ve kontrol mekanizmaları kurmamız gerekiyordu.

Apache Airflow tam olarak bu bahsettiğim gibi ve benzeri problemleri çözmek için geliştirilmiş.

Veri bilimcisi, veri analisti veya veri mühendisi olarak verimli bir şekilde çalışmak istiyorsanız, düzenli olarak tekrarlamak istediğiniz süreçleri otomatikleştirebilmek için bir araca ihtiyaç duyarsınız.

Bu araç, normal bir analitik raporu için verileri ayıklamak, dönüştürmek ve yüklemekten bir makine öğrenimi modelini otomatik olarak yeniden eğitmeye kadar her şey olabilir.

Airflow, öncelikle Python ve SQL’de yazılmış basit ve karmaşık süreçleri kolayca otomatikleştirmenize olanak tanır ve ortaya çıkabilecek sorunları görselleştirmek, izlemek ve düzeltmek için zengin bir web kullanıcı arayüzüne sahiptir.

Aşağıdaki makale, Apache Airflow kullanımı temel bir şekilde işlenmiş. Sanal ortamda kurulumdan, ilk gününüzün çalıştırılmasına kadar tüm adımları kendi ortamınızda uygulayıp bir test ortamı yaratabilirsiniz.

Complete Introduction to A. Airflow – Tutorial |towardsdatascience.com – Rebecca Vickery

Başka Şeyler

Dizi: Made for Love

Beyninize çip taktırma konusunun işlendiği hoş ve komik bir dizi.

Bir kadın, teknoloji milyarderi ile olan 10 yıllık boğucu evliliğinden kaçar. Ancak kocasının onun kafatasına yüksek teknolojili bir izleme cihazı taktırdığını keşfeder.

Sonrasında gelişen komik olaylar ve teknoloji milyarderi bir delinin neler yapabileceğini zevkle izleyebilirsiniz.

Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir