Bilişimcilerin Tükenmişlik Sendromu
Pandemi ilerledikçe, BT departmanlarında çalışan insanların yükleri de artıyor. Öyle ki her geçen gün daha fazla bilişimci aşırı çalışma sürelerinden şikayet eder halde.
Bu durum, bilişimcilerin tükenmişlik sendromuyla burun buruna gelmesine neden oluyor.
Tükenmişlik sendromunun başlıca belirtileri:
Yorgunluk, yalnızlık ve kişinin işinden zihinsel olarak uzak olması ve belki de çabuk öfkelenmesi …
Bunun sebebi elbette bir sır değil.
Pandemi şartları, ofis içi ve uzaktan çalışmanın bir kombinasyonunu norm haline getirdiğinden, BT ekipleri şirketlerinin uzak bir ortamda çalışmasını sağlamak konusunda başrolde oynuyor.
İşleri uzaktan halletmenin yolunu bulmak adına, dijital girişimlerin hızlandırılmasını ve yeni teknolojilerin konuşlandırılmasını sağlamak için canla başla çalışıyorlar.
Dünya’da birçok şirket yöneticisi de çalışanlarını ve performanslarını korumak için, çalışanlarının tükenmişlik semptomlarını hafifletici çözümler arıyor.
Çünkü, BT ekiplerinin yaptığı iş büyük ölçüde “entelektüel çeviklik” ile kotarılıyor. Bu da zihinsel olarak sağlıksız bir çalışan tabanının şirket için daha kötü sonuçlara yol açacağı anlamına geliyor.
Üstelik bu, tek seferlik bir şey değil. Zira salgınının ne kadar süreciği belli değil ve bitse bile yeni bir tanesinin oluşmayacağını kimse garanti edemiyor.
Peki bilişimcileri diğer çalışanlardan ayıran nedir? Öncelikle bilişim çalışanlarının büyük bir çoğunluğu uzaktan çalışabiliyorlar. Pandemi sebebiyle dijital platformlar daha da önemli oldukları için, dijital ortamların çalışmasını sağlıyorlar.
Bilişimciler kendi zaman planlamalarını yapabildikleri sürece ve kendi konfor alanlarını oluşturabildikleri sürece üretken olabilirler.
“Yorgun ve isteksiz bir bilişimci, ürettiğinden çok yok edebilir”
Otomatik araçlar işe yarıyor
Kabul ediyorum: Pandemi sürecinde hepimiz çok yorulduk. Ancak herkesin kabul edeceği gibi, en çok acı çeken meslek grupları içinde Sağlıkçılar ve Bilişimciler başı çekiyor.
Peki Dünya’daki yöneticiler, çalışanlarını hoş tutmak için ne gibi önlemler alıyorlar?
Gartner’e göre CIO’lar,
- Çalışanlarına mümkün olduğu kadar yakın ve benzer olacak şeklide; hatta “Teknoloji meraklısı” tarzında giyiniyor,
- Şirket cihazlarında performans ve zamanı izlemek için bir dizi araç kullanıyor,
- Daha az görüntülü toplantı yapıyor ve
- İyi yapılan işler için kutlamaları otomatik olarak başlatmak için başka bir dizi araç kullanıyor.
Çalışanların aşırı çalışma saatleri ve stres dolayısıyla depresyona girmemesi ve kendini tükenmiş hissetmemesi işletmeler için hayati önem taşıyor.
Yapılan bir araştırma, yöneticilerin çalışanlarına sık sık nasıl olduklarını sormasının da pek işe yaramadığını göstermiş. Çünkü, insanlar kendilerine bu soruyu yönelten yöneticilerine gerçek bir cevap vermekten imtina ettikleri saptanmış.
Bu oldukça mantıklı. Size en güzel gülümsemesiyle nasıl olduğunuzu soran yöneticinize,
“Yorgunum, çalışmak istemiyorum.Burada olanlar umurumda değil!”
diye cevap verebilen kaç kişi vardır ki?
Bu sebeple bazı şirketler otomatikleştirilmiş araçların işe yaradığını saptamış. Bir çok farklı şirkette uygulanan aşağıdaki örneklere bir bakalım:
Bazı şirketler, kendilerine ait aletlerin (telefon, laptop vs) gün içinde ne kadar süre boyunca ve ne amaçla kullanıldığını izleyerek, evde aşırı çalışan personeli saptıyor ve daha fazla çalışmaması için müdahale ediyor.
Başka bir benzer durumda, ekiplerinin yeterince izin alıp almadığı izleniyor ve Cuma günleri dahili toplantılar planlamaktan kaçınılıyor.
Bazıları, üç kişi ve daha fazla katılımcısı olan toplantılardan sonra, yöneticiye anonim geri bildirim toplayan otomatik bir sohbet robotu kullanıyor.
Oldukça yaygın kullanılan bir uygulama ile, çalışanların ilham verici alıntıları ve sağlık ve zindelik ipuçlarını birbirleriyle paylaşmasına olanak tanınıyor.
Başka bir uygulamada, çalışanların dikkatini dağıtıcı unsurları en aza indirmek ve işe odaklanmalarını sağlamak için bir dizi rahatlatıcı ses koleksiyonuna erişmelerine olanak tanınıyor.
Bazı şirketlerde ise başarılan bir işten sonra, şirketin Slack kanalından otomatik bir övgü mesajı gönderiliyor.
Oldukça verim elde edilen bir diğer yöntem de, videolu toplantılardan önce bir kaç dakika çalışanların kendi yeteneklerini sergilemesine, yemek tarifi verebilmelerine vs. izin verilmesi.
Örneğin toplantıdan önce birisinin bir kaç dakika gitar çalmasının veya yetiştirdiği çiçeklerle ilgili birşeyler paylaşmasının, salgın sırasında kopan bağların onarılmasında yardımcı olacağı düşünülüyor.
Çünkü çalışanlar, mesai sonrasında ilgi alanlarıyla ilgili başka insanlarla iletişime geçebiliyorlar ve bu yanlızlık hissinin azalmasına sebep oluyor.
Peki CIO’lar tükenmişlikten nasıl kaçınıyor?
Aslında bunu sadece CIO’lara atfetmek pek doğru değil. Bu zor zamanlarda tükenmişlikten kaçınmak için, hepimizin kendine iyi davranması gerekiyor.
Örneğin, Citrix CIO’su Meerah Rajavel, gün boyunca sakin olmayı sağlamak için, her sabah yaklaşık yarım saat meditasyon yapıyormuş.
Ayrıca, İsviçre Alpleri’nde bir yarış veya yürüyüş deneyimini simüle eden bir video ekranı olan yeni bir koşu bandı satın almış.
Siber güvenlik firması Absolute Software ‘in CIO’su Dianne Lapierre, gün içinde güneş ışığında yürüyüşe çıkmak için mutlaka zaman ayırıyormuş ve yediklerine daha çok dikkat eder hale gelmiş.
ServiceNow Inc. CIO’su Chris Bedi, işe gidip gelmek için harcadığı zamanı, 9 yaşındaki kızının oynadığı “Horse” araba yolu oyunu için harcamaya başlamış ve yumruk sayısını, hızını ve gücünü ölçen bir kum torbası almış.
Son söz…
BT liderleri, çalışanlarının kendilerini savunmasız hissettmeyecekleri ve endişelerini paylaşabilecekleri bir ortam geliştirmeliler.
Zira, bt düzgün çalışmaz ise Muhasebe, İşletme, Yönetim gibi departmanların hiç bir önemi kalmayacaktır.
Konuyla ilgili Sayın Füsun Nebil ve Sayın Serhat Ayan ile Tekno Poltik’te hoş bir sohbet gerçekleştirdik.
Tekno Politik | You Tube
İş yerlerinde yapılan çalışmalar daha sık takdir edilmeli. Çünkü insanların kriz zamanlarında, normalden daha fazla ilgiye, şefkate ve takdire ihtiyacı var.
Tech Chiefs Get Creative to Cure Employee Burnout | WSJ
Tükenmişlik Sendromu Nedir? | Acıbadem