AKF

Küresel Şirketler Başvuranın Konumuna Bakmaksızın BT Elemanı Arıyor

Şirketler dijital iş süreçlerini genişletmeye ve uzaktan çalışmayı desteklemeye devam ettikçe, bilgi teknolojisi iş piyasası da günden güne güçlenmeye devam ediyor.

Örneğin, ABD’nin son federal iş verilerine göre sadece Mart ayında 50.000 yeni kurumsal teknoloji çalışanı işe alınmış. İşe alım sayıları bu kadar yüksek olmasa da ülkemizde de benzer ihtiyacın olduğunu biliyorum.

Ayrıca sadece ABD değil, başta Avrupa’lı iş verenler olmak üzere başka ülkelerde de BT çalışanı ihtiyacının oldukça büyük olduğunu söylemeliyim; özellikle Almanya, İngiltere, Kanada, İsveç, Singapur, Litvanya ve Avustralya.

Ve bu ülkelerdeki birçok işveren, artık başvuru sahibinin konumunun nerede olduğuna bakmaksızın, BT çalışanı arıyor.

Daha önceki birçok makale ve bültenimizde, Covid-19 şoku sebebiyle şirketlerde BT departmanlarının değerinin artmakta olduğundan söz etmiştik.

Aynı akım devam ediyor; çünkü şirketler bir çok dijital yükseltmeyi kalıcı hale getirebilmek ve hatta ötesine geçebilmek için teknolojik dönüşüm geçiriyorlar.

Öyle ki, Kasım ve Aralık ayları arasında Gartner, küresel şirketler arasındaki 184 CIO anket sonuçlarına göre, katılımcıların yarıdan fazlasının önümüzdeki yıl tam zamanlı BT çalışanlarının sayısını artırmayı planladıklarını söyledi.

Ankete göre, küresel şirketlerin çoğu otomasyonu, bulut platformlarını ve uzaktan çalışma projelerini desteklemek için personel arayacak ve aynı zamanda da veri merkezleri, sistem yönetimi ve uygulama bakımı gibi alanlarda çalışanları işten atacak veya yeniden eğitecek.

Görüntü, yakın gelecekte ülkemizde de aynı olacak.

Durum böyleyken, önemli olduğunu düşündüğüm bir başka konu da, BT çalışanı arayan bu şirketlerin çalışan konusundaki düşünce biçimini değiştirmiş olduğu.

Artık birçok şirket, başvuru sahibinin konumuna bakmaksızın, dünya çapında soğru yetenekleri arama yolunu seçiyor.

Çünkü açık BT pozisyonlarında aranan niteliklere uyan çalışanlar yüksek talep görüyor ve bulmak, kolay değil. Diğer bir sebepse, bu alanlarda çalışanların bulunduğu ülkeyi terk etmek zorunluluğu olmadan uzaktan çalışabilmeleri. Zira bu, çalışma ve oturma vizesi alma zorluklarına karşı önemli bir ayrıntı.

Şansı Kullanın

Gerek Amerikalı, gerekse Avrupalı şirketlerin bu yeni tutumu, şansını küresel bazda denemek isteyen herkes için önemli bir şans.

Ülkemizde de bu poziyonların hakkını verecek binlerce çalışanın olduğunu biliyorum.

Ancak karşılaşılacak iki önemli fakat aşılabilecek problem olduğunun da altını çizmeliyim.

İlki dil ile ilgili. Ne yazık ki, ülkemizde bir çok BT çalışanı hala İngilizce konusunda yetersiz.

Elbette bunun bir çok sebebi (yetersiz dil eğitimi, toplumsal komplekslerimiz ve Türkçe’nin gramer yapısının İngilizce’den çok farklı olması vb.) var ve bu yüzden kimseyi yargılamıyorum.

Ancak bu sorunun, iş hayatında ilerlemek isteyen kişilerin önündeki en büyük problem olarak görüyorum. Çevrim içi kurslar ve konuşma partneri imkanları bukadar artmış ve ulaşılabilirken, herkesin bu problemi kolaylıkla aşabileceğine inanıyorum.

Diğer bir sorun ise, ülkemizde adete salgın halinde olan markalı ürün bağımlılığı. Enterpreise bir ürünü çok iyi kullanmak, ne yazık ki günümüz bilişim dünyasında, önemli bir yetenek olarak görülmüyor.

Yukarıda sözünü ettiğim, tüm dünyadan yetenekli BT çalışanı arayan işletmeler, ivedilikle marka bağımlılığından kurtulmaya ve kendi yazılımlarını üretmeye çalışıyorlar.

Kişisel tecrübem de bunu doğruluyor. Örneğin Almanya’da Bosch veya BMW değilseniz, SAP kullanan firma göremezsiniz. Hem çok pahalı olduğu, hem de marka bağımlı hale gelip hantallaşacakları korkusuyla diğer şirketler SAP kullanımının lafını bile etmezler.

Dolyısıyla bunun bir an önce terk edilip, açık kaynak yönelinmesi gerektiğini düşünüyorum. Sistemciler ve operasyon’da çalışanlar için yazdığımız yazıyı okumanızı öneririm. 

Yurt dışında iş bulma konusunda bazı yararlı linkler:

Almanya için,

Almanya’da nasıl iş bulabilirim vs (resmi site)
Almanya iş ve işçi bulma kurumu 
(üye olabilirsiniz, adres bilgilerinizi Türkiye olarak girin, size doğrulama pin kodu gelecektir)

Global iş bulma platformları,

Monster.com

glassdoor.com

indeed.com

dice.com

 

IT Jobs Grew by 50,000 in March as Companies Invested in Cloud, Remote Work | WSJ

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir