AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Yapay Zeka Kışı mı Geliyor?

Her geçen gün yapay zekanın iş yapış şekillerimizi nasıl dönüştürdüğüne dair yeni örneklerle karşılaşıyoruz.

Ancak bu hızlı gelişimin ardında, gerçekten ne kadar ilerleme kaydedildiği ve bu teknolojilerin pratikteki etkileri üzerine ciddi sorular bulunmaktadır. Fast Company’de yayımlanan bir makale, bu konuda oldukça gerçekçi saptamalarda bulunuyor.

Üretken Yapay Zekaya Olan İlgi ve Yatırımlar Azalacak mı?

Makale, 2024’ün ikinci yarısında yapay zeka tartışmalarında belirleyici olabilecek yeni bir “Yapay Zeka Kışı”nın ortaya çıkabileceğini öne sürüyor.

Yani, yapay zeka teknolojisinin potansiyeline olan ilgi ve yatırımların azalacağı iddia ediliyor. Yeni teknolojilerle ilgili bu tür dönemler, genellikle aşırı beklentilerin ve ardından gelen hayal kırıklıklarının, teknolojik sınırlamaların veya ekonomik faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Yapay zeka şirketleri ve yatırımcıları, son bir yıldır üretken yapay zekanın işçi verimliliğini artırarak büyük miktarda zenginlik yaratacağını iddia ediyor. Bu teknolojilerin grafik tasarım ve hukuki araştırmalar gibi alanlarda verimliliği artırdığına şüphe yok; ancak bu teknolojiyi kullanan şirketlerin kazançlarını ve hisse senedi fiyatlarını artırmada yeni bir üretkenlik seviyesi sağladığına dair somut kanıtlar sınırlı.

Birçok büyük şirket, geçen yıl üretken yapay zeka altyapısı ve uygulamalarını geliştirmeye ve test etmeye başladı. Ancak, bu süreç karmaşık ve zaman alıcı bulunuyor.

Yatırımların geri dönüşünü değerlendirmekte zorlanan şirketler de bulunmakta. Yapay zeka uzmanı ve eski NYU profesörü Gary Marcus, The Agenda’ya yaptığı açıklamada, günlük kullanımda yapay zekanın önemli olduğunu düşünen kişi sayısının az olduğunu belirtiyor.

 

Abartılar

Sam Altman liderliğindeki OpenAI, yapay zeka modellerinin insanlardan daha iyi performans göstereceği günlerin “makul bir gelecekte” olacağını öne sürdü. 

Ancak, yapay zekanın her türlü entelektüel görevi yerine getirebilecek bir genel yapay zeka seviyesine ulaşması hâlâ uzak bir ihtimal.

 Marcus’a göre, büyük atılımlar giderek azalıyor ve mevcut ilerlemeler yavaşlıyor. Performans artışlarının çoğu açık kaynaklı modellerden geliyor; bu modeller şimdiye kadar kapalı, tescilli modellerle rekabet edebilir hale geldi.

OpenAI COO’su Brad Lightcap, 20VC podcast’inde ChatGPT’nin ardından oluşan beklentilerin şu anki teknolojinin gerçeklerini aştığını söyledi. 

Lightcap, insanların günümüzün yapay zeka modelleri ile deneyimledikten sonra beklentilerinin hızla düşeceğini öngörüyor.

Yapay Zeka Kullanımı ve Yeni Gelişmeler

Meta’dan Yann LeCun, son beş yılda yapay zeka modellerinde büyük ilerlemeler kaydedilmiş olmasına rağmen, bu modellerin hâlâ yeterince akıllı olmadığını belirtti. 

Agent Lunar gibi AI platformları, işletmelere “AI ekip arkadaşları” sunarak, bu modellerin işlevselliğini artırmayı amaçlıyor. Ancak, LLM’lerin daha etkin hale getirilmesi zor bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. Uzmanlar, ilk gerçekten yararlı araçların 2026 veya 2027’ye kadar ortaya çıkmayacağına inanıyor.

Yapay zeka, dünya genelinde iş yapma biçimlerini yeniden şekillendiriyor ve bu süreçte hem büyük vaatlerde bulunuyor hem de önemli meydan okumalarla karşı karşıya kalıyor. 

Ancak yapay zekanın sunduğu fırsatlar kadar, karşılaştığı zorlukları ve bu teknolojinin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için gerekenlerin farkında olmanın da bizim için çok önemli olduğunun farkına varmamız çok önemli.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir