AKF

Bizi Ne Bekliyor?

Merhaba,

Büyük bir hızla yeni yıla yaklaşıyoruz. Özellikle Aralık ayından itibaren yeni yıla ait çeşitli “öngörü” listeleriyle karşılaşmaya başlayacağız.

Önemli araştırma şirketleri ve analistlerin hazırladıkları bu listeler, sislerin içinden de olsa gelecek yıl en çok neler hakkında konuşacağımız hakkında birer gösterge olabiliyor.

Bu dediğim elbette aniden ortaya çıkıp, bütün hayatlarımızı altüst eden pandemi gibi öngörülemez olayların olmadığı durumlarda geçerli.

Tam bu noktada söylemeden geçmeyelim: Bilim insanlarının uzunca bir süredir yaşadığımız gibi bir pandemiyi beklediklerini, ancak tıpkı deprem gibi ne zaman olacağını kestiremediklerini ben de biliyorum. Dolayısıyla, analistlerin bundan böyle gelecek öngörülerine pandemi gibi durumların olma ihtimalini de katacaklarını tahmin ediyorum.

Fazla uzatmadan konuya gireyim. The Economist’te bu hafta başında iki 2022 tahmini yayınladı. Biri 2022 yılında izlenecek 10 Trend, diğeri 2022 yılında izlenmesi gereken 22 yeni teknoloji.

İlk listedeki önümüzdeki yıla şekil verecek 10 tema/trend şöyle sıralanıyor:

  1. Demokrasiye karşı otokrasi: Buna aslında kısaca Amerika ve Çin savaşı da diyebiliriz. Bu iki ülkedeki iki farklı siyasi sistemden hangisinin, istikrar, büyüme ve yenilik sağlamada daha etkili olduğunu göreceğiz.
  2. Pandemiden endemiğe:Pekçok yeni aşı ve antiviral hap çıkacak ve gelişmiş ülkelerde yaşayan insanlar için virüslerin artık tehlike arz etmeyecek. Fakirler için durum daha da zorlaşacak.
  3. Enflasyon endişeleri: Dünya genelindeki tedarik zinciri sıkıntıları ve enerji talebindeki artış fiyatları yükseltmeye devam edecek.
  4. İşin geleceği: Yeni çalışma biçiminin “Hibrit” olacağı, ancak çalışanlar ve işverenler arasında pekçok fikir ayılığı ve açmaz olduğundan yayınlarımızda sıklıkla bahsediyoruz. 2022’de özellikle uzaktan çalışanın terfisi, vergi kuralları ve uzaktan çalışmanın izlenmesi konularını bolca konuşacağız.
  5. Yeni teknoloji:Çin hükümetinin teknoloji geliştirenlere “-Amerikadakiler gibi- oyun ve alışveriş gibi boş işlerle” uğraşmak yerine, jeostratejik güç sağlayacak “derin teknolojiye” odaklanmaları için baskı kurduğunu biliyoruz. Bakalım Çin inovasyonunu arttıracak mı?
  6. Kripto büyüyor:Finansın geleceği için kripto-blockchain-DeFi kalabalığı ile daha geleneksel teknoloji firmaları ve merkez bankaları arasında 2022’de yoğunlaşacak olan bir mücadeleye tanıklık edeceğiz.
  7. İklim krizi:Dünya alarm veriyor ve vermeye devam edecek. Gerçekçi adımlar atılabilmesi içinse mutlaka batı dünyası ve Çin’in işbirliği yapması gerekiyor. Umarız politikacılar üstlerindeki bu hırstan kaynaklı ölü toprağını atarlar.
  8. Seyahat sorunu: Pandeminin endemiye dönüşmesiyle birlikte, Avustralya gibi ülkeler seyahat kısıtlamaları getirmeye devam edecek. Halihazırda iş seyahatlerinin yarısı zaten ortadan kalktı fakat turistik seyahatler de kısıtlanmaya devam edecek.
  9. Uzay yarışları: 2022, ücretli yolcu alarak uzaya gidilen ilk yıl olacak. Çin yeni uzay istasyonunu bitirecek. Uzayda film çekilecek.
  10. Politik futbol: Pekin’de yapılacak Kış Olimpiyatları ve Katar’da oynanacak Dünya Futbol Kupası nın politik protestolara sahne olacağını göreceğiz.

Bunlar önümüzdeki yıl Dünaya’da en çok konuşulan konular olarak belirlenmiş. Şimdi diğer listeye, 2022’de izleyeceğimiz, bazılarının artık ilk örneklerini göreceğimiz 22 teknolojiye bakalım:

1. Güneş jeomühendisliği
2. Isı pompaları
3. Hidrojenle çalışan uçaklar
4. Doğrudan hava yakalama
5. Dikey tarım
6. Yelkenli konteyner gemileri
7. VR Sport antrenmanları
8. HIV ve sıtma için aşı yarışları
9. 3D baskılı kemik implantları
10 .Uçan elektrikli taksiler
11. Uzay turizmi
12. Teslimat dronu
13. Daha sessiz süpersonik uçak
14. 3D baskılı evler
15. uyku teknolojisi
16. Kişiselleştirilmiş beslenme
17. Giyilebilir sağlık izleyicileri
18. Meta veri deposu
19. Kuantum hesaplama
20. Sanal etkileyiciler(influencer)
21. Beyin arayüzleri
22. Yapay et ve balık

Etkileyici değil mi? Şimdi kendimize şu soruyu soralaım: Bu teknoloji yarışında Türkiye nerede? Önümüzdeki yıl ülkemizde hangi teknolojik trendleri göreceğiz? Elektrikli araba? Türk uzay istasyonu?

Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Ülkemizdeki refah seviyesini arttırabilmek için, inovatif teknolojilere yatırım yapılması için teşvik vermek, bir “memleket meselesi” olarak ele alınmalı.

Teknoloji konusunda, hükümetin en üst kadamelerinden en alta kadar benimsenmiş tarafsız, analitik ve hassas bir stratejik planlamayla hareket edilmeli. 

Çünkü eğer öyle yapmış olsaydık, şimdi dizaynı İtalya’dan, sıradan bir elektrikli aracın küçük bir parçasını değil, dikey ve yatay, AI destekli tarım yapılan Konya ovasının resimlerini Dünya basınıyla paylaşırdık.

Daha inovatif yarınlar, dileğiyle

Ten trends to watch in the coming year | The Economist
What next? 22 emerging technologies to watch in 2022 | The Economist

BULUT

Bulut ve Konteyner Teknolojileri üzerine Konuşacağız

 

Sayın Füsun Nebil ile 12 kasım Cuma saat:18’de, Cloud, Cloud Security, Cloud native, Kubernetes, Docker konularını ele alacağız. Kaçırılmaması gereken bir program olacağını umuyorum.

BT

Önümüzdeki 5 yıl dijital iş ve inovasyonu etkileyecek 12 startejik teknoloji trendi

 

Gartner’ın açıkladığı bu 12 teknoloji trendi, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde dijital iş ve inovasyonun güç çarpanları olacağı bekleniyor.

Trend 1: Veri Dokusu/Niteliği (Data Fabric)
Trend 2: Siber Güvenlik Ağı
Trend 3: Gizliliği Artıran Hesaplama
Trend 4: Bulutta Yerel Platformlar (Cloud Native)
Trend 5: Birleştirilebilir Uygulamalar
Trend 6: Karar Alma Zekası
Trend 7: Hiperotomasyon
Trend 8: Yapay Zeka Mühendisliği
Trend 9: Dağıtılmış İşletmeler
Trend 10: Toplam Deneyim
Trend 11: Otonom Sistemler
Trend 12: Üretken Yapay Zeka

Aşağıdaki linkte, başılların kısa çıklamaları ve raporun tamamını bulabilirsiniz. Özellikle koyu ile vurguladığım teknolojlerin diğerlerine nazaran daha hızlı ilerleyeceği ve benimseneceğini düşünüyorum.

Gartner Top Strategic Technology Trends for 2022 | Gartner

TEKNOLOJİDE ÖNE ÇIKAN

Quasar Framework

Tek bir framework ile birçok platform için(Web/IOS/Android..) yazılım geliştirebildiğiniz araçlar var. Flutter veya Xamarin platformlarını duymuşsunuzdur. Quasar Framework’ü aynı şekilde Vue.Js ile geliştirilmiş bir Cross platform framework.

Vue.js geçtiğimiz yıllarda popülerliğini daha da arttırdı. Önümüzdeki dönemde daha da arttıracağını kolaylıkla öngörebiliriz. Vue.Js yaratıcısı Evan You “Angular gibi ama daha ufak birşey yapmak istedim”. Quasar ise Vue.js üzerine geliştirilmiş bir framework.

Şu sözümü unutmayın:

BT sektöründe küçük veya light her zaman daha iyidir.

Quasar resmi sitesi

Quasar ile Twitter yapmak – Youtube 

İŞ HAYATI

Kendi İşini Kuranlar Mutlu mu?

 

Cevap: Evet. Yapılan araştırmalara göre, düşük gelir, daha fazla çalışma ve yüksek strese rağmen, kendi işini kuran girişimciler, ücretli çalışanlara göre daha fazla mutlu.

Yani, belki zengin olmuyorsunuz ama mutlu oluyorsunuz.

Sebebi büyük oranda iş tatminiyle ilgili. Çünkü, iç karartıcı başarızlık oranlarına rağmen, girişimcilerin çok yüksek oranda “iş tatmini” sağladıkları tespit edilmiş.

Aşağıdaki makale bu konuda yapılmış güzel bir araştırmanın sonuçlarını açıklıyor. Ve görünen o ki, kendi kendinin patronu olabilmenin verdiği sevinç öyle yüksek ki, çok yüksek strese rağmen mutlu hissediyorsunuz.

Üstelik bu sonuç, büyük yada küçük bir işletmeye sahip olmakla alakalı değil. Her iki durumda da girişimci kendini mutlu hissediyor.

Girişimcilerin yaptıkları işte buldukları “anlamın” daha fazla olması sebebiyle, ücretli çalışanlardan daha uzun saatler boyunca çalışıyorlar. Dolayısıyla aslında, kendi işlerini kurduklarında, yeni bir “iş” değil, yeni bir “yaşam” kurmuş oluyorlar.

Fakat kaçırılmaması gereken nokta, yaşanan herhangi bir başarısızlığın, etkisinin oldukça güçlü olabileceği yönünde. Öyle ki işin başarısızlığından sonraki memnuniyetsizliğin veya yasın bir kaç yıl sürdüğü saptanmış.

Çalışmanın daha pekçok ilgi çekici sonucu var göz atmanızı öneririm.

Are Entrepreneurs Happier Than Everybody Else? | The Wall Street Journal

BAŞKA ŞEYLER

 

“Yeni Bir Alışkanlık Edinerek mi” Yoksa “Yeni Bir Projeye Başlayarak mı” Daha Başarılı oluruz?

 

Durmadan yeni şeyler yapmaya başlıyoruz. Çünkü içinde bulunduğumuz çağ, aynı anda birden çok beceriye sahip olmamız gerektiğini vurguluyor.

Hele bir IT çalışanı iseniz. Öğrenmeniz gereken şeylerin sayısı zamanla birlikte drastik olarak artıyor.

Oysa öğrenme dediğimiz şey, zaman alan bir kavram. Peki bu zamanı nasıl en verimli biçimde değerlendireceğiz?

Aşağıdaki makale, alışkanlıklar ve projelerin, farklı türdeki sorunları ele alan ve farklı sınırlamaları olan araçlar olduğunu; ulaşılmaya çalışılan hedef için, bir alışkanlığın mı yoksa bir projenin mi uygun araç olduğuna ancak hedefin doğasına göre karar verebileceğimizden söz ediyor.

Okumanızı öneririm

Which Works Better: Habits or Projects? | Scott H. Young

Güzel Bir Kitap :Nefes

Bu kitaptan bir önceki bültende söz etmiştim. Şimdi de önermek istiyorum. Ted Chiang’ın yazdığı Nefes’i, tam da Metaverse konularının gündemde olduğu şu günlerde okuyun veya dinleyin.

Oldukça etkileneceğinizi düşünüyorum.

Nefes | StoryTel
Nefes | Monokl

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere,

Açık Kaynak Fikirler

Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir