Covid 19 Artçıları İçin 4 Strateji
Şimdiye kadar pek çok şirket, pandemi ile mücadelesini sadece uzaktan çalışmayı mümkün kılmak üzere kurguladı. Bu, bir çok kuruluş için önemli bir adım ancak yeterli değil! Pandeminin sonraki fazları ve pandemi sonrasında varlıklarını sürdürebilmeleri için daha kapsamlı teknoloji stratejileri geliştirmeleri gerekiyor.
Forrester baş analistleri Bobby Cameron ve Anderw Bartels, Covid 19 ve tehditlerinden korunma çabalarının, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en derin ekonomik durgunluğu tetiklediğini ve bir çok şirket için, büyük küçülmeleri beraberinde getirdiğini söylüyor.
Ancak bir yandan da Pandemiyle başa çıkmak için küçülen bu şirketlerin, “güvenlik, risk yönetimi, müşteri deneyimi, çevrimiçi ticaret, çalışan deneyimi ve evden çalışma düzenlemeleri gibi kritik yeteneklere yönelik teknoloji harcamalarını artırmazlarsa hayatta kalamayacakları öngörülüyor.
Bu durumda pandemiye hazırlıksız yakalanan ve uzaktan çalışma yeteneklerinin henüz belirlememiş şirketlerin, kısa vadede ivedilikle,
- Genel iletişim için anlık mesajlaşma, dosya paylaşımı / toplantı çözümlerini
- Kurumsal kaynak planlaması (ERP) uygulamaları
- Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), uygulamaları
- Verilere güvenli erişim sağlamak için tüm güvenlik düzenlemelerini
gözden geçirilmeleri gerekiyor. Ancak firmaların ayakta kalabilmesi için sadece bunlar da yeteli değil. Artık, yeni çalışma, seyahat ve iletişim yolları tanımlamaları gerekiyor.
Peki bunu sağlamak için, Covid19 Pandemisi’nin gelecek fazları için hangi teknolojik stratejileri geliştirmeli?
Risk ve Kriz Yönetimi Çözümleri
Bu çözümler, kesintilere ve krizlere hızlı bir şekilde yanıt vermenize, ikinci bir salgın dalgasını yönetmenize ve kritik tedarikçiler ve iş ortaklarındaki finansal zayıflıkları belirlemenize yardımcı olur.
- Kriz yönetimi ve iletişim platformları,
- Tedarik zinciri haritalama çözümleri
- İş sürekliliği planlama yazılımları kullanılmalıdır.
Çalışan Deneyimi ve İnsan Kaynakları Yönetimi Çözümleri
Kuruluşların, salgın sırasında, bir yandan da temel operasyonları sürdürmek için gerekli “personel sıkıntısı” ile uğraşmaları gerekmektedir.
Şirketler, riskleri değerlendirmek ve görev açısından kritik hizmet alanlarındaki personel boşluklarını belirlemek için iş gücü planlaması yapmalıdır.
- Yapay zeka aday tarama veya müşteri hizmetleri gibi görevleri otomatikleştirmek için,
- İçerik ve işbirliği platformları, çalışan deneyimi çözümleri ve uzaktan işgücü verimliliğinin sağlaması için
- İş gücü analizi ve öğrenme deneyimi platformları, insan kaynakları çözümleri ve işgücü ihtiyaçlarının öğrenilmesi ve yönetilmesi için kullanılmalıdır.
Müşteri Deneyimi Çözümleri
Birçok kuruluş zaten müşterileri ile, markaların kendilerine ait satış siteleri, çevrimiçi pazar yerleri(Amazon, alibaba vs.) ve sosyal medya gibi dijital kanallar üzerinden etkileşim halindeydi. Pandemi sırasında da bu durum katlanarak devam ediyor.
Ancak, her ne kadar dijital kanallar “talep kaybının” bir kısmını telafi etmek için hayati olsa da, müşteri memnuniyetinde “çevrim dışı canlı etkileşim ve yüz yüze iletişim” hala büyük rol oynamaya devam ediyor.
Bu durumda işletmelerin,
- Müşteri katılımı ve çeşitli satış senaryolarına da hizmet edebilen, işbirliği, video konferans ve canlı yayın çözümleri kullanmaları,
- Ayrıca bu çözümlerin, müşteriler tarafından mobil, sosyal, kiosk ve etkileşimli sesli yanıt (IVR) kanalları üzerinden çevrimiçi ve self servis olarak kullanması da sağlanmalı.
Forrester Grup Direktörü Stephen Powers şu yazısında, aralarında açık haritalama platformları, sosyal dinleme platformları ve müşteri geri bildirim yönetim platformlarının bulunduğu yeni dijital çözümlerin, pandemi sırasında müşteri duygularının nasıl değiştiği hakkında geri bildirim almanıza ve müşteri davranışları hakkında fazla bilgi edinmenize yardımcı olacağını vurguluyor.
Kısacası, şirketlerin satış yapmaya devam edebilmeleri için ivedilikle dijital dünyadaki varlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor.
Gartner kıdemli araştırma direktörü Sandy Shen’e göre
“Henüz dijital ortamda tanımlı olmayan işletmeler, pandemi dönemi ve sonrası için çevrimiçi satış yapabilecekleri resmi sayfalar / hesaplar kurmalı ve ticaret yeteneklerini buna entegre etmeliler. Ayrıca, ürünlerin dijital kanallardan satışa uygun hale getirmek için hızlı bir şekilde uyarlanmaları gerekiyor” diyor
Sağlık ve Güvenlik Çözümleri.
Pandemi sırasındaki bilgi kirliliği, yanlış kararların alınmasına, çalışanların kaygısının artmasına neden olabilir.
Şirketler, daha iyi karar almayı desteklemek ve yeni durumda operasyonel ilerleme şartlarını çalışanlarına daha verimli bir şekilde iletmek için verilerden yararlanabilirlerse, kaygılar hafifletilebilir.
Çalışanlara rehberlik sağlamak için, arasında yerel yönetimler, sağlık otoriteleri ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi uluslararası kuruluşların bulunduğu iç ve dış kaynaklardan derlenmiş düzenli, güvenilir içerik sunulmalıdır.
Kuruluşlar,
- Düzenli olarak güvenilir bilgi paylaşmak için bir site,
- Temas izleme, sağlık durumu izleme ve sosyal uzaktan izleme teknolojilerini içinde barındıran bir uygulama ve acil yardım hattı kurmalıdır.
Bu çözümler, çalışanların sağlık taramasını destekleyen, enfekte olmuş iş arkadaşlarıyla iletişim halinde olup olmadıklarını çalışanlara bildiren, çalışan belirtileri hakkında veri toplayan, sosyal mesafeye yardımcı olan ve çalışanların zihinsel sağlığını da destekleyen teknolojileri içermelidir.
Son söz olarak: Alınan her pandemik teknoloji kararında güvenlik ve gizlilik konularını göz önünde bulundurmalısınız. (Tüm Dünya’daki Zoom olaylarını hatırlatmak isterim). Özellikle sağlık ve güvenlik kategorisindeki çözümlerde, gizlilik bir seçenek değildir.