Bilimsel Tarım Toplumu Olabilirmiyiz ?
Uzun bir aradan sonra, merhaba.
Öncelikle, hepimiz için buruk geçtiğini bilsem de; geçmiş Ramazan Bayramı’nızı tekrar kutlarım.
Yaza sayılı günlerin kaldığı şu günlerde, bir kaç ülkenin vatandaşları “Normalleşme Adımlarının” tadını çıkarırken, Dünya’nın geri kalanının açık havadayken bile temkinli davranmak zorunda olması çok boğucu.
Sanıyorum hepimiz doğayı çok özledik. Mesela benim kişisel olarak planım, pandemi sonrasında mümkün olduğunca çok toprakla haşır neşir olmak.
Fikrimce bitki yetiştirmek, bitki yetiştirmeyi öğrenmek ve öğretmek çocuklarımıza olan en büyük borcumuz.
Bunun için bir takım okumalar yaparken karşıma çıkan açık kaynak bir girişimden bahsetmek istiyorum: Growlab
Growlab’ın yaptıkları beni çok heyecanlandırdı. Çünkü, tutkunu olduğum teknolojiyi tarımla birleştirmenin çok güzel, kolay ve ilham verici bir yolunu bulmuşlar.
Kısaca tanımlamak gerekirse Grow Lab, bir Rasberry Pi ve kamera ile, toprağa ektiğiniz bitkilerin gelişimine ait tüm dataların toplanabileceği bir ortamı nasıl kuracağınızı öğrendiğiniz bir platform.
Topluluk üyeleri, bir bitkinin hangi hava koşuluna, hangi nem ve hangi toprak değerlerine ne tür tepki verdiğini analiz edebilecek datayı toplamayı birlikte deneyimliyorlar.
Anladığım kadarıyla kullandıkları yöntemlerle elde edilen verilerden, bir kaç yıl içinde bir Machine Learning ile analiz edilebilecek bilgiyi toparlamak mümkün.
Tarımın gelecek için en önemli sektör olacağını biliyoruz.
Girdiği her alanda tekel olmaya çalışmasıyla ünlü Bay Gates’in Trakya da dahil, dünyanın çeşitli bölgelerinde milyonlarca dönüm tarım arazisi almasının önemli anlamları var.
Ve ne yazık ki ülkemiz tarım konusunda -aslında çok güçlü olan- kartlarını hiç de doğru oynamıyor. Yanlış tarım uygulamaları, denetimsiz yapılaşma vs. her geçen gün toprak ve su kalitesini düşürüyor.
Gelecekte tarımı AI yardımıyla kotarmak gerekecek. Eğer bir şeyler yapılamaya başlanmazsa, korkarım sonumuz felaket olacak.
Bir kaç sene önce, uluslararası bir GSM operatörü ülkemiz çiftçisine, kahvede otururken cep telefonundan sulama sistemini açıp kapatmayı öğretmeyi dijitalleşme diye pazarlamıştı.
Biliyoruz ki dijitalleşme o değil! İhtiyacımız olan geleceğin teknolojileri ile tarım yapmayı öğrenmiş çiftçiler.
Değişen iklim ve toprak dengelerine göre, minimum girdiyle en yüksek verimi elde edebilmek için çok geç olmadan Grow Lab gibi projelere katılmalı ve hatta geliştirilmelerine yardımcı olmalıyız.
Gündem Ve Yorum
Dünyanın En Büyük Şirketleri Blockchain’den Uzaklaşıyor
Benim Blockchain teknolojisi ile ilgili görüşlerimi artık herkes biliyor; şişmiş bir balon olduğunu düşünüyorum.
Şimdi mutlaka, Dünya’nın önde gelen şirketlerinden bir çoğunun bu teknolojiye yatırım yaptığını söyleyenler olacaktır.
Ancak şu son haberi duymuşsunuzdur: Microsoft Azure, blokzincir hizmetini kaldırıyor!
Şirketin kendi sitesinde yaptığı duyuruda, defter sahiplerinin verilerini 10 Eylül 2021 tarihine kadar alternatif bir zincir hizmetine geçirmesi gerektiği söyleniyor.
Bu ani karardan etkilenecek birilerini tanıyorsanız, açıklamanın altında, bu taşıma işini nasıl ve nereye yapacağınıza dair bir dolu ayrıntı da vermişler.
Microsoft, özelikle ConsenSys’in Quorum Blockchain Hizmetini çok iyi bir yedek olarak öneriyor. Çünkü Azure’un Blockchain’de kullandığı GoQuorum Ledger teknolojisini kullanıyor.
Yani müşteriler Microsoft’un önerdiği hizmeti kullandıkça Microsoft para kazanmaya gene devam edecek. Bir Microsoft klasiği olarak, kullanıcılarına önemli ölçüde rahatsızlık verdikten sonra bile…
Microsoft bu hizmeti vermeyi neden bıraktığını açıklamadı. Ancak kişisel fikrim, ana nedenin beklediği kadar müşteri çekememesi veya bakımını yapmak istemediği eski altyapıyı kullanmayı sürdürmek istememesi olduğu yönünde.
Ayrıca iş dünyasının büyükler liginde Blockchain teknolojisi ile arasında mesafe olan sadece Microsoft da değil.
Dikkatinizi çekmek isterim ki, Apple ve WarrenBuffet’in (Bu kişi aynı zamanda Bill Gates’in yakın arkadaşıdır) sahibi olduğu Berkshire Hataway de bu teknolojiye oldukça temkinli yaklaşıyor.
Ya da Elon Musk… kendi şirketlerinin Blockchain ile ilgili bir kuruşluk yatırımı olmadığı halde, attığı Bitcoin tweet’leriyle sanki bu teknolojinin içindeymiş gibi bir izlenim verse de, esasen alakası yok.
Ben bu mesafenin, söz konusu şirketlerin Blockchain teknolojisi inşa edecek alt yapıyı kurmaya güçleri yetmediğinden olduğunu sanmıyorum.
Block Chain, belirli alanlarda kullanılacak önemli bir teknolojidir. Ancak, irili ufaklı, önüne gelen şirketin, peşine takılıp akıl almaz başarılar kazanacağı bir sihirli değnek değildir.
Migrate Azure Blockchain Service| Microsoft
Warren Buffett And Tim Cook Snub Blockchain As Corporate Giants Embrace | Forbes
Bir Sene İçinde Ciddi Bir Siber Saldırı Gerçekleşecek
“Araştırmaya katılan CISO’ların% 64’ü, kuruluşlarının önümüzdeki 12 ay içinde maddi zarar verecek olan bir siber saldırıya maruz kalma riski altında olduğunu düşündüklerini söyledi.”
En çok korkanlar perakende şirketlerindeki CISO’lar. Buna karşılık kamu sektöründe çalışanlar en az korkanlar. CISO’ların en çok endişe duyduğu saldırı türlerine bakarsak da, % 34’ü iş e-postası saldırılarını tehlikeye attığını, % 33’ü bulut hesabının güvenliğini ihlal ettiğini ve % 31’i içeriden gelen tehditlerden bahsetti. “
Güvenlik Uzmanları 1 Yıl İçinde Ciddi Bir Siber Saldırı Bekliyor | Türk İnternet
Biden’in Siber Güvenlik Önlemleri
Aslında bu haber de yukarıdakini destekler nitelikte.
Başkan Biden tarafından Çarşamba günü verilen bir idari emirle, hükümete yazılım satan şirketlerin sistemlerine yönelik saldırıları rapor etmeleri gerekiyor.
Görünen o ki herkes siber güvenlik ile ilgili telaş içinde.
Amerika’daki yazılım endüstrisi, saldırıları bildirmek için Biden’ın istekleriyle ilgili ayrıntıları bekliyor.
Ancak hükümet, yeni kuralların hangi satıcıları kapsayacağını, tehditlerle ilgili hangi verilere ihtiyaç duyacaklarını ve şirketlerin ne kadar hızlı rapor vermeleri gerektiğini hala bildirmedi.
Kişisel olarak Biden’in önlemlerini oldukça tutarlı buldum. Aşağıdaki linkte firmalardan istenenlere değiniliyor. Gelecekte Dünya çapında norm olacaklarını düşünüyorum.
Elbette eklemek gerekir ki; ihlale uğrayan firmaların, para ve itibar kaybetme korkusuyla olan biteni saklama eğilimleri bu sayede kırılacak.
Software Industry Awaits Details on Biden’s Order to Report Hacks | WSJ
Teknolojide Öne Çıkan
OpenSource Bir Projeye Nasıl Katılabilirim?
Birçok geliştirici için, açık kaynaklı bir projeye ilk kez katkıda bulunma fikri göz korkutucudur. Ancak, günümüz dünyasında yazılım geliştiriyorsanız mutlaka bazı projelere katılmanız gerekir.
Sizinle paylaştığım bu yazıda, ilk açık kaynak projenize katkıda bulunmanız için, adım adım hangi yolu izlemeniz gerektiği anlatılmış.
Özellikle yazılım geliştirenler için çok kısa ama faydalı bir okuma olacağını düşünüyorum.
Size çok sık kullandığım bir şema çizim yazılımından bahsetmek istiyorum: draw.io veya Diagrams.net.
Bu, yazılımcılar, ağ yöneticileri, BT analistleri ve UI tasarımcıları tarafından, birçok teknoloji tabanlı işte kullanılan açık kaynaklı bir diyagram oluşturma aracıdır.
Basit sürükle ve bırak özellikleri ile dakikalar içersinde istediğiniz diyagramı kaydedip açık bir dosya olarak paylaşabilirsiniz.
Dosyayı export ederek (Jpg,Png) veya kaynak dosya formatında (vektör .xml) paylaşabilirsiniz.
Başka Şeyler
Zor Zamanlarda Nedeninizi Keşfedin
Liderlik gurusu Simon Sinek’i duymuşsunuzdur. Kişinin mutluluk ve başarıyı ancak kendi “Nedeni” ni bularak yakalayabileceğini iddia eden, tüm Dünya’da birçok başarılı iş insanına akıl hocalığı yapmış önemli bir yazar ve konuşmacıdır.
Önereceğim linkte “Pandemi sırasında ruh sağlığı”, “İlişkileri besleyen ve geliştiren konulardaki” uzman tavsiyelerini paylaşıyor.
TED Günlük Konuşmaları, dünya çapında dinlemek için ücretsiz.
Simon Sinek | TED
Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere
Şenol