AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Akbank, Sana Ne Oldu?

Merhaba,

Başlarken hemen, bu hafta hazırladığımız Otomasyon Yazılımaları hakkındaki makalemizi anons etmek istiyorum.

Çünkü, hem siz okuyucularımızın, hem de çevrenizdeki tanıdıkların ilgisini çekeceğini düşündüğüm oldukça güzel ve faydalı bir yazı oldu.

Zira şu sıralar hem danışmanlık verdiğimiz kurumların, hem de yerli veya yabancı başka şirketlerin en sık danıştığı konu, ITSM Toolları.

Bu, oldukça normal. Çünkü hızla dijitalleşen iş süreçlerinin, en verimli, en hızlı ve en güvenli şekilde yönetilmesi ve yapılan işlerin ölçülebilmesi, şirketlerin gelecekte varlığını sürdürebilmeleri için hayati önem taşıyor.

Bunu hepimiz artık biliyoruz.

Dolayısıyla, Yönetilen Hizmet sağlayan ve hatta BT Departmanı olan tüm şirketlerin, gün geçtikçe artan iş yüklerini yönetebilmek için bir takım standartlara ve araçlara ihtiyaçları var.

Makalemizde, ITSM toollarının çeşitleri ve özellikleri, handikapları ve hangi şirketler için uygun olabileceklerine değindik.

İyi Okumalar

BT İçin Otomasyon Araçları: ITSM Nedir? | Açık Kaynak Fikirler

AKBANK’a Ne Oldu?

Salı sabahı saat 02’den, benim bu yazıyı yazdığım şu güne kadar (Çarşamba öğleden sonra) AKBANK hala çalışmıyor.

Öncelikle, Akbank’ta çalışan arkadaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. İlk duyduğum andan itibaren çok üzüldüm.

Bu tip durumlarda son kullanıcılar bilmez, fakat emek veren insanlar çok üzülürler ve ellerinden gelenin fazlasını yapmak isterler. Akbank çalışanlarının da aynı durumda olduklarına eminim. Buradan okurumuz olan bir çok arkadaşa kolaylıklar diliyorum.

Fakat durum hakikaten çok korkunç. Akbank’ ta hesabınız var ve şu anda ulaşamıyorsunuz. Bütün paranızı emanet ettiğiniz kurum ise sessiz, ne olduğu ile ilgili herhangi bir bilgi vermiyor.

Banka müşterileri kredi borçlarını ödemek, söz verilmiş ödemelerini gerçekleştirememek gibi bir takım hayati sıkıntılarla burun buruna… ATM’ler bile para vermiyor!

Bu noktada AKBANK’ın kurumsal kimliği sorgulanmaya açık hale geliyor.

Çünkü, Kurumsal olduğunu iddia eden şirketlerin bu tip durumlarda takındıkları tavır, aslında ne kadar kurumsal olduklarınının göstergesidir.

Ve ne yazık ki Türkiye’de ve Dünyadaki çoğu kurum yaşadıkları bu tip büyük sorunları çok kötü yönetiyorlar.

Akbank da, neredeyse bir gün sonra, yaşananların siber güvenlikle ilgili olmadığına dair resmi bir açıklama yaptı.

Tıpkı Yemek Sepeti Hacklemesinin ardından çok sonra gelen, “ Naapalım, herkese oluyor, bize de oldu” açıklaması veya Solarwinds’in tüm kullanıcı verilerini çaldırdığını uzun süre saklaması gibi…

Tüm bu şirketler gibi, AKBANK da ne yazık ki bu konuda sınıfta kaldı.Yaşanan problem her neyse, zaman kaybetmeden kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekirdi.

Yaşanan olayın perde arkasıyla ilgili, oldukça yoğun teknik detay içeren bir yazımız var.

Okumak için linki aşağıya bırakıyorum:

Akbank’da Yaşananlar | Açık Kaynak Fikirler

Bulut

Amazon’un gücü: Pentagon, Microsoft Azure ile Yaptığı Milyarlarca Dolarlık Bulut Anlaşması’nı (JEDI) Fesh Etti

 

Bu, çok büyük bir haber!

Hele hele analistlerin, konuyu Vendor Lock in olma tehlikesine karşı bir önlem olarak değerlendirmesi, daha da dikkat çekici.

JEDI, Amerikan ordusuna teknolojinin hızına daha iyi ayak uyduran hizmetlere erişim sağlamak için tasarlanmış bir proje için yapılmış bir sözleşmeydi.

Fakat sözleşme, davalar ve süreçle ilgili birden fazla taraftan gelen çeşitli itirazlar sonrasında Pentagon yetkilileri tarafından feshedildi .

Her ne kadar Pentagon, Microsoft ile yapılan sözleşmeyi feshederken, “teknolojik yönlerine” odaklanıldığını ifade etse de, analistler ve eleştirmenler JEDI’nin tek bir satıcıya olan güvenini modası geçmiş olarak değerlendiriyor.

Şimdi Pentagon yetkilileri, “çok satıcılı yaklaşımın, Pentagon’un artan ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacağını göstermesi için zaman tanıdığını” söylüyor.

Ayrıca, yeni bulut projesinin beş yıldan fazla sürmeyeceğini, Microsoft ve Amazon’a ek olarak , nitelikli teklif sahiplerinin Alphabet’in Google, Oracle ve IBM şirketlerini içerebileceğini belirtiyorlar .

Pentagon Scraps JEDI in Win for Amazon at Microsoft’s Expense | WSJ

Büyük Bulut Sağlayıcılarının Karşılaştırılması

“2021’de bulut bilişim, uzaktan çalışma ve COVID-19 pandemisi ile hızlanan dijital dönüşüm değişimleri nedeniyle, BT’nin fiili tercihi haline geldi”

ZD Net, bulut liderlerinin bir araya geldiği, hibrit pazarın ve önemli SaaS oyuncularının kıyaslandığı detaylı bir bakış sunuyor.

Top cloud providers in 2021: AWS, Microsoft Azure, and Google Cloud, hybrid, SaaS players | ZDNet

Güvenlik

Birilerinin elinde WhatsAPP Mesajlaşmalarını Gösteren Bir Yazılım mı var?

 
 

Konumuz gene WhatsAPP. Bu platforma karşı duruşumuzu biliyorsunuz. Şu yazımızda detaylıca açıkladık.

Bu konuda bizmle aynı düşünen Füsun Sarp Nebil’in, Sezgin Baran Korkmaz’ın da işin içinde olduğu, WhatsAPP mesajlarını takip eden yazılımla ilgili önemli bir makalesi var.

Cihan Ekşioğlu’nun MİT’e Sattığı Yazılım Ne Yapar? | Türk İnternet

Numara Girerek Whatsapp Mesajlaşma Nasıl Görülür?| Turk Internet

Kurumsal Dünya

Amazon, Tedarikçilerinden Hisselerini Piyasa Fiyatının Altına Satın Alma Hakkı İstiyor; Yani Şirketlerinin Bir Kısmını

 

“Amazon son on yılda özel şirketlerle 75’ten fazla bu tür anlaşma yaptı.

Toplamda, teknoloji titanının hisseleri ve potansiyel hisseleri, çağrı merkezi hizmetlerinden doğal gaza kadar her şeyi sağlayan şirketlerde milyarlarca doları buluyor ve bazı durumlarda Amazon’u bu işlerde en büyük hissedarlar arasında konumlandırıyor.”

Amazon’u müşteri olarak almak isteyen tedarikçiler, (mesela kargo uçağı kiralama şirketleri gibi) Amazon ile bir anlaşma yapmak zorunda bırakılıyor.

Anlaşmaya göre, Amazon’un, bu şirketlerin büyük hisselerini piyasa değerinin altında satın alma hakkı tanınıyor!

Ve Amazon bu şekilde halka açık en az bir düzine şirketle anlaşma yaptı!

Kişisel fikrim, bunun son derece ahlaksız bir tutum olduğu yönünde. Amazon aleyhine birbiri ardına açılan davalara rağmen, pervasız tavrını sürdürüyor. Yeni CEO’yu en çok meşgul edecek konuların başında bu davalar geliyor.

Amazon Demands One More Thing From Some Vendors: A Piece of Their Company | WSJ

Başka Şeyler

Yılın Astronomi Fotoğrafçısı Yarışması

 

Londra’daki Greenwich Kraliyet Gözlemevi tarafından BBC Sky at Night Magazine ile birlikte yürütülen ve şu anda on üçüncü yılında düzenlenen Yılın Astronomi Fotoğrafçısı yarışmasına katılan şu muhteşem fotoğraflara bir göz atın.

See Our World At Night In 15 Jaw-Dropping Entries To The ‘Astronomy Photographer Of The Year’ Contest | Forbes

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol Çolak

Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir