AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Anahtar Sonuçların 3 Niteliği

OKR çerçevesinin kavramsal hatlarını belirlemeye devam ediyoruz. Bu yazımızda elde ettiğiniz anahtar sonuçların üç niteliğinden söz edeceğiz.

Bu nitelikler üzerinden, olası anahtar sonuçlar yeniden değerlendirildiğinde, onları mevcut ihtiyaçlar için en uygun olan hale getirmek daha kolay olmaktadır.

Anahtar sonuçlara ilişkin üstünde durmak istediğim üç nitelik: Girdiler, Çıktılar ve Sonuçlar

Bu kavramlar, hedefinize ulaşma yolunda görmek istediğiniz değişiklik türünü, anahtar sonuçlarınız üzerinde doğru bir şekilde tanımlamanıza yardımcı olacak en iyi kriterlerdir.

Girdi Niteliği

Girdiler, yeni açılacak olan dükkanların sayısı, yayına başlayacak olan bir web sitesi, bir malın üretimini yarıya düşürmek vb. gibi kontrol edebileceğiniz hamlelerdir.

Örnek Anahtar Sonuç 1: Web sitemizin trafiğini arttırmak için ayda 12 blog gönderisi yapın.

Örnek Anahtar Sonuç 2: Abonelikleri yenilemek için üç pazarlama kampanyasını test edin.

Bazı liderler sadece “girdi nitelikli” anahtar sonuçlara odaklanırlar. Düşünceleri, eğer doğru Girdiler doğru biçimde manipüle edilirse, istenen Sonuçların geleceği yönündedir.

Buna bir noktaya kadar anlaşılabilir olsa da, girdilerin belirlenmesi sırasında yapılacak hataların aşırı veya yetersiz iş yüküne, bunun da zaman ve kaynak kaybına kolaylıkla zemin hazırlayacağını söylemeliyim.

Üstelik ekip üyelerinin motivasyonunun “Hedefe Ulaşmak” yerine, sadece anahtar sonucun işaret ettiği sayıları tamamlamaya dönüşmesi ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtmek de çok yanlış olmaz.

Oysa, Anahtar Sonuçlar Nasıl Belirlenir? yazımızda da ifade ettiğimiz gibi:

“Anahtar sonuçlar, birer küçük hedefçik değildir.”

Çıktı Niteliği

Çıktılar, satış gelirlerini arttırmak, performans ölçütlerine ulaşmak veya belirli sayıda katılımcıyı bir konferansa çekmek gibi, esasen girdilerin yarattığı etkilerdir.

Örnek 1: Web sitemizin trafiğini arttırarak, günlük ortalama tıklanma sayısını 700’den 1000’e çıkarın.

Örnek 2: % 63’ün üzerinde bir abone yenileme oranı elde edin.

Çıktı niteliği taşıyan anahtar sonuçlar da tıpkı girdiler gibi bir görev listesi gibi görünme riskini taşır.

Etkili Çıktılar, eylemleri de içinde barındırır. Örneğimizdeki Web sitesi için 1000 tıklama almak, etkili SEO çalışmaları, başarılı blog gönderileri ve sosyal medya pazarlaması vb. gibi yapılacak belirli sayıda girdi anlamına gelir.

Bazı liderler, açık işaretler oluşturdukları için Anahtar Sonuçları Çıktı olarak belirtmeyi tercih ederler.

Çıktı nitelikli anahtar sonucu gerçekleştirebilirsiniz ya da gerçekleştiremezsiniz, elde ettiğiniz sonuç rakamlarla son derece net ölçülebilir.

Sonuç Niteliği

Sonuçlar, çıktılar hakkında düşünmenin daha gelişmiş bir yoludur.

Anlaşılacağı üzere çıktılar, istenen nihai sonucun kendisini tanımlama eğilimindedir.

Sonuç niteliği taşıyan anahtar sonuçlarda, genellikle bir girdiden veya çıktıdan daha açık bir şekilde “önce” ve “sonra” kavramları vurgulanır.

Bu ne demek?

Açıklığa kavuşturmak için, girdi, çıktı veya sonuç niteliklerine sahip olma merceğinden görüntülenen iki örnek hedefe ve potansiyel anahtar sonuçlara bakalım.

Hedef1: İnsanların web sitemizi sevmesini sağlayın.

Girdi Anahtarı Sonuç: Ayda 12 Blog gönderisi yapılmalıdır
Çıktı Anahtar Sonuç: Ortalama tıklanma sayımızı 1000’e yükseltin.
Sonuç Anahtar Sonuç: Web sitemiz önceki dönemden %25 daha fazla ziyaret ediliyor

————————————————–

Hedef2: Müşterilerin sağladığımız hizmete değer vermesini sağlayın

Girdi Anahtar Sonuç: Yenilemeleri hedefleyen üç pazarlama kampanyası yürütün.
Çıktı Anahtar Sonuç: % 67’lik bir yenileme oranına ulaşın.
Sonuç Anahtar Sonuç: Abonelik yenileme oranlarını% 10 artırın.

Sonuçlar genellikle bir Çıktıdan daha karmaşıktır. İyi bir sonuç, bir girdi veya çıktıdan daha doğrudan çözdüğünüz temel bir sorunu ele alır. Bu yüzden bu kadar güçlü olabilirler.

Harika bir sonuç nitelikli anahtar sonuç oluşturmak, derinlemesine düşünmek için fazladan zaman gerektirebilir, ancak genellikle ortaya en zengin ve en açıklayıcı argümanı ortaya koyar.

Bu da doğal olarak, bir takımın başarı şansını artırır.

Örnek 1: Bir hastane ortopedik cerrahi için bölgenin en iyisi olarak isim yapmak istiyor. Bu nedenle de “en çok diz ameliyatının tamamlanması” için bir Sonuç anahtar sonucu ortaya koyuyor.

Ancak bu itibarın en iyi sonuçları üretmeye dayalı olmasını istiyorlarsa, daha güçlü bir sonuç nitelikli anahtar sonuca ihtiyaçları olacaktır.

Bu durumda mesela, “Ameliyattan hemen sonra yürüyebilen en yüksek insan yüzdesine” sahip olmak” iyi bir sonuç anahtar sonucu olabilir.

Unutmayın, her OKR’nin şu anda yaptığınız şey üzerinde açıkça bir gelişmeye neden olması gerekir. Bir anahtar sonuç yalnızca bugün ürettiğinizi açıklarsa ve bir iş tanımına benziyorsa, bu bir OKR değildir.

Yeniden yazmayı deneyin!

Karıştırmak

Hedeflerinizin ve anahtar sonuçlarınızın tümü için geçerli bir, “sahip olunması gereken nitelikler” reçetesi yok. Bazılarında sadece girdilere sahip olması, bazılarının sonuçlara dayanması veya bazılarının çıktılarla beraber tün nitelikleri taşıması gerekebilir.

Zaten çoğu OKR, üçünün bir karışımına sahiptir. Ancak, ne tür bir anahtar sonuca sahip olduğunuzu bilmek, daha iyi bir anahtar sonuca sahip olmanıza ve onlar hakkında daha verimli tartışmalar yapmanıza yardımcı olabilir.

Hepimizin “favori” anahtar sonuçları vardır. Ancak üçünü de ne kadar iyi yazarsanız, o kadar başarılı olacağınızı düşünüyoruz.

YAPILMASI GEREKENLER: Önceki makalede beyin fırtınası yaptığınız anahtar sonuçlara bakın. Bunları Girdi, Çıktı veya Sonuç olarak sınıflandırabilir misiniz?

Herhangi biri net değilse, bunu bir Girdi olarak, sonra da Çıktı ve Sonuç olarak yazmayı deneyin. Hangisi, ekibinizin başarılı olmak için tam olarak ne yapması gerektiğini anlamasına daha fazla yardımcı olur?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir