AKF

Bulutta Geçen 365 Gün

Merhaba,

Bu hafta Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemiyi ilan etmesinin ve dünya ekonomilerini ezici bir durma noktasına getirmesinin yıl dönümüydü. 

Küresel ölçekte birçok şirket ofisleri boşalttı, iş yerlerini kapattı ve çalışanları eve gönderdi. Çoğu işletmenin yıllık planları bir anda atıl hale geldi ve hayatta kalma moduna geçildi.

Neydi bu hayatta kalma modu? Öncelikli olarak alelecele bulut bilişim ve uzaktan çalışma yazılımına sahip olmak ve kilitlenmelere, seyahat yasaklarına ve diğer aksamalara karşı sürekli tetikte olmak…

Bu, şirketlerin sadece kritik öneme sahip olduğunu düşündükleri teknoloji ve hizmetlere yatırım yapmasına neden oldu ve  Gartner’in Ocak raporuna göre, küresel genel BT harcamaları geçen yıl 2019 seviyesinden% 3,2 düşüşle 3,69 trilyon ABD dolarına geriledi.

Oysa pandemiden önce aynı dönem için %3,4’lük bir artış bekleniyordu…

Peki pandemi gölgesinde geçen koca bir yıl kurumsal BT pazarına ne gibi kalıcı etkiler bıraktı?

Bulut Yılı

Pandemi ortaya çıktığında, en küçük işletmeler bile çarçabuk şunları öğrendi:

1.BT sistemlerini kurum içi sunuculardan bulut sağlayıcılara aktarmak, onları uzaktan yönetmeyi kolaylaştırır 

2.Çalışanlar bulut tabanlı yazılım formatındaki iş uygulamalarına evlerinden daha kolay erişebilirler

Dolayısıyla 2020 yılı boyunca buluta geçiş iş dünyasında her şeyin merkezine oturdu. 

Öyle ki,  küresel bazda işletmelere sunucu satışları % 3,1 düşerken, AWS ve Azure gibi bulut sağlayıcılarına yapılan satışlar % 8,5 arttı.

Araştırma firması Canalys’e göre, dünya çapındaki şirketler ikinci çeyrekte bulut hizmetlerine rekor bir şekilde 34,6 milyar dolar harcadı.

Özellikle, görülmemiş bir hızla artan çevrim içi satış trafiğini yönetebilmek için bir çok perakendeci hızla bulut teknolojilerine geçiş yaptı.

Ev-Ofis

Pandeminin insanlığa öğrettiği en önemli şeylerden birisi de işin gittiğimiz bir şey değil, yaptığımız bir şey olduğudur. 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Covid yılı esasen  çalışanların işlerini evden yapabilmelerini sağlamaya çalışmakla geçti. Ancak bu, tüm çabalara rağmen henüz tamamen başarılmış değil.

Zira Forrester tarafından Mayıs 2020’de derlenen veriler, küresel şirketlerin bile yalnızca yaklaşık% 40’ının BT altyapılarının uzaktan çalışmayı gerçekleştirmeye hazır olduğunu gösteriyor.

Uzaktan çalışmayla ilgili olarak kullanılan araçlardan bir diğeri de video konferans yazılımları oldu. 

Başta Zoom olmak üzere, Microsoft ve Cisco’nun ürünleri oldukça fazla talep gördü. Ancak hem çoğunun performansı oldukça kötüydü, hem de çalışma etiği açısından işveren ve çalışanlar arasında problemlere neden oldu.

Bunun elbette iki sebebi var. İlki bu teknolojinin benimsenmesi ve benimsenme hızı şimdiye kadarki en yüksek seviyedeydi. İkincisi video konferans hizmeti veren şirketlerin hiç biri bu derece büyük bir talebe yanıt vermeye hazır değildi.

Ancak video konferans sektörü gelişmeye devam ediyor. 

Önümüzdeki yıl bu teknolojide beklenen yeni özellikler arasında: gerçek zamanlı transkripsiyon ve çeviri sağlamak için yapay zeka kullanımı, bir toplantıda ne zaman ve neden bahsedildiği konusunda insanları bilgilendirme ve kaçırmış olabilecekleri toplantıların kısa bir “en çok hit” versiyonunun oluşturulması yer alıyor. 

ERP

İşletmelerin operasyonları devam ettirmeye odakladıkları dikkatleri,  uzun süredir devam eden BT modernizasyon çabalarından veya iddialı veri analitiği ve iş zekası sistemleri oluşturma planlarından geri çekilmelerine neden oldu .

Çünkü birçok şirket fonlarını daha acil ihtiyaçlara kanalize etti. 

Ancak bu defa da önlerine başka bir sorun çıktı. Covid öncesi girişimlere devam etmek için gerekli kaynaklara erişimleri aksadı. Çünkü, değişen süreçlerin yeniden planlanması için ERP uygulamalarının yükseltilmesi gerekiyordu.

Bu, ERP uygulamalarına bakışı değiştirdi. ERP endüstrisi büyük küresel şirketlerin tekelinden çıkıp, kabuk değiştirmeye ve klasik hantal yapısını değiştirmeye başladı.

Ayrıca birçok işletme , veri girişi ve fatura işleme gibi rutin iş yeri görevlerini yerine getirmek için diğer otomasyon biçimlerinin yanı sıra yazılım botlarını da kullanmaya başladı .

Analistler, ekonomi açıldıkça ve şirketler BT harcama planlarına yetiştikçe, bunun önümüzdeki aylarda değişeceğini düşünüyorlar.  Gartner, dünya çapında BT harcamalarının 2020’ye göre% 6,2 artarak yıl sonunda 3,9 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor.

İki Yeni Makale

ERP Kullanan Firmalar: Hayaller ve Gerçekler

Her geçen gün artan ERP seçeneklerin arasından bir seçim yapmak oldukça zor olabilir.

Bu makalemizde ERP kullanan firmaların istatistiklerine bakıp, beklentilerini, neden ERP tercih ettiklerini, karşılaştıkları sorunları, memnuniyet durumlarını ve daha fazlasını inceledik.

Göz atmadan karar vermeyin

ERP Kullanan Firmalar: Hayaller ve Gerçekler | Açık Kaynak Fikirler

En İyi ERP Yazılımını Seçmek

Bu yazımızda en iyi ERP yazılımını seçmek için ERP endüstrisi için oldukça önemli konular olan buluta geçiş, kesinti döngüleri, yeni teknolojilere duyulan ihtiyaç ve daha fazlası için bir bakış açısı sunuyoruz.

En İyi ERP Yazılımını Seçmek | Açık Kaynak Fikirler

Gündem ve Yorum

IoT Uğruna

P&G ve Colgate-Palmolive, Ar-ge departmanı ile BT departmanını birlikte çalıştırmaya başlamış.

“Ne alakası var?” demeyin; IoT ile alakası var…

Kolayca anlaşılacağı üzere bu iki departmanın bir araya gelmesi doğal bir eşleşme değil. Çünkü her iki birim de farklı  çalışma kültürlerinden gelen insanlardan oluşur.

Mesela, Colgate-Palmolive gibi firmalarda BT geleneksel olarak ekipmanı çalıştırır ve bakımını yaparken, Ar-Ge’nin rolü araştırma yapıp, yeni ürünler sunmaktır.

Ancak anlaşılan -pandemin de etkisiyle- gerçek zamanlı olarak veri ileten sensörlerin çeşitli cihazlara yerleştirildiği Nesnelerin İnterneti’ne (IoT)  ve bu verileri analiz etmek için yapay zekaya olan erken benimseme ve ilgi, firmaları bu yönde yeniden şekillendiriyor.

Dolayısıyla daha fazla birbiriyle bağlantılı cihaz geliştirme çabasıyla, tüketici tarafından paketlenmiş ürünler satan şirketler, yeni ürünler tasarlamak ve oluşturmak için, Ar-Ge gruplarıyla birlikte çalışmak üzere BT yeteneklerini, makine öğrenimi ve uygulama geliştirme uzmanlarını kullanıyorlar.

Örneğin, bir kişinin dişlerini nasıl daha iyi fırçalayabileceği konusunda önerilerde bulunmak için tasarlanmış, geçen yıl piyasaya sürülen akıllı diş fırçasından bahsedelim.

Colgate Ar-Ge personeli, fırça kafası, sensörler ve fiziksel ürünün diğer yönleri üzerinde çalışırken, BT ekibinin üyeleri, tavsiyelerde bulunmak için verileri analiz eden makine öğrenimi de dahil olmak üzere temel uygulamayı geliştirmiş.

Benzeri çalışmalar Gilette ve Olay(cilt bakım şirketi) gibi firmalarda da günyüzüne çıkmaya başladı.

Bu durum iki şeye işaret eder, ilki günümüz şartları içinde, BT departmanlarının işletme içindeki değerinin ve departmandan beklentilerin arttığıdır.

Bundan böyle bilişimcilerin şirket içinde daha yüksek değerli, daha stratejik projeler içinde yer alacaklarını söylemek de yanlış olmaz.

Diğeri ise, IoT ‘nin kelimenin tam anlamıyla geleceğin teknolojisi olacağı ve bunun çok da uzakta olmadığıdır. 

Bu bağlamda yeni bilişimcilerin kendilerine bu alanda bir gelecek planlaması oldukça mantıklı bir karar olabilir.

Smart Device Push Brings IT and R&D Teams Together | WSJ

Nokia, 5G yatırımını dengelemek için 10.000 kişiyi  işten çıkarılacak.

Nokia Salı günü yaptığı açıklamada, işten çıkarmaların şirketinin yaklaşık 90.000 işçiden oluşan mevcut işgücünü % 11’e kadar azaltacağını ve maliyet tabanını yaklaşık 700 milyon $ düşüreceğini açıkladı.

Nokia, bir zamanlar baskın olan telefon işini sattıktan sonra, hücresel antenler, internet yönlendiricileri ve diğer telekomünikasyon ekipmanlarına odaklanmak için Fransız rakibi Alcatel-Lucent’i satın aldı.

Ancak , Alcatel-Lucent’i entegre edeceğim derken, ürünlerini daha pahalı ve daha az arzu edilen hale getiren bilgisayar çipleri tedarikini ihmal etti.

Bu hata şirkete, rakipleri Huawei ve Ericsson karşısında kan kaybettirdi.

Bu hezimetten sonra, 5G hücresel teknolojisinde lider olmak için ikinci büyük yeniden yapılandırma programına girdi.

Fakat geçen yıl, Verizon Communications Inc. ile Samsung Electronics Co.’ya olan büyük bir 5G ekipman sözleşmesini de kaybetti.

Şimdi bu büyük 5G projesini ve bulut teknolojisine geçişini finanse etmek için işçi çıkaracak. 10.000 çok yüksek bir rakam. Umarım, şirket geçmişteki gibi kritik hatalar yapmaz. Aksi taktirde tamamen piyasadan silinebilirler.

Nokia to Cut Up to 10,000 Jobs to Offset 5G Investment | Techzine

Teknolojide Öne Çıkan

Harika bir döküman yönetim yazılımı wiki.js

Wiki.js, güçlü ve genişletilebilir bir açık kaynaklı Wiki yazılımı. Şirketlerde dökümantasyon ve bunların sürekli güncellenmeleri ciddi bir sorundur. 

Eğer şirketinizde bu konuda bir ihtiyacınız varsa mutlaka  Atlassian Confluence aracını da incelemenizi öneririm ; ki benim çok beğendiğim ticari bir wiki çözümüdür. 

Açık kaynaklı  Wiki.js de benzer şekilde oldukça başarılı bir proje. Kendi platformumuz üzerinde (henüz test aşamasında – wiki.acikkaynakfikirler.com) kurup test ettiğimiz ortamı çok beğendik. Şirketinizde dökümantasyon için bir araç arıyorsanız incelemenizi öneririm.

Öne çıkan özellikleri

  • En sevdiğiniz düzenleyiciyi kullanabilirsiniz (Markdown, WYSIWYG Rich-text, Raw HTML, vb.)
  • Çoklu dil desteği(Türkçe çevirisi oldukça başarılı)
  •  İsteğe bağlı olarak bir git deposuyla senkronize edin veya arşivleme için S3 / nextcloud/dropbox kullanabilirsiniz
  • 15’ten fazla sosyal + kurumsal kimlik doğrulama sağlayıcısı desteklenir
  • Yerleşik arama motoru ayrıca Elasticsearch, Azure Search ve daha fazlası için destek
  • Kolay kategorizasyon için etiketleri ve sanal klasörleri kullanın
  • Sayfalarınızın görünümünü ve oluşturma şeklini özelleştirin
  • Kod vurgulama, PlantUML, medya varlıkları ve daha fazlası için kullanışlı eklentiler
  • Güçlü karşılaştırma araçlarıyla sürüm izleme

wiki.js sayfası

E-Posta için MS Exchange Alternatifleri

Hayatımda hiç MS Exchange yönetmedim/kurmadım. Fakat tipik Microsoft problemleri olduğunu, yani çok kaynak tükettiğini ve güvenlik açıkları olduğunu biliyorum. 

Zira bu hafta çok ciddi bir MS Exchange güvenlik açığı çıktı, konuyla ilgili durumu buradan inceleyebilirsiniz .

Peki MS Exchange yerine kullanabileceğimiz araçlar nelerdir?

OX App Suite

Kolab

Zimbra

Kopano (eski Zarafa)

Kurulumları ve nasıl kullanılabilecekleri ile ilgili internette arama yaptığınızda,  yüzlerce kaynağa ulaşabilirsiniz. 

Windows exchange eğitimi yerine Linux eğitimi almanız durumunda bu araçları ücretsiz bir şekilde şirketinize kurabilirsiniz.

Başka Şeyler

Film:

Come and See (Idi i smotri)

Yönetmen Elem Klimov, ikinci dünya  savaşında, sıradan insanların neye dönüşebildiğine ışık tutuyor.
 

Nazi güçleri şimdi Belarus olarak bilinen küçük köye tecavüz ederken, genç Flyora (Alexei Kravchenko) Sovyet direnişine hevesle katılır.

Tahmin ettiği macera ve görkemden ziyade, bulduğu şey, akla hayale sığmaz bir katliam ve zulmü kabusundan başka birşey değildir.

Film, Klimov’un öznel kamera çalışması ve dışavurumcu ses tasarımı tarafından ateşli, sanki başka bir dünyaya aitmiş gibi bir yoğunlukla işlenenmiş.

Senaryosunu onaylaması yedi yıl süren ve Sovyet sansürcüleri tarafından çekilmesi neredeyse engellenmiş olan Come and See, belki de şimdiye kadar yapılmış en içten, unutulması en imkansız savaş karşıtı film. 

Uyarmalıyım belli bir süre filmin etkisinden çıkamıyorsunuz.

Come and See – imdb

Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir