AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Yurt Dışında İş Olanakları

Merhaba,

Açık Kaynak Fikirler’in bu haftaki bültenine hoş geldiniz. Bir süredir olduğu gibi, bu hafta da oldukça hareketli geçti; ülke ve Dünya gündemi başta Corona aşıları olmak üzere çok meşgul.

Aşılama konusunda hızla yol alabilmeyi başarmış bir kaç ülke haricinde, tüm Dünya paneminin sosyal ve ekonomik etkilerini yaşamaya devam ediyor. Okullar ve iş yerleri hala kapalı. Ne yazık ki bu sebeple bir çok sektör durma noktasına geldi.

Ancak her şeye rağmen, Dünyanın neresinde olursa olsun Bilgi Teknolojileri endüstrisi büyümeye devam ediyor.

Pandeminin de etkisiyle hızla teknolojik dönüşüm geçirmeye başlayan şirketler, BT departmanlarını güçlendirmeye yatırım yapıyorlar.

Ve bu nedenle, küresel ölçekte bir çok şirket, başvuranın konumuna bakmaksızın Dünya’nın her ülkesinden BT personeli istihdam etmeye başladılar. 

Çünkü istihdam edilecek yetenekleri bulabilmek kolay değil ve uzaktan çalışma artık hem yöneticiler, hem de çalışanlar için tabu olmaktan çıktı.

Bu, yurtdışında şansını demek isteyen kişiler için önemli bir fırsat olabilir…

Devamını Oku…

 

Facebook’un Çaldırdığı Veriler le İlgili Bir Felaket Senaryosu

BigTech ile ilgili gündemi takip etmek giderek zorlaşıyor.  Gün geçmiyor ki yeni açılmış bir dava veya ortalığa dökülmüş veri ihlali rezaletiyle karşılaşmayalım.

Ne yazık ki Dünya’nın birçok köşesinde hala, çalınan kişisel verilerin-kendileri varlıklı olmadığı için- kimsenin işine yaramayacağına inanan eğitimli, eğitimsiz binlerce insan var. 

Whatsapp uygulamasının Facebook’a ait olduğunu size tekrar hatırlatmak isterim. Bu konuda yazdığımız yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ederiz.

Bu tür veri ihlallerine karşı parola yöneticisi kurmanızı tekrar öneriyorum, kurulum ve öğrenmek için harcayacağınız 15-30 dakikalık süre sizi ileride telafisi mümkün olmayan birçok kötü durumdan koruyacaktır.

Facebook tarafından çalılnan veriler ile ilgili en çok konuşulan felaket senaryolarından birini yazmaya çalıştık.

Devamını Oku…

 

Google Oracle’nin Açtığı 10 Yıllık Java Telif Hakları Davasını Kazandı!

Teknoloji Dünyası için çok önemli bir dava geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Oracle, 10 yıldır Google’yi Java’nın kodlarını yasadışı bir biçimde çalmakla suçluyordu.

Ancak mahkeme bunun böyle olmadığına hükmetti. Karar telif haklarıyla ilgili devrim niteliğinde.

Devamını Oku…

 

Başka Şeyler

Çin Bitcoin’i Geliyor: Siber Yuan

Şu anda test aşamasında olan siber yuan, Pekin’deki hükümete harcamaları gerçek zamanlı olarak takip etme gücü ve doların hakim olduğu küresel finansal sistemle bağlantısı olmayan parayı ele geçirme fırsatı verecek .

Bu yeni dijital para biriminde, Bitcoin’den farklı olarak, kullanıcı için anonimlik olmayacak. Yani bir ihlal tespit edilir edilmez, hem ödeme yapılması hem de para cezalarının tahsil edilmesi mümkün olabilecek.

Dijital yuan, ABD’nin bilgisi olmadan para alışverişi yapmanın da yolunu açmış oluyor. Zira, borsaların ticari bankalar arasında para transferlerinde kullanılan ve ABD hükümeti tarafından izlenebilen mesajlaşma ağı Swift’i kullanmasına gerek kalmayacak.

China’s vast bitcoin mining empire risks derailing its climate targets, says study | The Guardian

Facebook ve Apple Arttırılmış Gerçekliğin Peşinde

Facebook geçen ay, parmak hareketini algılayabilen sensörlü bilekliklerle birlikte AR gözlükleri üzerinde çalıştığını söyledi. Facebook, kendi geleceğini AR içinde görüyor ve bu konudaki AR-GE faaliyetleri gerçekten çok ilginç.

Apple, analistlerin önümüzdeki yıl piyasaya çıkmayı umduğu tüketiciler için bir artırılmış gerçeklik (AR) kulaklığı üzerinde çalışıyor ve bunu takiben AR gözlüklerini planlıyor.

Mart aynın son günü Microsoft, ABD savunma bakanlığı tarafından istenen artırılmış gerçeklik gözlükleri(HoloLens) ihalesini 22 milyar dolara aldığını belirtti.

Ancak analistler, dijital içeriğin lenslerle yansıtıldığı şık, tüm gün giyilebilir teknik özelliklerin en az bir yıl uzakta olduğunu söylüyor. Görünen o ki, o zamana kadar meydan profesyonel ve endüstriyel kullanıcılara kalacak.

Facebook, Apple and Niantic Bet People Are Ready for Augmented-Reality Glasses | WSJ

Simulasyonda mı Yaşıyoruz?

Zaman zaman bu konuda yazılar oluyor, fakat felsefik olarak bu kadar etkileyici bir makale okumamıştım. Scientific American’a göre bir simülasyonda yaşıyor olma ihtimalimiz %50, okumanızı öneririm.

Confirmed! We Live in a Simulation| Scientific American

Teknolojide Öne Çıkan

En İyi 8 Derin Öğrenme Konsepti

Bir veri bilimcinin derin öğrenmeyi başarıyla uygulayabilmesi için önce modellemenin matematiğini nasıl uygulayacağını anlaması, modelini verilere uyacak doğru algoritmayı seçmelsi ve uygulamak için doğru tekniği bulması gerekir.

Aşağıdaki makalede başlamanıza yardımcı olmak için, her veri bilimi uzmanının ihtiyaç duyduğu derin öğrenme algoritmalarının bir listesini bulacaksınız.

Top 8 Deep Learning Concepts Every Data Science Professional Must Know | DZon

Başka Şeyler

Dizi: For All Mankind

Alternatif gerçeklik yaratan diziler çoğunlukla (neredeyse tamamı) gelecekte olacakları işliyor. “For All Mankind”, Aya ilk ayak basanlar SSCB olsaydı nasıl bir alternatif gerçeklik oluşurdu konusunu ele alıyor.

Ben özellikle fantastik öğeler işlememeleri, alternatif gerçekliğe sıkı sıkıya bağlı kalmaları ve güçlü senaryosundan dolayı çok beğeniyorum. Senaryoda bazı gereksiz karakterler ve ufak tefek uyumsuzluklar olsa da çok başarılı. Sizlere de izlemenizi tavsiye ederim.

imdb

Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir