Pamuk Eller Cebe

Merhaba,

Kurumsal teknoloji araştırmacısı Gartner’in yaptığı bir tahmine göre, 2022’deki bilgi teknolojisi bütçelerinin, 10 yıldan fazla bir süredir gerçekleşenden daha hızlı artması bekleniyor.

Görünen o ki bu artış, daha modüler ve uyarlanabilir iş modellerini destekleyen araçları dağıtmak için, BT yöneticilerinin şimdiye kadar gösterdiği çabaları yansıtıyor .

Gartner Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu yıl %2 artması beklenen BT bütçelerinin, 2022’de %3,6 oranında büyümesinin beklendiğini söylüyor.

Bu rakam, Gartner’in endüstrilerdeki yaklaşık 2.400 CIO ve teknoloji yöneticisi ile yaptığı bir anketin sonuçlarına dayanıyor.

Rakamlarla öne çıkanlar :

—Ankete katılan yöneticilerin %51’i, bir kuruluşun işi yakından takip etmesine ve gelecekteki arz ve talebi tahmin etmesine olanak tanıyan iş zekası ve veri analizi araçlarına yatırım yapmayı planlıyor.

—%48, işletmelerin bilgi işlem kaynaklarını daha kolay ölçeklendirmesine ve tahsis etmesine olanak tanıyan bulut platformlarına yapılan harcamaları artırmayı planlıyor.

— %37’si uygulamaların, platformların ve sistemlerin birbiriyle bağlantı kurmasını ve veri paylaşmasını sağlayan yazılım parçaları olan entegrasyon teknolojileri ve uygulama programlama arayüzleri veya API’ler için yapılan harcamaları artırmayı planlıyor.

—BT yöneticilerinin üçte ikisi, farklı ekipleri ve veri kaynaklarını hızla entegre etmenin getirdiği artan iş riskini ele almak için, bilgi güvenliği ve siber güvenlik yatırımlarını artırmayı planlıyor.

Gartner araştırma başkan yardımcısı Monika Sinha, Covid-19 salgını sırasında kuruluşların, değişen iş ihtiyaçlarına hızla uyum sağlamaları gerektiğini idrak ettiğini söylüyor.

Sadece pandemi değil, ileride karşımıza çıkacak olan küresel iklim krizi veya başka bir hastalık gibi durumlar hep olacak. Dolayısıyla iş ihtiyaçlarının hızlı değişimi her zaman gündemde olacak.

Çünkü öğrendik ki, dışarıda sürekli bir tehdit var!

Dolayısıyla tüm işletmeler, hız, ölçek ve esneklik sağlayan bir teknoloji temeli inşa etmeli.

IT Budgets Rising at Faster Rate | The Wall Street Journal

BULUT

FinOps Nedir?

FinOps (finansal operasyonlar) bir teknoloji değildir, ancak teknoloji yönetiminde son zamanlardaki en önemli gelişmelerden biridir.

Bulut devriminden doğan FinOps, şirketlerin teknoloji kaynaklarını, ihtiyaç duyduklarında tükettiği buluttaki uygulamalar için, maliyetleri sürekli olarak optimize etmenin yeni bir yoludur.

Teknik ve Finans profesyonellerini tek bir çatı altında bir araya getirir. Bu grup, bir işletmenin tüketim ihtiyaçlarını optimum bulut tekliflerine ve fiyatlandırma düzenlemelerine dönüştürür, kaynak tahsisi ve bulut kullanımını denetler ve hızlı kararlar verir ve finansal disiplini sağlamak için kuruluş çapında bulut harcamalarını izler.

Neden ihtiyacımız var?

Bulut kullanımındaki yüksek değişkenlik, büyüyen bir dizi bulut teklifleri ve fiyatlandırma düzenlemeleri ve kullanım hacmini optimize etmek yerine donanım maliyetlerini kontrol etmeye yönelik modası geçmiş yönetim süreçleri, bulut maliyetlerini arttırıyor.

FinOps, kuruluşların hangi hizmetlere ve spesifikasyonlara, ne zaman ve ne kadar süreyle ihtiyaç duyulacağı konusunda daha iyi kararlar almasına yardımcı olarak, BT’deki mevcut maliyet yönetimi işlevlerinden farklıdır ve bulut kullanım maliyetlerini %15 ila 20 azaltabilir.

FinOps üç temel uygulamayı içerdiğinde şirketlerin bulut maliyetlerini optimize etmede büyük başarı elde ettiği görülüyor:

1.Bulut harcamalarını izlemek ve takip etmek için ayrıntılı izleme oluşturmak,

2.İş ve teknik etkenlere dayalı tüketimi tahmin etmek için, analitik bir yönetişim modeli geliştirmek

3.Talebi en uygun bulut hizmetleri ve fiyatlandırma düzenlemeleriyle eşleştirmek için, donanım maliyetlerini yönetme zihniyetinden kullanımı optimize etme prensibini benimsemek.

Bulutta maliyetleri optimize etmek, sürekli ayarlamalar gerektiren oldukça meşakkatli bir süreç. Görünen o ki işletmeler gelecekte -küçük yada büyük ölçekli fark etmez) bünyelerinde Finops yeteneklerini tesis etmek zorunda kalacaklar.

Günlük veya haftalık olarak bulutta ne kadar harcadığınızı biliyor musunuz?

What is FinOps | FinOps Foundation
Bulutun Gerçek Maliyeti | Açık Kaynak Fikirler

Ubuntu’nun “Kubernetes ve Bulutta Yerel Operasyonlar” Raporu

Rapor, yaklaşık 1200 katılımcıdan gelen 50’den fazla soruya verilen yanıtları ve Google, Amazon, CNCF’nin operatör çerçevesinin eş başkanı ve alanın dört bir yanından düşünce liderlerini temsil eden 7 sektör uzmanının analizlerini içeriyor.

Bulut ve Kubernetes ile ilgili herkesin göz atmasını öneririm.

Rapor Ubuntu tarafından hazırlanmış olsa da, oldukça tarafsız ve çok ilginç bilgiler içeriyor. Görünen o ki  Kubernetes artık yalın bir gerçek. Bütün teknoloji çalışanlarının mikroservis mimarileri ve konteyner teknolojierinin ne olduğunu öğrenmesi şart.

Kubernetes and cloud native operations report 2021| UBUNTU

SİBER GÜVENLİK

Zero Trust (Sıfır Güven) Stratejisinde Yapılan 6 Hata

Zero Trust kavramı gün geçtikçe popülerliği artan bir konu olarak gündeme geliyor.

Fakat Forrester, kurumsal müşterilerle yaptığı en son görüşmelerde, yüzde 50 ila 70’inin Sıfır Güven’in temel kavramlarını ve ilkelerini tamamen yanlış anladığını, çünkü Sıfır Güven hakkındaki pazarlama hype’nın kontrolden çıktığını buldu.

En çok yanlış anlaşılan konular ise şöyle:

1. “Sıfır Güven bir teknoloji sorununu çözer”
Sıfır Güven , teknik bir soruna değil, iş sorununa odaklı bir çözümdür.

2. “Sıfır Güven bir üründür”
Yaygın bir sıfır güven yanılgısı: Kimlik yönetimi, erişim denetimi ve ağ bölümlendirmesi kullanıldığında sıfır güven başarıyla uygulanır. Oysa Sıfır Güven, veri ihlallerini önlemeyi amaçlayan stratejik bir girişimdir.

“Dolayısıyla kimse size Zero Trust çözümü satamaz!”

3. “Sıfır Güven – çalışanlar için de geçerlidir”

Bu bazen, şirketin birdenbire çalışanlarına güvenmeyeceği şekilde yanlış yorumlanır: “Bunun kişisel kaygılarla ilgili olmadığını, ancak şirkette potansiyel olarak etkileyebilecek veri koruma ihlallerini önlemekle ilgili olduğunu tüm çalışanlara açıklamak CISO’nun görevidir.

4. “Sıfır güveni uygulamak zordur”

5. “Tek yol Sıfır Güven”

6. “SASE eşittir Sıfır Güven”

Makalenin tamamını, tarayıcınızın ayrlarını Türkçeye dönüştürerek okuyabilirsiniz.

6 Mythen, die Ihre Strategie ruinieren | ComputerWoche
TEKNOLOJİ

İŞ HAYATI

 

Tüm Dünya’da Büyük İş Bırakma Devrimi Yaşanıyor! Siz de Katılacak mısınız?

Son zamanlarda “Bırakıyorum!” demek cazip mi geliyor? Pek yalnız değilsiniz. Tüm dünyada çalışanlar, işlerinden rekor oranlarda ayrılıyor.

Ancak birçok kişi, bir acil durum planı olmadan çıkışlara yöneliyor.

Oysa, kariyer değişikliğinizin planladığınız gibi gitmemesi durumu için, köprüleri yakmadan nasıl istifa edebileceğinizden, finansal bir sığınak oluşturmaya kadar dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var.

Çalışanların çoğu işten ayrılamaya karar vermeden önce, belirli bir tükenmişlik sendromunun içinden geçiyorlar. Tükenmişliğin belirtilerinin ise yorgunluk, uykusuzluk ve bir zamanlar onu canlandıran aktivite ve hobilerden keyif almada güçlük olduğu biliniyor.

Fakat bir diğer önemli belirtisi de Harcamalardaki artış. İşten alınan keyif azaldıkça, sözde kendimizi “ödüllendirmek” adına daha fazla fuzili alışveriş yapıyoruz.

Bu ödül alışverişleri arttıkça da, bütçedeki açık büyüyor; bırakın tasarruf etmeyi borçlu yaşanmaya başlanıyor.

Oysa işten ayrılmaya kalkıştığınızda sizi bir süre idare edebilecek birikiminizin olması çok önemli. Çünkü beklediğiniz işi bulmanız bazen sandığınızdan uzun sürebiliyor yada istifadan sonra büyük umutlarla yeni başladığınız iş pek de beklediğiniz gibi olmayabiliyor.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer iki önemli nokta da, istifa ederken eski şirketinizle kötü ayrılmamanız ve özellikle Linkedin gibi platformları kullanarak ağınızı sürekli geliştirmeniz.

Aşağıdaki yazılarda bu konularla ilgili güzel değerlendirmeler var.

The High Financial Price of Burning Out at Work—and What to Do About It | The Wall Street Journal

The ‘Great Resignation’ Is A Workers’ Revolution: Here’s What Real Leaders Must Do Right Now | Forbes

How to Quit Your Job and Get a Better One, From Those Who Have Been There | The Wall Street Journal

TEKNOLOJİDE ÖNE ÇIKANLAR

Gitea, Gitlab için ciddi bir alternatif.

Github ve Gitlab platformlarını hepiniz biliyorsunuz. Geçtiğimiz hafta Gitlab borsa’da işlem görmeye başladı ve değerinin 11 Milyar Dolar olduğu açıklandı.

Tanıtacağımız açık kaynak yazılım, Gitlab için alternatif olan Gitea yazılımı.

Gitea, go dilinde yazılmış, hızlı ve kullanımı kolay, kendi kendine barınabilen bir git sunucusudur. Bir Repository dosyası düzenleyicisi, proje içinde sorun takibi, kullanıcı yönetimi, bildirimler, yerleşik wiki ve çok daha fazlasını içerir.

Gitea light bir uygulamadır ve çok az kaynağı bulunan sistemlere kurulabilir. Gitlab’a çok daha az bellek kullanacağınız bir alternatif arıyorsanız ve Gitlab’ın sunduğu tüm özelliklere ihtiyacınız yoksa Gitea’yı denemelisiniz.

Gitlab ve diğer yazılımların karşılaştırmalı tablosuna buradan erişebilirsiniz.

Gitea

BAŞKA ŞEYLER

Meğer Google, GoogleMaps’i Almanlardan Çalmış!

 

Geçtiğimiz hafta oldukça güzel bir mini dizi izledim.

Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra, Berlin’de oluşan özgürlük ve yaratıcılık havasının içinde, esasen sanatçı olan bir genç, “bir sanat çalışması”” olarak bugün Google Earth diye bildiğimiz şeyin ilk tasarımını yapar.

Hikayenin devamını anlatmayacağım, ancak oldukça hüzünlü bittiğini söyleyebilirim. Tamamıyla gerçek bir hikaye olan bu yapımı görmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

Dizi içinde en sevdiğim konu “Computer Chaos Club” ‘dan bahsedilmesiydi. Dünya üzerindeki en nadide organizasyonlardan biri.

Pandemi yüzünden her yıl düzenledikleri kongre son iki senedir düzenlenemiyor. Sektördeki en kaliteli ve anarşist Hackerler bu etkinliğe katılıyorlar.

2018 senesinde yapılan kongreden bir sunumu paylaşıyorum: “Facebook bizi nasıl izliyor”

The Billion Dollar Code | IMDB

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere,

Açık Kaynak Fikirler

Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir