Wintel Öldü, Bilgisayarların Geleceği Ne Olacak?
Merhaba,
Geçtiğimiz Pazartesi günü, Apple “Unleashed” etkinliğinde yeni Mac Book Pro’yu tanıttı. Bu bilgisayar, hız ve enerji verimliliği açısından piyasadaki en iyi bilgisayardan sekiz kat daha iyi.
Yeni Mac Book Pro’ların rakiplerinden çok çok daha iyi olmasını sağlayan şey ise, Apple’nin uzun süredir geliştirmekte olduğu kendi ARM işlemcisi.
Ve bu işlemci, geçtiğimiz Pazartesi günü sessiz sedasız bir devrimi başlattı .
Açıklamaya çalışayım;
Apple, geçtiğimiz yıla kadar, bilgisayarlarda Intel işlemci, diğer ürünlerde de ARM işlemci kullanıyordu. Arık tek bir işlemci kullanıyorlar: ARM
Ve bu bana kalırsa, Intel ile başlayacak ve birçok firmayı oyun dışına fırlatacak yıkıcı bir fırtınanın ilk habercisi.
Intel, elbette sadece Apple’ye işlemci sağlamıyor. Hatta, sadece Apple’ın bilgisayar pazarındaki nispeten küçük payı göz önüne alınarak, bu olayın Intel için fazla yıkıcı olmayacağı söylenebilir.
Doğruya doğru, Apple, 2020’de küresel PC sevkiyatlarının yüzde 7,6’sına sahipken, Lenovo (yüzde 24), HP (yüzde 22,4) ve Dell Technologies (yüzde 16,6) gibi paylara sahip, ve hepsinin işlemcisi Intel.
Fakat Apple, bilgisayar piyasasında kartları yeniden dağıttı. Artık tüketici, çok daha hızlı, ısınma sorunu olmayan, uzun şarj ömrü olan bilgisayarların var olduğunu biliyor.
Dolayısıyla diğer PC ve dizüstü bilgisayar satan firmalarının da teknolojilerini bu noktaya getirmesi beklenecek. Üstelik konu sadece PC yada dizüstüler de değil, server’ler için de aynı beklentiler gündeme gelecek.
Burada ki en önemli sorunsa şu:
Apple kendi işletim sistemini ve ARM’yi bir araya getirmek için önemli bir AR-Ge yaptı ve bunun için önemli bir zaman ayırdı. Diğer bilgisayar firmalarının işletim sistemi ise Windows ve bildiğimiz kadarıyla Windows’un ARM işlemciye uyum sağlaması için kat etmesi gereken çok yol var.
Peki ne olacak?
Hemen aklıma gelen birkaç seçenek var: Ya Apple tercih etmeyen herkes Linux kullanmaya başlayacak, ya Microsoft Windows işletim sistemini ARM’ye uygun hale getirmeyi başaracak, ya da firmalar ARM’ye uygun kendi işletim sistemlerini yazmaya başlayacaklar.
Tüm bu olasılıklar serverler için de geçerli olacak.
Bu arada Microsoft ile ilgili şunu da söylemeden geçmemek gerekiyor; Microsoft’un, kendi bilgisayarı için AMD ile birlikte Arm işlemci geliştirdiği söylentileri mevcut.
Henüz doğrulanmamış olmakla birlikte, böyle bir şeyin olamayacağına hükmetmek de pek mümkün değil.
Zira Microsoft’u tanıyoruz. Pekala “Apple’nin rakibi benim, herkes benim bilgisayarımı alsın” diyebilir ve Windows’u körelterek diğer pc firmalarını oyundan dışarı atabilir. Ne olacağını göreceğiz.
Bir dördüncü seçenek ise çok daha romantik: Belki de Intel, CEO’su Pat Gelsinger’in dediği gibi “Apple’nin yapabileceğinden daha iyi bir çip yaratır” ve kahraman olur. Böylece pazar daralmaz, diğer PC üreticileri oyunda kalmaya devam ederler.
Sözün özü, 1990’lı yıllarda x86 platformlar sunucular için tercih edilir olmuşlardı. Bunun en büyük sebebi ucuz olmaları ve kolay bulunabilmeleriydi. 2020’li yıllarda benzer bir şey ARM işlemciler için gerçekleşecek gibi görünüyor.
Önümüzdeki yıllarda sunucu piyasasında daha fazla ARM işlemcili sunucular göreceğiz. Çünkü, enerji ihtiyacının az olması ve daha küçük bir form faktör üzerinde daha yüksek hızlar sunuyor olması, ARM işlemcileri veri merkezlerinin en ciddi sorunlarına çözüm oluşturuyor.
Açıkça söylemek gerekirse, olması en muhtemel şey: yakın gelecekte Intel’in terkedileceği. Gelişmeler hepimiz için önemli olacak…
Aşağıda bu konuda güzel linkler var, iyi okumalar.
Şenol,
Apple ‘unleashes’ itself from Intel| Financial Times
Exiting x86: Why Apple and Microsoft are embracing the Arm-based PC| Silicon Angle
Microsoft and AMD are reportedly developing an Arm processor for laptops| Notebookcheck
BİM KULÜP
ERP Seçerken ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sayın Füsun Nebil ile Türk İnternet kanalında ERP seçimine ve uygulamasına dair kriterleri konuştuğumuz bir program gerçekleştirik. Yazıyı okumanızı, youtube yayınını izlemenizi öneririm.
ERP Kararı ve Seçiminden Önce ile Uygulama Sırasında Dikkat Edilmesi gerekenler| Türk-İnternet.com
ERP Seçerken ve Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyiz? | Youtube
TEKNOLOJİDE ÖNE ÇIKANLAR
Kimlik Doğrulama Yazılımı
Kimlik doğrulama yazılımları içinde Keycloak yazılımını daha önce tanıtmıştık. Kimlik doğrulama yazılımı konusunda gerçek bir savaş var, birçok başarılı ürün kendisine yer açmak için uğraşıyor. Bu yazılımlardan bir tanesi FusionAuth.
FusionAuth yazılımı oldukça stabil ve birçok yazılım ile entegrasyon kolaylıkla sağlanabiliyor. Bir yazılım geliştirmek istiyorsunuz ve Google/Linkedin/Active Dir. üzerinden yazılımınıza erişim sağlansın istiyorsanız çok kısa bir süre içinde yazılımınız ile FusionAuth yazılımını entegre edebilirsiniz.
Proje açık kaynak bir proje ve isterseniz kendileri SaaS üzerinden size yazılımı hizmet olarak sağlayabiliyorlar.
BAŞKA ŞEYLER
İlaç Firmalarının Kirli Yüzü
Bu hafta size harika bir dizi önereceğim: DOPESICK
Dopesick, bir ilaç şirketinin ruh hastası sahibinin hırsı yüzünden, genç yaşlı, çoluk çocuk demeden kitlelerin nasıl uyuşturucu bağımlısı yapıldığını anlatıyor.
Tamamyla yaşanmış gerçek olayların anlatıldığı dizide, Amerika’daki sayısı binleri bulan onlarca insanın, basit bir ağrı kesici aldığını düşünerek, bir kaç gün içinde nasıl uyuşturucu bağımlısına dönüştüğünü, adaletin nasıl geç harekete geçtiğini ve FDA’nın nasıl gözlerini yumduğunu izleyeceksiniz.
Çok moral bozucu olduğunu söylemek zorundayım, fakat dizi şahane.
Dopesick| IMD
Bu haftalık bu kadar.
Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere,
Açık Kaynak Fikirler
Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.