AKF

İnsanlığın Sonunu Sosyal Medya mı Getirecek?

Merhaba,

Geçen gün NewYork Times yazarı Farhad Manjoo’nun bir makalesine denk geldim. İnsanlığın belki de birlikte yaşayabilme sınırına gelmiş olabileceğinden bahsediyordu.

Kulağa tüyler ürpetici geldiğinin ve hatta bir dönem çok popüler olan, mutlaka  Amerikalıların Dünyayı kurtardığı, kıyamet konulu film senaryolarını çağrıştırdığının farkındayım.

Ama Manjoo makalesinde şöyle diyordu:

“Bize bakın. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği ile insanlık, küresel tehditlerle mücadele ediyor. Ancak her ikisi için de yanıtımız, fikir veya buluş eksikliğinden çok,   gerek ülkeler bazında gerekse küresel olarak birlik olup eylemlerimizi hizalayamadığımız için çıkmaza girdi.”

Pek de haksız sayılmaz. Zengin ülkelerin açgözlülüğü yüzünden hala aşının ulaşamadığı ülkeler olduğu gibi, aşı karşıtları aşılanmayı önlemek için tüm dünyada canla başla mücadele(!) ediyor.

İklim değişikliği nedeniyle çıkan yangınlar, ülkemiz de dahil gezegenin ciğerlerini yakıyor; buna rağmen ülkeler, bırakın iklim için önlem almayı veya yangınları el birliğiyle söndürmeyi; Kuveyt’in dünyanın en büyük lastik çöplüğünü göstere göstere ateşe vermesine bile müdahale edemiyor!

Demek istediğim, sorunumuz aşının bulunamaması, yangın söndürme uçaklarının henüz keşfedilmemiş olması veya o lastikleri ortadan kaldıracak daha uygun yöntemlerin henüz bilinmiyor olması falan değil.

Şu anda karşı karşıya olduğumuz sorunlarımızı çözecek teknolojiye sahibiz. Fakat Manjoo’nun makalesinde sorduğu gibi:

“Ya insanlığın işbirliği kapasitesi, hepimizi bir araya getireceğini düşündüğümüz teknoloji tarafından geri alındıysa?”

Makalede bu sorudaki teknoloji ile kast edilen, İnternet kullanımı; üstü kapalı bir biçimde de sosyal medya.

Yaygın sosyal medya kullanımının, “dünyanın birçok yerinde komplocu alternatif gerçekliklerin yükselişi ve pek çok küresel sorunda ilerlemeyi engelleyen yoğun kutuplaşma” ya sebep olduğu savunuluyor.

Makaledeki görüşe katılıyorum. İnsanlığı kapitalist piyasalar ve ulus-devletler belli bir yere kadar getirdi. Ancak şimdi, iş dünyası, eğitimciler, devletler, sivil toplum kuruluşları ve bireyler yeniden doğru kurumları inşa etmeye başlamalı. Çünkü içinde bulunduğumuz yapının göz göre göre kıyameti üstüne çektiği aşikar.

İnsanoğlunun nasıl yenilik yaptığını, nasıl öğrendiğini ve nasıl işbirliği yaptığını geliştirebilecek yeni tür gruplar hayal etmemiz ve buna hizmet edecek yetenekleri ortaya çıkarmamız gerekiyor.

Makaleye göz atmak isteyenler için:

What if Humans Just Can’t Get Along Anymore?| NYT

BULUT

Açık Kaynak Bulut Platformları Ve Araçları

Biliyorum, çevrenizdeki çoğu işletme genel bulut platformlarını kullanıyor.

Fakat artık biliyorsunuz; özellikle büyük platformları kullanan şirketlerin değerinin, uzun vadede bulut kullanımından dolayı zarara uğrama ihtimali yüksek.

Ayrıca bildiğiniz gibi, bu popüler tescilli platformlar çoğu zaman Vendor Lockin’e sebep oluyor ve bu görüş artık tüm Dünyada kabul ediliyor.

Bu sebeple Hibrit Cloud arayışları devam ederken, bir yandan da tüm bulut sağlayıcıları arasında esnek hareketi mümkün kılacak “Agnostik(hiç bir firmaya bağlı olmayan)” şirketlere olan ihtiyaç her geçen gün artmakta.

Tüm bu eğilimlerin bize gösterdiği şey, aslında iş dünyasının aradığı değerin “Çeviklik” olduğudur. Monoblok ve devasa bir şirkete bağımlı hale gelmek, işletmeleri çeviklikten uzaklaştırır.

Oysa Açık Kaynak bulut platformları, genel bulut stratejinizin çevikliğini ve maliyet etkinliğini arttırabilir.

Aşağıdaki makalede Açık Kaynak Bulut Hizmeti almak için hangi platformlar ve araçlarla karşılaşacağınız detaylıca paylaşılmış.

Fakat yazı içinde Opennebula ve HarvesterHCI‘dan bahsetmemiş olmalarını ciddi bir eksiklik olarak görüyorum. Yukarıda ismi geçen iki açık kaynak Hyperconverged/Bulut çözümü sektör içinde ciddi bir heyecan yaratmış durumda.

Bu konu ile ilgili daha önce yazdığımız “VMware dışındaki sanallaştırma alternatifleri nelerdir?” yazımızı okumanızı öneririm. Benzer araçları orada da incelemiştik.

Open source cloud platforms and tools to consider | TechTarget

SİBER GÜVENLİK

Kubernetes Güçlendirme Kılavuzu

Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) bir Siber Güvenlik Teknik Raporu: “Kubernetes Güçlendirme Rehberi ” ni yayınladı .

Rapor, Kubernetes ortamlarına yönelik tehditleri ayrıntılandırıyor ve riski en aza indirmek için bir yapılandırma kılavuzu sağlıyor.

“Kubernetes genellikle üç nedenden dolayı siber saldırıların hedefi durumuna düşüyor: veri hırsızlığı, hesaplama gücü hırsızlığı veya hizmet reddi.

Veri hırsızlığı geleneksel olarak birincil motivasyondur, ancak siber aktörler, kripto para madenciliği gibi amaçlarla hesaplama gücü için bir ağın temel altyapısını kullanmak üzere Kubernetes’i kullanmaya çalışabilir.”

İşte bu rapor, Kubernetes sistemlerini daha güvenli hale getirmeye yönelik önerileri detaylandırıyor. Ben oldukça beğendim, kuberntes veya Openshift kullanan kişilerin mutlaka incelemesini tavsiye ederim.

Raporun tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz

Kubernetes Hardening Guidance | NSA

BT YÖNETİMİ

En Çok Aranan BT Yeteneği

 

“İşletmeler pandemi tarafından teşvik edilen dijital dönüşüm planlarını takip ederken geliştiricilere ve diğer vasıflı teknoloji çalışanlarına olan talep hızla artıyor”

“Kuruluşlar, hızlı bir dönüşüm döneminin ardından uzun vadeli büyüme ve sürdürülebilirlik arayışında olduklarından, Developer’ler, siber güvenlik uzmanları ve bulut geçişi uzmanları bulmak, birçok işe alım yöneticisi için gündemin başında yer alıyor.”

ZD Net’in makalesinde, diğer BT uzmanlıklarının hangilerine nasıl bir talep olduğuna ayrıntılarıyla değinilmiş:

Developers, DevOps, and cybersecurity: The top tech talent employers are looking for now | ZDNet

TEKNOLOJİDE ÖNE ÇIKAN

Herkes için “Python’la Web Uygulması Oluşturma” Kursu

“Django ve Flask, Python ile web uygulaması oluşturmak için en popüler web frameworkleri. Python biliyorsanız, üzerine bir web framework öğrenerek hızlı bir şekilde web uygulamaları geliştirebilirsiniz.

Tek ihtiyacınız olan şey bir bilgisayar ve Visual Studio Code/Atom gibi bir editör.

Linkteki kurs, Web uygulamaları oluşturmak için Flask/Django’nun en yeni sürümünü nasıl kullanacağınızı öğretiyor ve ayrıca panda, matplotlib, JavaScript, ajax, xhtml2pdf, dropzone, Jinja, .js ve daha fazlasını da kapsıyor”

Learn Django 3 and Start Creating Websites With Python | Free Code Camp

Flask Course  | Free Code Camp

ÇEVİK LİDERLİK

Daha Yetenekli Bir İş Gücü Oluşturmanın Üç Anahtarı

“COVID-19 krizi ve ardından hibrit çalışma modellerine geçiş, yeni işgücü becerilerine duyulan ihtiyacı hızlandırdı”

Mc Kinsey’in anketine göre şirketler, pandemi başladıktan sonra daha fazla beceri açıklarını kapatmaya çalışıyorlar.

“Şirketlerin en çok öncelik verdiği beceriler:

1.Liderlik ve başkalarını yönetme,
2.Eleştirel düşünme ve karar verme
3.Proje yönetimi

Bu sonuç, şirketlerin mecburen daha fazla çalışan merkezli olmaya başladığını, çünkü pandeminin dayattığı uzaktan çalışmanın zorluklarını aşmaya çabaladıklarını gösteriyor.

Bu önemli bir sonuç. Çünkü görünen o ki önümüzdeki 10 yılda, şirketlerin sosyal ve duygusal becerilere (Yapay zekanın sahip olmadığı) olan ihtyacı gün geçtikçe artacak.

Dolayısıyla bütün işletmelerin şimdiden yeteneklerini buna göre ayarlamaya başlaması gerekiyor.

Mc Kinsey’in aşağıdaki makalesinde, bu konudaki başarılı şirketlerin en iyi uygulamalarından 3 tanesini örneklerle açıklıyor.

Yönlendirici olması açısından yöneticilere faydalı bir makale olduğuna inanıyorum.

Three keys to building a more skilled postpandemic workforce | Mc Kinsey

BAŞKA ŞEYLER

Scrum

Belki bazılarınız zaten okudu. Eğer öyleyse, bu harika! Fakat eğer hala Jeff Sutherland’ın ” Scrum: İki katı işi yarı zamanda yapma sanatı” isimli kitabını okumayan varsa, hemen edinmelerini ve okumalarını öneririm.

Scrum, bir çalışma metodolojisi. Hem de doğru uygulanırsa gerek iş, gerekse özel hayatınızda size zaman ve yaptığınız işe de kalite kazandırmayı garanti eden bir metodoloji.

İş hayatında özellikle OKR ile eklemlendiğinde, muhteşem sonuçlar doğuracağını tecrübe ettiğim Scrum’la ilgili bu kitap, baş ucu kitabı olmaya aday.

Scrum: İki katı işi yarı zamanda yapma sanatı | Buzdağı Yayınevi

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol Çolak

Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir