AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

İşten Ne Zaman Ayrılmalı?

İşinizden memnun musunuz?

Ne yazık ki bu soruya verilen cevaplar çoğunlukla olumsuz oluyor. Milyonlarca insan, sevmediği halde çalıştığı işten ayrılmayı ya hiç düşünmüyor, ya da başka bir işi garantilemeden istifasını veremiyor.

Bunun birincil nedeni elbetteki para ve gelecek kaygısı. Kapitalist Dünya’nın ayakta kalmaya çalıştığımız kaygan zemini, daha “Özgür” olabilmemizi engelliyor.

En acısı da “Garanti” bir işe sahip olma hedefiyle yetiştirilen bizler, bıçak kemiğe dayanana kadar (ve çoğu zaman sonrasında da) Mobbing’e bile sabrediyoruz.

Öyle ki, mezuniyetten sonra girdiği firmadan emekli olacak; üstüne üstlük bununla gurur duyan bir çok tanıdığım var.

Oysa, insanların kariyerlerinin sonuna kadar tek bir işte kalacakları günler çoktan geçti. Bir çok kariyer uzmanı, çalışanların kariyerleri boyunca bir kaç kez iş değiştirmesini öneriyor.

Aslında iş değiştirmek konusunda endişelenmekte çok da haksız sayılmazsınız. Ekonomik kaygılar bir yana, girilip çıkılmış işlerle dolu bir özgeçmiş, sizi İK çalışanlarının karşısında “Güvenilmez” gösterebilir ve bu gelecekteki istihdam seçeneklerinizi etkileyebilir.

Bir işteki ortalama kalış süresi ne kadar olmalıdır?

Uzatmadan söyleyeyim -bu sorunun cevabı yaşa, mesleğe ve yeteneklerinize göre değişse de- genel olarak her 3 ila 5 yılda bir iş değiştirmenin kariyer hayatınızı olumlu etkileyeceği, hatta tüm kariyeriniz boyunca sadece 1 veya 2 şirkette çalışan birisine göre, daha fazla para ve beceri kazanacağınız söylenir.

Kişisel tecrübeme göre fikrim, Bilişim sektörü için bu sürenin aşağı yukarı 3, maksimum 4 yıl civarı olması gerektiği şeklinde olsa da, aslında kesin bir sayı söylemek çok kolay değil.

Çünkü çalışmak, işyeri ile çalışan arasında sağlanan bir denge olayıdır. Karşılıklı olarak iki tarafın da kazandığı bir sistemdir.

Kazanmaktan kastım elbette para değil.

Çalışan olarak bir şirketten kazancınız: Sizin bir şirkette öğrenmek ve gelişmek için harcadığınız zaman ve şirketin size ne gibi beceri ve tecrübeleri kazandırıdığı arasındaki matematiktir.

Sanırım ayrılmak için en doğru zaman, iş yerinde becerilerinizin durgunlaştığını veya şirketin işlerini halletmek için adeta bir demirbaş haline geldiğinizi hissettiğinizdedir.

Çünkü o iş yerinin artık size katabileceği bir şey kalmamıştır.

1 Yıldan Az Çalışmak ve Mobbing

Hiç bir kariyer uzmanı, bir işyerinde 1 yıldan az çalışmayı önermez.

Kariyerinizin çok başındayken veya zorlu ekonomik zamanlarda bunun bir veya iki defa olabileceği kabul edilse de, tüm özgeçmişinizin bir yıl veya daha kısa sürede ayrınılan işlerle dolu olması genelde olumsuzdur.

Ancak bazen, kariyerinizin ortasındayken de girdiğiniz işten hemen ayrılmak zorunda kalabilirsiniz. Bunu en yaygın ve kabul edilebilir iki sebebi var:

1. Mobbing

2.Hayalinizdeki işe kabul edilmek

Bir çoğunuz gibi, ben de Mobbing’e uğradım. Ve 30 yıllık kariyerimin en hızlı sonlanan tecrübesini edindim.

Bundan bir kaç ay önce Almanya’nın en büyük internet sağlayıcısı ile Head Of Cloud pozisyonu için anlaştık.

Ancak işe başladığım birinci haftanın sonunda, benim rapor edeceğim C level yöneticinin sadece bana değil altında çalışan herkese mobbing uyguladığı için isitfa ettim.

Kalabalık toplantılar sırasında (sözde) benim elemanım olan çalışanları alenen aşalamaktan tutun da, o sırada ortamda bulunmayan çalışanların arkasından sanki büyük bir sır veriyormuş gibi atıp tutmaya kadar hepsine şahit oldum.

İşin kötü tarafı, ayrılma sebebibimin kendisinin etrafına Mobbing yapması olduğunu yüzüne karşı söylesem de, ne yazık ki hiç bir farkındalık yaşamaması.

Mobbing uygulayan iş yerlerinin size katabileceği hiçbirşey yoktur. Aksine  çok şey alır götürür. Belki büyük maddi kazanç veya şık bir pozisyona sahip olursunuz ancak o da burnunuzdan gelir, tadına varamazsınız.

O sebeple, mobbingi hissettiğiniz an, istifa edin ve sonra yasal yollara (her ne kadar kanıtlaması çok zor olsa da) başvurun. Bir Mobbingci’nin barışma tekliflerine veya düzeleceğim vaadlerine de asla inanmayın.

Bir sonraki iş görüşmenizde de açık yüreklilikle ayrılma sebebinizin Mobbing olduğunu dile getirin.

Mobbing ve hayalinizdeki işi bulma dışında, 1 yıldan az bir iş yerinde çalışmak, çabuk sıkılma veya meydan okuma sorunu olarak nitelenebilir.

Çok Uzun Çalışmak

Bir işte çok uzun süre kalmak kariyerinizi geliştirmekle ilgilenmediğiniz imajını oluşturur.  Ayrıca işverenlere, başarılı olmak için esnekliğe veya açık görüşlülüğe sahip olmadığınızı düşündürebilir.

İş değiştirmeye kararverdiğinizde kendinize şu soruları sormanızı öneririm:

  • Doğru nedenlerle mi ayrılıyorsunuz (mesela daha iyi iş, daha fazla para, daha fazla esneklik)
  • İşverenlere güvence vermeye hazır mısınız?
  • İş değiştirmek kariyerinize yardımcı mı yoksa engel mi olacak?
  • Zamanlama doğru değilse, mevcut işinizdeki durumu iyileştirmek için yapabileceğiniz herhangi bir şey var mı?
  • Hem kişisel hem de profesyonel nedenlerle devam etmek için doğru zaman bu mu?
  • İş değiştirmek, daha sonra yeni bir iş bulma şansınızı etkileyecek mi?
  • Bir işte neye ihtiyacınız olduğuna dair daha fazla netlik elde edebilir misiniz? Böylece bir sonraki pozisyonunuz ihtiyaçlarınızı bir yıldan daha uzun süre karşılayabilir.

Bitirmeden önce bir kaç yazı önereceğim:

Hayatınızın İşini Tanımlamak İçin 4 Kural | Rafineri

Kariyer Değişikliği İçin İşlevsel Bir Plan | Rafineri

Kişisel Girişim Yaklaşımı | Rafineri

Hayat, hiç bir şey için feda edilemeyecek kadar kıymetli.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir