IT’ciler Tükeniyor
Merhaba,
Bu hafta da, yeni ve boğucu kapanma haberleri aldık.
Sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da durum aşağı yukarı aynı; yüksek vaka sayıları, belirsiz aşılama programı ve yasaklar…
Tüm bu hercümercin arasında, hepimiz bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü hayat devam ediyor.
Bilişimciler olarak, kurmamız, yönetmemiz, kullanmamız ve korumamız gereken sistemlerimiz; yetiştirmemiz, güncellememiz, sorununu bulup çözmemiz gereken yazılımlarımız var.
Ve bu işlerin tümü acele ve tümü hayati derecede önemli…
Çoğumuz pandemi başından beri hayatın devam edebilmesi için, insan üstü bir gayretle sürekli olarak çalışıyoruz. Sanırım, bu sıkıntılı günlerde en fazla çalışan meslek grubu, Sağlıkçılardan sonra Bilişimciler.
Çevremde gözlemlediğim, kendi deneyimimden ve arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla çoğu bilişimci günde en az 10 saat çalışıyor.
Her ne kadar- kendi yaramıza deva olsun diye- geliştirdiğimiz teknolojiler (Makine öğrenmesi, otomasyon, bulut vs) yardımcı olsada, esasen bunların çoğu hala emekleme aşamasında.
Yani henüz işleri emanet edebileceğimiz bir AI yapamadık:)
Sonuç: Bir çoğumuz tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya.
Dünya’da bir çok şirket yöneticisi bilişimcilerini bu iletten korumak için çözüm yolları geliştiriyor.
Ve görünen o ki, bundan böyle yönetici pozisyonlarının yeni sorumluluğu çalışanlarının psikolojilerini ayakta tutmak olacak.
Bu hafta bu çok önemli konuyla ilgili hoş bir makale hazırladık. Okumadan geçmemenizi öneririm.
Bilişimcilerin Tükenmişlik Sendromu | Açık Kaynak Fikirler
Gündem ve Yorum
Kurumsal Yazılımın Gözdesi:Tedarik Zinciri Yazılımı
Japon elektronik üreticisi Panasonic, bir yazılım sağlayıcısı olarak itibarını artırmak istiyor. Ve son zamanlarda yazılım sağlayıcısı Blue Yonder’i 7,1 Milyar Dolar’a satın alacağını duyurdu.
Blue Yonder, perakendecilerin, üreticilerin ve lojistik şirketlerinin müşteri talebini tahmin etmesine yardımcı olan yazılımlar üreten bir şirket.
Panasonic Cuma günü yaptığı açıklamada,
Salgının arz ve talepte keskin değişikliklere yol açarak, şirketler için tedarik zinciri yönetimini kritik hale getirdiğini söyledi.
Panasonic bu satın almayla, kurumsal yazılım piyasasında adını duyurmak için, sektörün en hareketli alanlarından biri olan Tedarik Zinciri Yönetimini bilinçli olarak seçtiğine bahse girerim.
Zira araştırma firması Forrester de, salgın sırasında tedarik zinciri zorluklarının oldukça çok olduğunun altını çiziyor.
Süveyş Kanalı tıkanması gibi aksaklıklar yanında, parça ve iş gücü kıtlığı, e-ticaret kanallarına geçiş ve tedarik zincirlerini hedef alan siber saldırılarda artış olduğu söyleniyor.
Dolayısıyla tedarik zincirlerine aynı anda saldıran pek çok riskle birlikte, bu riskleri göz önünde bulundurarak tahmin ve optimize etme yeteneği, kısa vadede talebi karşılamak ve uzun vadede dayanıklılığı sürdürmek kritik önem taşıyor.
Bu beklentileri karşılayan, Tedarik Zinciri Yönetimi yazılımlarının yakın gelecekte daha da önem kazanacağı çok açık.
Teknoloji araştırma şirketi Gartner, küresel tedarik zinciri yönetimi yazılım pazarının 2021’de 2020’ye göre% 8,7 artışla 16,6 milyar dolara çıkmasının tahmin edildiğini söylüyor. 2022’de, 19 milyar dolara veya 2021’in % 14,4 üstüne çıkması bekleniyor.
Panasonic to Buy U.S. AI Firm Blue Yonder for $7.1 Billion|Bloomberg
Panasonic acquires supply chain, AI software provider Blue Yonder in $7.1 billion deal| ZD Net
Bitcoin, Blockchain ve Doladırılmak
Bu konuda herkesin fikri alınıyor.
En başta ekonomistlerin, sonra gazetecilerin, sermaye sahiplerinin, avukatların, mahalle berberinin, muhasebede çalışan kızın, herkesin…
Bir tek, bu teknolojiyi yorumlayabilecek yegane bilgi birikimine sahip bilişimcilere sorulmuyor.
Çok konuşan egosu şişik bir ekonomist, çıkıp canlı yayında ‘Ben koduna baktım, çok güzel” diyebiliyor mesela. “Çok güzel, devrimsel bir teknoloji” diye ekliyor.
Bu uzmanlar(!) Blockchain’i güzelledikçe, kısa yoldan zengin olma peşindeki yüzlerce kişi,ne olduğunu hiç anlamadıkları halde bitcoin ile karıştırdıkları için koşarak yatırım yapıyor.
Bu konuda konuşması gereken kişiler, bu konuyu incelemiş, araştırmış ve anlamış teknoloji uzmanlarıdır.
Konuyla ilgili çok sevilen makalemizi aşağıya bırakıyorum. Eşe dosta iletebilirsiniz, Bir Teknoloji Avukatın’dan daha fazla öğreticidir.
Blokzincir Nedir? | Açık Kaynak Fikirler
Kripto Para ve Block Chain üzerine Tartışmalar | Türk-internet
Google Maps “En Çevre Dostu” Güzergahı Önerecek
Google, kullanıcıların gitmek istedikleri hedefe göre yol tarifi verirken, çevre dostu güzergahları vurgulamak için Maps uygulamasını değiştirdiğini açıkladı.
Atık Google Maps, diğer seçeneklerden daha uzun sürmediği sürece, en düşük karbon ayak izine sahip otomobil rotasını önerecek .
Bildiğiniz üzere Berlin’de yaşıyorum. Burası, halkı bisiklet veya toplu taşımayı kullanmaya ve yürümeye teşvik eden bir ulaşım alt yapısına sahip.
Dolayısıyla, eğer çok büyük bir fırtına yoksa, çoğunlukla ya yürüyor yada bisiklete biniyoruz.
Anladığım kadarıyla, New York, Berlin, Paris ve Londra gibi şehirlerdeki kullanıcılar, bir hedef için yol tarifi talep ettiklerinde toplu taşıma ve bisiklet kullanımının daha belirgin şekilde öne çıktığını görmeye başlayacaklar.
Bu İstanbul için ne kadar geçerli olur bilemiyorum. Çünkü konu esasen ulaşım alt yapısının kurgusuyla ilgili.
Google Maps to Add a Greenest Route to Its Driving Directions | WSJ
Teknolojide Öne Çıkan
ix.io
ix.io sitesini duymamış olabilirsiniz, fakat emin olun çok işinize yarayabilecek bir site burası.
ix.io aslında komut satırı pastebinidir. Herhangi bir şey yüklemenize gerek olmadan ix.io sitesine yönlendirme yaparak çıktılarınızı link olarak oluşturabilirsiniz. Örneğin, komut satırındayken echo Merhaba dünya. | curl -F ‘f: 1 = <-‘ ix.io yazıp enter tuşuna bastığınızda size bir link gelecektir, http://ix.io/3jF4 adresine gittiğinizde “Merhaba dünya” yazdığını göreceksiniz. Hata ayıklama amacıyla günlükleri paylaşmak veya yapılandırma dosyalarını masaüstü ortamınızın olmadığı sunuculara kaydetmek istediğinizde çok kullanışlı olabilir.
Başka Şeyler
Invincible
Harika bir çizgi roman uyarlaması olan bu diziyi kesinlikle kaçırmamanızı öneririm. Şu anda piyasadaki bir çok yapımdan çok daha başarılı.
Dizi, Mark Grayson’ın, babası Nolan Grayson’dan sonra Dünya’nın bir sonraki büyük savunucusu olma yolculuğunu anlatıyor. Büyükler için yapılmış bir çizgi dizi, şiddet içeren sahneleri var. Çizgi romancılar karakteri Omni-Man olarak da biliyor olabilir.
Invincible | IMDB
Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere
Şenol