Fortune 500’deki Şirketlerin %99’u Açık Kaynak Yazılımlar Kullanıyor
Merhaba,
Açık kaynak kullanımının tüm dünyada hızla arttığından ve işletmelerin mutlaka iyi bir açık kaynak stratejisi belirlemeleri gerektiğinden önceki yazılarımızda bahsetmiştik.
Ne yazık ki hala, açık kaynak hakkında söylenen birkaç olumsuz ve asılsız klişe, vizyonu kıt şirketlerin seçimlerini etkilemeye devam etse de, küresel olarak bakıldığında açık kaynak tercihinin müthiş bir hızla arttığını görüyoruz.
Ve bu sadece başlangıç. Neden mi? Bakın size bir kaç rakam vereyim:
- Fortune 500’deki şirketlerin %99’u açık kaynaklı yazılım kullanıyor
- BT departmanları’nın %80’i 2021’de açık kaynaklı yazılım kullanımını artırmaya hazırlanıyor
- 56+ Milyondan fazla geliştirici açık kaynak projelere katkıda bulunuyor
Geçtiğimiz günlerde, bu konuyla ilgili SUSE’nin yaptırdığı ” Günümüzün IT Liderleri Neden Açık Kaynağı Seçiyor?” başlıklı çok kapsamlı bir raporu okuma fırsatı buldum.
Raporu hazırlarken 800 civarı şirketle görüşülmüş ve katılımcıların:
- %85’i açık kaynağın uçta yeniliği mümkün kıldığını kabul ediyor.
- %84’ü açık kaynağı, maliyet etkin bir şekilde inovasyonu yönlendirmenin bir yolu olarak görüyor.
- %82’si açık kaynağın geleceği konusunda iyimser olduğunu söylüyor.
Bütün bu rakamlar, geleceğin Açık Kaynak Dünyasının etrafında döndüğünü açıkça ortaya koyuyor.
Why You Need an Open Source Software Strategy | BCG
Why Today’s IT Leaders are Choosing Open | SUSE
Bulut
Buluta Geçiş, “Sadece Yeni Bir Platform” oluşturmaktan çok daha fazlasıdır
Hergün milyonlarca şirket buluta geçiş kararı alıyor. Bulutun vadettiği cazip değerler ve rakiplerden geri kalmamak için verilen bu karar, esasen oldukça karmaşık bir sürecinde başlama çizgisi.
Öyle ki, bulutun bir işletmede benimsenmesi konusuna bütünsel olarak baktığımızda, teknik detaylar sadece buz dağının görünen yüzünü oluşturuyor.
Aşağıdaki makalede bir şirketin bulutu benimserken, “günümüzün hızlı hareket eden dijital ekonomisinde işletmenin ve müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayabilen bir BT organizasyonu yaratmak üzere BT Hizmetlerini çalıştırma şekllini de değiştirmesi gerektiğinden” bahsediliyor.
Bu yeni BT Organizasyonuna “Bulut, DevOps veya Dijital İşletim Modeli veya tamamen başka bir şey demeyi seçebilirsiniz. Adı ne olursa olsun, benzer temel özelliklere sahip olması muhtemeldir:
- Projelere değil, ürüne dayalı ekipler
- Self servis platformları
- Modern Operasyonlar ve SRE
- Her şeyin anahtarı olarak otomasyon
- Çeviklik ve adaptasyon”
Bulut Geçişleri konusunda kaçırılmaması gereken bir makale:
Cloud operating models: how to expand skillsets, practices and procedures | DevOpsGroups
Siber Güvenlik
Siber Güvenlikle İlgili Okunması Gereken 5 Makale
Siber Güvenliğin gelecekteki ana konularından birisi olduğuna inancım tam. Son zamanlarda yaşanan ve ancak bizim duyabildiğimiz onlarca saldırı da bunu destekliyor.
Konuyla ilgili genel bir çözüm haritası sunmak adına Açık kaynak Fikirler’de yayınladığımız şu ve şu makalelerimizi hatırlarsınız.
Aşağıda önerdiğim linkte derlenen makalelerle kıyasladığınızda, aşağı yukarı aynı konuların üzerinde durulduğunu göreceksiniz.
“Gartner’ın siber güvenlikle ilgili son makalelerinden oluşan bu derleme, fidye yazılımları, sağlam bir güvenlik ve risk programı oluşturma ve yönetim kurulundan gelen sorulara ilişkin bilgiler hakkında rehberlik sunuyor.”
Başlıkları şöyle:
Fidye Yazılım Saldırılarına Karşı Savunmanın 6 Yolu
Siber-Fiziksel Sistemler İçin Bir Güvenlik Stratejisi Geliştirin
2021 için Gartner Top Güvenlik ve Risk Trendleri
Yönetim Kurulunuzun Kaçınılmaz Olarak Soracağı 5 Güvenlik Sorusu
Güvenlik Bilinci Eğitim Programınız İçin Destek Almanın 3 Yolu
Aşağıdaki linki tıklayıp hepsine erişebilirsiniz.
5 Must-Read Ransomware and Cybersecurity Articles|Gartner
Yapay Zeka Hacker’leri Kandırıyor
Önemli belgelerin peşindeki siber saldırganlar için üretilmiş bir yapay zeka algoritması, peşine düşülen belgelere benzer, fakat tamamen sahte bir belge havuzu oluşturuyor.
Böylece, saldırganlar hedefledikleri belgeleri aldıklarını düşünürlerken, aslında sahtelerini alıyorlar.
“Sistem, anahtar kelimeler için bir belgede arama yaparak ikna edici tuzaklar üretir. Bulduğu her biri için ilgili kavramların bir listesini hesaplar ve orijinal terimi rastgele seçilen bir terimle değiştirir. Süreç, hiçbir özel bilgi içermeyen ancak yine de makul görünen düzinelerce belge üretebilir. “
Bu konu bana 2000’li yılların başındaki Intrusion Detection & Prevention çözümlerini hatırlattı. Halen var olan bu sistemler, saldırganların kullandığı botları yanıltıyordu. Bu tip bir yanıltma saldırganın önemli bir veri bulamadığı için sizinle ilglenmemesine sebep oluyor.
AI Creates False Documents That Fake Out Hackers| Sicientific American
Kurumsal Mimari ve Liderlik
BT Departmanında, Bir Ekip Kültürü Kurmak Dijitale Geçmeyi Hızlandırabilir
Covid19, dijitalleşme sürecini beklenenden beş sene önceye aldı.
Dolayısıyla birçok yönetici, BT ekipleriyle beraber bir dijital strateji kurmaya ve yürütmeye çalışıyor. Fakat çoğu zaman atlanan bir konu var: şirketin BT departmanının çalışma kültürü acaba bu yeni görevi yürütmeye uygun mu?
Çünkü esasen, kültür, okullarda öğrenilebilen bir yapı değil.
İş yerindeki kültür, işin nasıl yapıldığını ve önceliklendirildiğini dikte etmek için zamanla normalleştirilen davranış ve eylemleri içerir.
Gartner’ın yayınladığı aşağıdaki yazıda, dijitalleşme sürecindeki şirketlerin BT departmanlarının sahip olması gereken özelliklerin neler olduğuna ve nasıl kazanılabileceğine ayrıntılı olarak değiniliyor.
Can Your IT Team Culture Drive Your Digital Ambitions? | Gartner
Liderler Alçakgönüllülük İle Organizasyondaki Tüm Kademelere Ulaşabilir
Kuvvetle muhtemel bir çok kişi “The Iceberg of Ignorance” i biliyordur.
Bilmeyenler için kısaca şöyle açıklanabilir:
Bir organizasyondaki en yüksek kademedeki yöneticiler, şirketteki sorunların yalnızca %4’ünü bilirler. Bu oran, organizasyon piramidinin tabanına doğru inildikçe artar.
Teorinin abartılı olduğuyla ilgili tartışmalar olsa da, eğer bir organizasyonda üst kademedeki yöneticiler sorunların sadece küçük bir kısmının farkındaysa, onlardan çözüm üretmesi beklenemez.
Aşağıdaki makale, alçakgönüllü olmanın, organizasyonun her basamağındaki tüm kapıları nasıl açabileceğini açıklıyor.
How Real Leaders Melt The Iceberg of Ignorance With Humility | Corporate-Rebels
Çevik Yönetim
Çevikliğin Rekabete Etkisi
Mc Kinsey tarafından yayınlanmış aşağıdaki araştırmada, 2.000’den fazla küresel katılımcının görüşlerinden derlenerek, gerçek iş etkisi sağlayan çevik bir dönüşümün tarifi ortaya konuluyor.
“Doğru yapıldığında çeviklik, performansta bir adım değişiklik sağlar ve sizi doğuştan çevik organizasyonları bile geride bırakacak bir konuma getirir”
Detaylıca okunması gereken bir çalışma.
The impact of agility: How to shape your organization to compete | McKinsey&Company
Çevik Projeler & Çevik Liderler
“Çevik liderlik düşüncesi, birçok organizasyonun hala dayandığı geleneksel komuta-kontrol liderlik hiyerarşisine meydan okuyarak, onun yerine karar verme ve işleri halletme özerkliğine sahip, kendi kendini organize eden ekiplere daha fazla vurgu yapıyor.”
Çünkü, ” İnsanlar daha fazla özerkliğe sahip olduklarında daha az tehdit altında hissedip, daha yapıcı düşünürler ve daha çevik yönetim kültürlerinde çalışabildiklerinde daha yaratıcı olurlar”
Agile projects need agile leadership | The Telegraph
Gündem
Büyük Teknoloji Şirketlerindeki Bir Dizi Yönetici, İletişim ve İşbirliği Araçları Üreten Startup lar Kurmak İçin İşten Ayrılıyorlar
Yeni hibrit çalışma düzenlemeleri, iletişim ve iş biriliği araçları pazarını daha da hızlı büyütecek.
Gartner tarafından yapılan son tahmine göre, küresel işbirliği ve kurumsal sosyal yazılım pazarındaki harcamaların bu yıl 4,5 milyar dolara ulaşacağı ve 2020’ye göre %17,1’lik bir artış olacağı tahmin ediliyor. Şirket, 2022’de çift haneli kazançlar görmeyi bekliyor.
Bu sebeple de Silikon Vadisi’nin Big Tech’inden ayrılan bir dizi yönetici, bu alanda girişimler başlatmak üzere işlerinden istifa etmeye başlamış.
Tech Talent Migrates to Collaboration Startups as Hybrid Work Comes Into Its Own | WSJ
Okuma Önerisi
Değer Yatırımı
Değerler yaşam için bir harita gibidir: Hedefimize ve hedeflerimize, ne olursa olsun ulaşabilmemiz için yaşamın birçok zorluk ve engelini aşmamıza yardımcı olurlar. Ne yazık ki, çoğumuz bir harita olmadan hayatta kalmaya çalışıyoruz.
Know Your Values: 7 Ways to Discover and Clarify Your Personal Values [2021] | Nick Wignall
Okuduğunuz için teşekkürler.
Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere
Şenol Çola