Yazılımcılar İçin Çember Daralıyor
Merhaba,
29 Haziran akşamı LinkedIn’de karşıma çıkan şu gönderi, tam manasıyla şok ediciydi.
Gördüğünüz gibi Microsoft(dolayısı ile Github), Open AI ile ortaklık kurarak geliştirdiği ve daha verimli kod yazmaya yardımcı olmak için yapay zekadan yararlanan yeni bir ürün tanıttı.
GitHub Copilot adını verdikleri bu yazılım (VS Code eklentisi), yazılımcılar için AI asistanı olarak tanımlanıyor.
Esasen geliştiricilerin yerini almaktan çok, üretkenliği arttırması için düşünülmüş olan yazılım, kod satırları ve hatta bazen yazılacak tüm bir bölümü(Fonksiyon/Obje) önerebiliyor.
Kod yazarken GitHub Copilot, kod önererek size zaman kazandırıyor; öneriler arasında geçiş yapabiliyor, kabul edebiliyor veya reddedebiliyorsunuz.
GitHub Copilot’un arkasındaki model, milyarlarca kod satırı üzerinde eğitildi; bunların çoğu, GitHub’da barındırılıyor ve herkese açık olarak sunuluyor.
Açıkçası projeyi oldukça başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Ancak burada asıl sorunlu olan kısım, Microsoft’un(Github) elde edeceği bildirimler (VS Code Telemetry verisi) ile nasıl bir yol izleyeceği.
Çünkü, OpenAI GPT-3 modeli ile oluşturulmuş kod örneklerini, yazılımcılardan gelecek geri bildirimler ile beslediğinizde bir AI-Software Engineer yapmanız oldukça olası.
Dolayısıyla Microsoft, buradan elde ettiği geri bildirim büyük verisini yazılımclılar ile mutlaka paylaşmalıdır.
Bir kez daha AI Etchics konusunun bizler için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Yazılımcılardan toplanacak bilgiler artık istatistik bilgisi değil, düzletme, önerme, doğrulama bilgisi olacak. Bu bilgi yazılım sektöründe şuan en değerli varlık.
Eğer yazılımcılar, kendilerine ait tecrübe, bilgi ve öngörüden oluşan datalarına sahip çıkmazlarsa yakında Microsoft’un AI yazılımcısı onların yerlerini alacak.
Aşağıdaki örnek’te yazılımın ne kadar güçlü önermelerde bulunabildiğini görebilirsiniz.
Ek olarak 2 aydır Alpha tester olarak CoPilot yazılımını kullanan kişinin (ItalyPaleAle) reddit içindeki yorumunu çok güzeldi. Buradan Okumanızı öneririm.
GitHub previews new AI tool that makes coding suggestions | techcrunch.com
Github copilot page | github
Bilgi İşlemciler için bir kulüp kuruyoruz
BULUT
Kubernetes, şirketler için beklenmedik harcamalara sebep olabiliyor
Finops Foundation’ın CNCF ile birlikte yaptığı Kubernetes harcamalarına ilişkin bir rapor, maliyetlerin arttığını ve şirketlerin bunları doğru bir şekilde tahmin etmekte zorlandığını gösteriyor.
Şirketlerin sadece %5’lik bir oranı Cloud harcamalarını doğru şekilde öngörebildiklerini belirtirken, %60 ı bütçelerini %10 oranında aştıklarını belirttiler.
GCP Azure ve AWS gibi Hyperscaler Cloud sağlayıcıları, yönetilen kubernetes hizmetleri veriyorlar. Kendi sizing(yaklaşık maliyet hesaplayan) araçları mevcut, fakat birçoğu satış odaklı çalıştıkları için, gerçek maliyetten çok müşterinin hoşuna gidecek maliyeti çıkartıyor.
Kubernetes a black hole of unpredictable spend | The Register
Bulut Pazarı Genişledikçe Amazon’un Payı Küçülüyor
Tartışmasız, Amazon bulut pazarının bir numaralı sağlayıcısı. Öyle ki, Gartner’ın bir raporuna göre, 2020 yılında ikinci sıradaki Microsoft Azure’nin iki katından fazla platform sattı.
Ancak Gartner’in o raporunda Amazon için sadece iyi haberler yok.
“Gartner’a göre Amazon, bulut altyapısı pazarına hâlâ hakim olsa da, genel pazar genişledikçe ve diğer oyuncular katıldıkça, payı bir miktar azaldı.”
“Küresel pazardaki payı 2019’da %44,6’dan 2020’de %40,8’e düştü.” Buna karşın sırasıyla 2. Microsoft 3. Alibaba ve 4. Google’nin pazar payları artmaya devam etti.
Bulut pazarında daha hareketli günlerin bizleri beklediği açık. Özellikle Vendor-Lock-in durumuna gelmemek ve bulutun sonradan ortaya çıkan astronomik maliyetleri, dengeleri gelecekte daha çok değiştirecek.
Amazon Maintains Lead in Cloud Infrastructure Market | WSJ
SİBER GÜVENLİK
İkinci Linkedin Hacklenmesi
22 Haziran’da Linkedın Kullanıcılarının %92’sinin (Yani hepimizin) en önemli verilerinin çalındığı ortaya çıktı!
Bu bir felaket ve aynı zamanda büyük bir rezalet. Çünkü Nisan ayındaki vakadan sonra ikinci defa yaşanıyor.
700 milyon kullanıcının telefon numaraları, fiziksel adresleri, coğrafi konum verileri ve tahmin edilen maaşlar dahil olmak üzere tüm kayıtları şu anda satılık.
Ve bilgisayar korsanları, verileri indirmek için resmi Linkedin API’sini kötüye kullanmış gibi göründüğü bildiriliyor, yani Nisan ayında benzer bir ihlalde kullanılan yöntemin aynısı…
İşin üzücü tarafı, Linkedin tıpkı diğer ihlalde olduğu gibi birden fazla kaynağın kullanıldığını iddia ederek, verilerin çalınması konusunda kendi sorumluluğunu reddediyor.
LinkedIn breach reportedly exposes data of 92% of users, including inferred salaries [U] | 9to5Mac
KURUMSAL STRATEJİ
“İş ortağı ekosistemi aracılığıyla inovasyon yaratma” stratejisi
Şirketlerin herhangi bir konuda çözüme kavuşmak için, ihtiyaç duyduğu teknolojiyi ve yeteneği bulma ve düzenlemeye yönelik yaklaşıma “ekosistemler aracılığıyla inovasyon” diyoruz.
“Eski ücret listesi, RFP ve hizmet düzeyi sözleşmesi (SLA) odaklı modeller, dönüşümün sürekli, çok boyutlu ve belirsiz olduğu ve strateji ile uygulamanın sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğu geleceğe uygun bir kuruluşta iyi çalışmaz. “
“Bu nedenle artık teknoloji liderleri, “ortak inovasyon ortaklığı” olarak adlandırılan daha net bir değer alışverişi üzerine kurulu, yeni bir teknoloji ve hizmet paradigmasını benimsemek için yeteneklerin ve fiyatın ötesine bakmalı.”
“Zira, bir şirket ve ortakları güvene, şeffaflığa,yeniliğe ve kendi müşteri deneyimine odaklanırsa, değer alışverişi de en yüksek düzeyde gerçekleşiyor.”
Forrester’in makalesi bu konuyla ilgili bilgi almak için oldukça güzel:
Future Fit Companies Build Success Through Partner Ecosystems| Forrester
Strateji Geliştirirken Analitikten Faydalanmak
“Pazarlama ve fiyatlandırmadan, müşteri hizmetleri ve üretime kadar, gelişmiş analitik artık birçok kurumsal işlevin merkezinde yer alıyor.”
Oysa Strateji geliştirirken de -ki bu her zaman, yaratıcı ve zeki yöneticilerin hedefler belirlemesini ve cesur seçimler yapmasını gerektirse de- analitik araçlarını kullanmak avantaj sağlayabilir.
Strateji belirlerken analitikten faydalanmak size şunları kazandırabilir:
- Kararlardaki önyargıyı azaltır
- Yeni büyüme fırsatlarını ortaya çıkarır
- Erken aşama trendlerini belirlenebilir
- Karmaşık pazar dinamiklerini tahmin edilebilir
Detaylı açıklaması için link:
The strategy-analytics revolution|McKinsey
TEKNOLOJİ
Kubernetes Virtual Clusters
Kubernetes’in kuruluşlar içinde giderek daha fazla benimsenmesiyle birlikte, uygulamalar ve yazılım geliştiriciler için Kubernetes erişimine duyulan ihtiyaç da artıyor.
Bir kubernetes kurulumu için normalde fiziksel yada sanal sunuculara ihtiyaç duyarsınız. Doğal olarak, birden fazla Kubernetes için çok daha fazla sunucu gereklidir.
Aynı Kubernetes içersinde izolasyon sağlamak için Namespace kullanılmaktadır, fakat paylaşılan kaynaklar ve altyapı yüzünden güvenlik tam olarak sağlanamaz.
Çok yeni bir kavram olarak çıkan Virtual Clusters (sanal kümeler) burada ciddi bir izolasyon ve maliyet avantajı sağlıyor. Çözüm nested kubernetes olarak ta adlandırılıyor.
Ben k3s’yi tüm ortamlarımda desteklediğim için kurup test etme şansım oldu. Oldukça ilginç bir proje olduğunu söyleyebilirim. Bence şirketler kendi altyapılarındaki Development ve QA ortamları için mutlaka vCluster çözümlerine bakmalılar.
incelemek isterseniz loft.sh dışında 2 ayrı K8S vCluster çözümü linki burada ve burada.
K8s namespace vs virtual clusters | loft.sh
İŞ HAYATI
Uzaktan Çalışma Hype’mı?
Milyonlarca insan bir yıldan fazla bir süredir evden çalışmaya zorlandı.
Peki sonuç?
Birçoğumuz asla tam zamanlı olarak ofise geri dönmek istemiyoruz.
Ve pek çok işe alım uzmanı ve iş lideri, geçirdiğimiz bu sürecin, şimdilik sadece ABD’de yaşanan istifa dalgasının nedeni olduğunu söylüyor.
Bu, çalışanların işverenlere baskı kurdukları anlamına geliyor. Yetişmiş ve verimli çalışanı kaybetme korkusu, birçok işvereni evden çalışma politikalarını yeniden değerlendirmeye itiyor.
Ve daha fazla esneklik, şirketlerin yetenekli insanları yakalamak için kullanabilecekleri bir avantaj olarak şekilleniyor.
Bu ülkemizde de bu şeklide mi? Şimdilik, ABD’deki kadar görünür değil. Ancak, “uzaktan çalışma” denen sistemin çalışanları sadece Türkiye’deki işverenlere bağımlı olma durumunu ortadan kaldırğını hatırlatmakta fayda var.
Çevrimiçi olunduğu sürece, ABD de dahil dünyanın bütün ülkelerinde iş bulunabilir durumda. Bu, çalışanların elini güçlendiriyor.
Ancak elbette uzaktan çalışma kesinlikle her şirket veya sektör için ille de geçerli değil. Ve birçok şirketin pandemi sırasında uzaktan çalışmayla elde ettiklerini söylediği başarıya rağmen, bazı iş gücü uzmanları, uzaktan çalışmanın dezavantajlı olduğunu söylüyor.
Davranışsal analiz şirketi Humanyze’nin başkanı ve kurucu ortağı olan Ben Waber, şirketlerin az veriyle uzaktan çalışma konusunda büyük dalgalanmalar yaşadıkları ve çoğu zaman neyin zarar görebileceğini görmedikleri konusunda uyarıyor.
Önümüzdeki yıl boyunca şirketler, uzaktan çalışmanın kendileri için ne kadar iyi çalıştığına dair muhtemelen çok daha fazla veriye sahip olacaklar.
Aşağıda iş hayatı ve uzaktan çalışma ile ilgili üç güzel makale var. Mutlaka okunmalı.
What employees are saying about the future of remote work | McKinsey
What executives are saying about the future of hybrid work | McKinsey
Why Your Post-Covid Desk Assignment Could Make Or Break Your Career | Forbes
BAŞKA ŞEYLER
İyi Bir Start up kitabı
Bir Start up kurma hayaliniz varsa, bu kitabı okumadan işe başlamayın derim. Karşılaşacağınız neredeyse tüm olasılıkları, son derece akıcı bir dille anlatmış Horowitz.
Tanıtım bülteninden:
“Bir start-up’ı kurmak, işletmek, büyütmek, yaşatmak ve satmak her girişimcinin hayali. Ama bu hayali gerçeğe dönüştürmek çok da kolay değil. Ben Horowitz, kendi teknoloji şirketi Opsware’i 1,65 milyar dolar gibi müthiş bir fiyatla, 2007’de Hewlett-Packard’a sattı. Bu başarı hikâyesi için çok zorlu dönemeçlerden geçti. Bir start-up kurmanın, kimsenin hakkında konuşmak istemediği zor yanlarını yaşayarak öğrendi.
Küçük bir start-up’ta bile bir CEO gibi düşünüp davranmak, iyi yöneticileri işe almak, yol arkadaşını işten çıkarmak, şirket içi ayak oyunlarıyla baş etmek, girişimi doğru zamanda satmak ve daha nice “zor şey”, Horowitz’in deneyimleriyle bu kitapta yer buluyor”
Zor Şeyler Hakkında Her Şey: Kimsenin Söz Etmediği Start-Up Sırları | D&R
Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere
Şenol Çolak
Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.