AKF

2022 Planlarını Etkileyecek 6 Tema

Merhaba,

Umarım yeni yıla güzel girmişsinizdir ve 2022’ye hazırsınızdır. Zira yeni bir yıla girerken, Omicron varyantına nasıl tepki vereceğimizden başlayarak düşünecek çok şey var. Diğer varyantlardan daha hafif olsa da, hızlı bulaşan bu mutant virüs hastaneye yatışlarda ani bir artışa neden oluyor ve ofise dönüş planları yapan şirketler planlarını ertelemeyi düşünüyorlar.

Almanya’da her iki günde bir, enfekte olan kişi sayısının ikiye katlandığı söyleniyor, ABD keza öyle. Bu tabloda Türkiye’nin de farklı olduğunu sanmıyorum.

Yine de -an azından-Almanya’da, tüketici alışkanlıkları ve çalışma şeklimiz üzerindeki esas etkisi önümüzdeki yıllarda orta çıkacak olsa da, yaşanan acil sağlık krizinin yakında geçeceğine dair sesler çıkmaya başladı.

Liderler ve iş insanları, 2022 plan ve kararlarını şekillendirebilecek bazı eğilimlerden söz etmeye başladılar.

Bu anlamda ortaya çıkan altı tema şöyle:

– Makro ekonomik ortam: Ekonomi (Türkiye kadar olmasa da) tüm dünyada türbülansta. Enflasyon ve faiz oranlarının, harcamaları, maliye politikasını ve piyasaları nasıl etkileyeceği en önemli gündem maddesi. Küresel ölçekte bu olguların devam eden tedarik zinciri sıkıntılarıyla birleşince ne gibi sonuçlar doğuracağı, Çin ile ABD arasındaki çekişmenin nasıl şekilleneceği oldukça önemli.

– İşin geleceği: Pandemi, iş ekosistemlerinde var olan fakat üstü örtülen veya yok sayılan bir çok problemin altını çizdi. Yetersiz ücretler, yetersiz çocuk bakım imkanı, kariyer olanakları, rol modellerine duyulan ihtiyaç, işte anlam arayışı, çalışan bağlılığı ilk aklıma gelenler.

Tüm bu etmenler dolayısıyla, tüm dünyada yaşanan vahim boyutlardaki Yetenek Kıtlığını, işgücü havuzunun bir yansıması olmaktan çok, çalışma kültürünün bir yansıması olarak değerlendirmek gerekiyor. İşletmelerin bu sorunu aşabilmeleri için çalışanlarına kulak vererek istek ve ihtiyaçlarına doğru cevapları verebilmesi gerekiyor.

– Dijital dönüşüm: Kamyon taşımacılığından hastanelere kadar her sektör yapay zeka ve diğer teknolojiler tarafından dönüştürülüyor.Önümüzdeki yıl da bu konu işletmelerin ilk önceliklerinden olacak.

Fakat yapay zeka veya makina öğrenmesi kavramına yaklaşırken temkinli olmakta fayda var. Pandeminin başında, bir iki yıla kadar yapay zekanın, çalışanların işlerini elinden alacağına dair oldukça köpürtülmüş bir ortam olduğunu hatırlayın. Tekrar edelim: Yapay zeka için önemli şey veridir. Dolayısıyla yapay zekayı veya makina öğrenimini kullanabilmenin ön koşulu veri bilimine odaklanmaktır.

– İklim değişikliği: Ülkemizde bu konuda (çok uluslu şirketler hariç) hassasiyet gösteren kuruluş sayısı ne yazık ki pek fazla değil. Fakat, üstünde yaşadığımız gezegenin alarm vermesi konusu, dünyanın gelişmiş ülkelerinin önemli gündem maddelerinden.

Evet, bu şirketlerin tamamı bu konudaki hassasiyeti pazarlamalarının önemli bir teması haline getirmiş durumdalar. Fakat ne olursa olsun güçlü sürdürülebilirlik planlarına sahip olmak, iklim değişikliğine göre ofis alanlarını yeniden planlamak veya etkinliklerin planlamasını değiştirmek önemlidir. Tüm bu çabalar, gezegenin geleceği için atılmış faydalı öncü adımlar olduğu kadar, şu anda da “çalışma şeklinin” hesabını değiştiriyor. Önümüzdeki yıl daha fazla işletmenin iklim değişikliğine odaklanacağını düşünüyorum.

– Yasal Düzenleme: Hükümetler için geçtiğimiz son iki yılın önemli bir bölümü Big Tech’in gücünü dizginlemek ve kripto parayı denetlemeye çalışmakla geçti. Yasa koyucular üzerindeki baskının gelecekte daha büyük bir rol oynamasını oldukça muhtemel olduğunu düşünüyorum.

Eğer politikacılar yeniliği teşvik ederken eşitsizliği azaltmanın yollarını bulabilirlerse, bunun toplum üzerinde olumlu ve derin bir etkisi olabileceği aşikar. Fakat bu yapılabilir mi? Emin değilim.

– Covid: Milyonlarca insan öldü ve çok daha fazlası Korona virüs ile enfekte olmanın uzun vadeli etkilerinden muzdarip olmaya devam ediyor. Pandemi, nasıl satın aldığımızdan nasıl çalıştığımıza kadar her şeyi alt üst etmenin yanı sıra zaten kutuplaşmış olan toplumları daha da böldü. Yine de kriz aynı zamanda ailenin, eğitimin, aydınlanmış işverenlerin ve sadık çalışanların öneminin yeniden takdir edilmesini de sağladı. Umarım bu dersler kalıcı olur.

Herkese mutlu ve sağlıklı bir 2022 dilerim.

BULUT

Google Ve Rakipleri Bulut Yarışında Müşteri “Satın Alıyor”

 

“Hızla gelişen bulut sektöründe Amazon’un açık ara en büyük paya sahip olduğunu biliyoruz. Fakat bu paya rakipleri Alphabet, Microsoft, Oracle de talip ve kendi paylarını arttırabilmek için, müşterileri olmayı kabul eden şirketlere çok büyük meblağlarda yatırım yapıyorlar.”

Google ve Rakipleri Bulut Yarışında Öne Geçmek İçin Şirketlere Yatırım Yapıyor | AKF

SİBER GÜVENLİK

Şifrelerinizi Chrome’da Saklamayın

 

“Uzmanlar, bilgisayar korsanlarının web tarayıcılarında saklanan şifreler için evden çalışan insanları avladığını iddia ediyor.

Şifreleri Chrome ve Edge gibi cihazlarda saklamak oldukça yaygın bir uygulamadır ve genellikle oldukça güvenli kabul edilir.

Kullandığınız her site için oturum açma ayrıntılarını hatırlama zahmetinden kurtulmak için tasarlanmıştır.

Ancak şimdi BT araştırmacıları, bir şirketin güvenliğini tehlikeye atan yakın tarihli bir güvenlik ihlali nedeniyle bu tür özelliklerin herhangi bir tarayıcıda kullanılmasına karşı uyarıyorlar.”

Experts warn against storing passwords in Chrome after hackers target remote workers|New York Post

İŞ DÜNYASI

Yetenek Krizi Çip Üreticilerini de Vuruyor

Bildiğiniz gibi, Intel Corp. , önümüzdeki yıllarda ABD ve Avrupa’da 100 milyar dolardan fazla çip fabrikası yatırımı yapma sözü verdi . Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics ve diğerlerinin de büyük genişleme planları var .

Fakat çip kıtlığını aşmak için bu önemli çabaları tehlikeye atan önemli bir sorun var: Bir yetenek yönetimi şirketi olan Eightfold.ai tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD’deki yatırımların hayata geçebilmesi için, 2025 yılına kadar en kritik işgücü ihtiyaçlarını karşılayabilecek yaklaşık 70.000 ila 90.000 mühendise ihtiyaç olacak.

Endişe verici olan, üniversite mezunları arasında çip üretimine ilgi oldukça düşük. Çünkü herkes yazılım veya internet hizmetlerinde iş bulmayı tercih ediyor.

Bu, kariyerine yön vermek isteyen herkes için önemli bir fırsat olabilir. Fakat hükümetlere çok iş düşüyor.

Mesela Çin, çipler ve yapay zeka dahil olmak üzere ileri teknolojilerde kendi kendine yeterli olma çabasının bir parçası olarak, özel yarı iletken araştırma okulları ve eğitim merkezleri kurdu. On iki Çin üniversitesi, Aralık ayı itibariyle, Pekin Üniversitesi ve Tsinghua Üniversitesi gibi ülkenin en prestijli kurumları da dahil olmak üzere çip odaklı kolejler kurdu.

Bu sadece bir tanesi, benzeri çabalar Tayvan ve Amerika’da da var. Ülkemiz profesyonellerinin veya gençlerinin de çip üretimi ve yarı iletken teknolojileri üzerine en azından yurtdışı doktora veya eğitim imkanlarını araştırarak bu alanlarda uzmanlaşması mümkün olabilir.

Chip Makers Contend for Talent as Industry Faces Labor Shortage | The Wall Street Journal

BAŞKA ŞEYLER

İngiliz Polisiyesi

 

İngiliz Polis teşkilatının aymazlığı bir çok filme ve kitaba konu olmuştur. Bu hafta, gerçek olayların anlatıldığı ve çoğu zaman komediyle ilişkilendirilen bu aymazlığın, gerçekte nasıl bir dramaya zemin hazırladığına dair bir mini dizi izledim.

Mehmet Ali Alabora’nın da rol aldığı dizi, oldukça akıcı. Polisiye sevenler için önerebilirim.

Four Lives | IMDB

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere,

Açık Kaynak Fikirler

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir