Çevrimiçi Dükkan Açmak
Merhaba,
Bugün, pandeminin de etkisiyle her kesin aklının bir köşesinde olan bir konuya değinmek istiyorum: Çevrim içi bir dükkan açmak.
Veya, varolan köşedeki dükkanınızı, çevrim içi mağazaya dönüştürmeye çalışmak.
Covid19 Pandemisinin de hızlandırmasıyla, market zincirlerinden, evde yemek hazırlayan organizasyonlara kadar hemen hemen her işletme, müşterilere ulaşmak ve ürünlerini çevrimiçi satmak istiyor.
Ancak bu oldukça meşakkatli bir iş. Mesela bir kırtasiye dükkanının sahibi, çevrimiçi mağazasını kurarken, Amazon kadar başarılı olmak için gereken zamana, uzmanlığa ve paraya sahip değil.
Bu durum, e-ticaretin geleceği hakkında şu soruyu gündeme getiriyor:
Amazon gibi dev teknoloji şirketleri her şeyi yönetmeye devam mı edecek, yoksa internet herkese başarılı bir çevrim içi mağaza açma gücü verecek mi?
Basitçe açıklamak gerekirse, çevrim içi satış yapan bir işletme açarken, iki yol vardır: Ya işletmenin kendisi yapabilir, ya da çevrimiçi güçlü bir pazar yeri(Amazon, Etsy, Alibaba vs) ile iletişim kurarlar .
Bu yolların ikisinin de dezavantajları var.
Örneğimizdeki kırtasiye dükkanı, kendi web sitesini kurmaya karar verdi diyelim.
Herşeyden önce tasarımından, servis sağlayıcısına, güvenlik önlemlerinden, verilerin saklanması ve korunmasına kadar bir çok konuyu çözümlemesi gerekecektir.
Her biri başlı başına, emek, zaman, uzmanlık ve para gerektiren bu işleri tamamladı diyelim. Bu defa da, internet okyanusu içinde bir damla olarak “Fark edilme” sorunuyla yüz yüze gelir.
İtiraf etmeliyim ki bu, çok emek isteyen, oldukça zor ve karmaşık bir iş. Çünkü, içerik pazarlaması, SEO çalışması ve sosyal medya stratejisi gerektirir.
Ayrıca bir de çevrimiçi siparişlerin yasalara uygun olarak, alınıp teslim edilmesi vs. oldukça can sıkıcı olabilir.
Ya da ikinci seçenek olarak bu kırtasiye dükkanı Amazon veya Etsy üzerinden mal satabilir. Çünkü buralarda bir çok potansiyel müşteri bulunur.
Ayrıca bu büyük web siteleri, ürünleri kendileri katalogladıkları gibi, ödemeleri ve nakliyeyi de yönetir .
Dezavantajı, bu büyük web siteleri ile çalışıldığında, büyük bir satış rakamı yakalamak, her hangi bir şeklide ürünlerinizin kataloglanmasıyla vb. konularla ilgili kontrol sağlamak mümkün değildir.
Bu müşteri sadakatinden vazgeçilmesi anlamına gelir .
Yardımcı Şirketler
Herhangi bir girişim için yukarıda anlattığım dilemma, dijitalleşme çabasının içinde yaşanır.
Bu süreçte, işletmelerin “kolayca”dijitale geçmesine ve bağımsızlıklarını kaybetmeden potansiyel müşteri kitlesine ulaşmasına yardım sözü veren milyonlarca teknoloji şirketi var.
Bunların yanında bir o kadar da Facebook, Instagram ve WhatsApp uygulaması bulunuyor.
Hindistan’daki Google , Square, Reliance Jio ve Çin’deki WeChat benzer bir önermeyi sürdürüyor.
Bu şirketlerin tümü, işletmelerin dijitaldeki varlığını sağlarken, “tek başına” olmayı, Amazon gibi dev pazar yerlerinde varlık göstermenin avantajlarıyla birleştirmeye çalışıyor.
İşletmeler, aylık bir ücret ve nispeten küçük bir satış komisyonu karşılığında, bir web sitesi ve uygulama kurmak, ürünlerinin resimlerini görüntülemek, envanter sistemlerine bağlanmak ve çevrimiçi ödemeleri yönetmek için bu yardımcı şirketleri kullanıyor.
Böylece, Amazon’da veya başka bir çevrimiçi pazarda satış yaparak bireyselliklerini kaybetmeden veya bir servet harcamadan Amazon’un dijital becerilerini kazanmayı hedefliyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Amazon’un Shopify benzeri, Sidney merkezli bir şirket olan Selz’i satın aldığı haberi ortaya çıktı.
Bu, Amazon’un bir şeylerin peşinde olduğunu düşündüğünün bir işareti olabilir .
Bu işe yarayacak mı? Göreceğiz. Zira internetin tarihi başarılı şirketlerin, çok sayıda insanı bir araya getiren ve bunu hepimiz için kolaylaştıranlar olduğunu yazar .
İki Yeni Makale
Elektrikli Arçlarla İlgili Harika Bir Makale
Geçtiğimiz hafta yayınladığımız “Mobilite Devrimi “ isimli yazımızda fosil yakıtlı geleneksel araçların yakın zamanda tedavülden kalkacağını, yerine elektrikli araçların gelmekte olduğundan bahsetmiştik.
Bu hafta bu konuyla yayınlanmış en bilgilendirici makalelerden biri de topluluk üyemiz Sayın Turgay Karlıdere‘den geldi.
Keyifli okumalar
Anahtar Sonuçlarınızın Niteliği
OKR çerçevesi ile ilgili makale yayınlamaya devam ediyoruz. Bu hafta belirlediğiniz anahtar sonuçlarınızın sahip olması beklenen Girdi, Çıktı ve Sonuç niteliklerinden bahsettik.
Anahtar Sonuçların 3 Niteliği | Açık Kaynak Fikirler
Gündem ve Yorum
Facebook’un Avustralya’da Mücadelesi
Avustralya hükümeti, hazırlanan yeni yasa tasarısı nedeniyle, Google ve Facebook’la kavgaya tutuştu. Bunu zaten biliyorsunuzdur.
Geçtiğimiz günlerde, Google ülkenin baskın haber kuruluşlarından biri olan Rupert Murdoch’s News Corp’a ödeme yapmak için bir anlaşma yaptı .
Facebook ise önce 4 gün direnip haber makalelerine olan bağlantıları engellediyse de, sonradan geri adım atıp, haber içeriğini geri yükleyeceğini duyurdu.
Kişisel fikrim, Facebook’un bir deney yaptığı yönünde. Çünkü, bu tür taleplerin Dünya’nın diğer ülkelerinden de geleceği açık. Facebook haber yayınlamadığı takdirde, kendisinin, haber kuruluşlarının ve halkın vereceği tepkiyi ölçtü.
Ve görünen o ki, yaptığı şey kullanıcıların Facebook’un gücünü kötüye kullandığını düşünmesine neden oldu.
Bu olayda cevapları çok kolay olmayan şu sorulara cevap aranmalıdır:
Facebook ve Google haber kuruluşları için önemli midir, yoksa sadece parazitler midir? Kaliteli haberleri destekleme yükümlülükleri var mıdır? Ve insanlar Facebook’taki haberleri okuyarak daha mı iyi bilgileniyorlar, yoksa hiç bu haberler olmasa hiç kimse bir şey kaybetmez mi?
Başka Şeyler
Bir Komik Uzaylı Dizisi
Bu hafta, insanları incelemek üzere Dünya’ya gelen sözüm ona kötü niyetli bir uzaylının konu edildiği bir komedi dizisi önereceğim: Resident Alien
Öldürüp evine yerleştiği kişinin, bedenine giren uzaylı, o kişinin hayatını yaşamaya başlar. Ancak önünde bir engel vardır: kasabadan bir çocuk onun gerçek kimliğinin farkındadır.
Oldukça komik bir dizi kesinlikle tavsiye ederim.
Resident Alien | IMDB
Bu haftalık bu kadar. Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.
Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.
Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.
Görüşmek üzere
Şenol