AKF

Vendor Lock-In Ciddi Bir Problemdir

Merhaba,

Artık bütün işletmeler, iş dünyasında rekabet avantajı sağlayabilmek için, bir an önce teknolojik bağımlılığının (Vendor Lock-in) yıkıcı etkilerini azaltmak istiyor.

Ancak çoğu zaman, “Teknolojik Bağımlılık” kavramı, birden çok bağımlılık türünden sadece birisi olan “Satıcı Bağımlılığı” na indirgeniyor.

Oysa BT’de birden çok Teknolojik Bağımlılık (Lock in) durumu var ve bunlar, hali hazırda kullanılmakta olan ürün veya hizmetleri, telaşla seçilmiş Açık Kaynaklı ürünlerle değiştirerek yönetilemiyor.

Peki nasıl oluyor? BT de yaşanan teknolojik bağımlılığın ne olduğu, hangi türlerinin olduğu, bunlara çözüm üretirken ne tür analizler yapılması gerektiğine dair, oldukça kapsamlı bir makale hazırladık.

İyi Okumalar

Bilgi Teknolojilerinde Bağımlılık Nedir? Nasıl Azaltılır? | Açık Kaynak Fikirler

Güvenlik

Açık Kaynak Güvenliği: Yazılım Hijyeni

 

Evet, Dünya Açık Kaynak Kod etrafında şekilleniyor. Her zaman dediğim gibi: Microsoft bile açık kaynak kodcu olduğunu söyledi:)

Ancak, yukarıdaki makalemizde de belirttiğimiz gibi, her ne sebeple olursa olsun, bilinçsizce seçilen Açık Kaynaklı bir ürünü sistemlere entegre etmeye çalışmak birçok açıdan risklidir.

İleride karşılaşılabilecek teknik problemler olasılığı haricinde, en önemli risk kalemlerinden birisi de güvenlik açıkları.

Aşağıdaki yazıda oldukça net bir biçimde, bilinçsizce alınan riskleri azaltmak için Yazılım Kodu Taraması öneriliyor ve “Yazılım Hijyeni” kavramına değiniliyor.

“Süpermarkete gittiğinizde ve bir ürünü aldığınızda şunları bilmek isteriz; kim yaptı, nereden geldi, hangi malzemeler kullanıldı ve besin içeriği nedir? Bunu yazılım için yapmıyoruz (veya rapora göre en az %72’miz yapmıyor). Neden? “

Open Source – The Software Pandemic | Globaldots

Siber Güvenliğin Doğru Bilinen 10 Yanlışı

 

“Sophos Hızlı Müdahale ekibi, geçtiğimiz bir yıl boyunca çeşitli kuruluşlardaki siber saldırıları etkisiz hale getirirken karşılaştığı güvenlik konusunda doğru bilinen yanlışların bir listesini çıkardı. Sophos’un önde gelen tehdit avcılarından Peter Mackenzie, bu 10 yanlışı sizler için yorumladı. “

Siber Güvenliğin Doğru Bilinen 10 Yanlışı | Türk İnternet

İş Dünyası

Şirketlerin Büyürken Yeni Bir İş Kurmak İçin Kullanacakları 3 Yöntem

İş kurma konusundaki artan coşkuya rağmen, iyi fikirlere, güçlü taahhütlere ve büyük hırslara sahip ve büyümekte olan şirketler, sıklıkla büyük bir soruyla karşılaşırlar: Aslında bir iş kurma konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz?

Mc Kinsey’in bu araştırmasında işe yarayan üç yaklaşım ortaya konulmuş. 

  1. Dahili, risk sermayesi benzeri kuluçka yaklaşımı
  2. Büyüme Fabrikası Yaklaşımı
  3. Temiz Bir Sayfa yaklaşımı

Devamı için:

How to launch a new business: Three approaches that work| Mc Kinsey

Harika Bir Fikirle İş Kurmak İstiyenlerin Kendilerine Sorması Gereken Sorular

 

Girişimcilik uzmanlarının, küçük işletme danışmanlarının ve şirket kurucularının insanları kendilerine sormaya teşvik ettiği bazı sorulara bir göz atın.

  1. Bu nasıl biter? Benim için kazanmak nedir?
  2. 10 yıl sonra hayatımın nasıl olmasını istiyorum?
  3. Bu fikir için beş ila 10 yıllık bir dayanıklılığım var mı?
  4. Güçlü ve zayıf yönlerim beni bu iş için uygun kılıyor mu?
  5. Kârlı olabilir miyim?
  6. İş için istediğim temel değerler nelerdir ve bunlar karlılıkla nasıl çelişir?
  7. Bunu başka biri yapıyor mu? Denendiyse ve başarısız olduysa, deneyimim farklı olur mu?
  8. Ne kadar kaynak vermeye hazırım? ve bunları tamamen kaybetmeye hazır mıyım?
  9. Bunu (Ürünü/Hizmet) neden birisi isteyerek satın alsın?
  10. Ne tür bir akran mentorluğuna veya endüstri deneyimine ihtiyacım var?
  11. Kendi başıma bu kadar zaman geçirmek istiyor muyum?
  12. İş planlandığı gibi gitmezse, onu değerli kılmanın başka yolları var mı?
  13. Büyük bir kriz, kapanmalar ve evde kalma emirleri olursa nasıl yanıt vereceğim?

Soruların detayları için:
You Want to Start a Business? First, Ask Yourself These Questions| WSJ

Teknoloji

Kurumların Geleceği Edge Teknolojisinde

“Intel tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, ultra bağlantılı otonom arabalardan düşük gecikmeli AR, VR ve oyunlara kadar: Dijital çağda rekabetçi kalmak için işletmelerin uç bilgi işlemin devreye alınmasıyla birlikte gelen yeni fırsatları tam olarak benimsemekten başka seçeneği kalmayacak.”

Edge computing is coming, and businesses aren’t ready | ZD Net

Şirketler Bulut  Edge’ye Taşıyor | Açık Kaynak Fikirler

Sürücüsüz Araçlar, Almanya’nın Halka Açık Yollarına Çıkacak

 

Dünyanın en önemli otomobil üreticisi Almanya, sessiz sedasız sürücüsüz araçlar konusunda bayrağı eline geçiriyor. Her ne kadar Tesla’nın çıkardığı gürültü, gündemi meşgul etse de, onlarca yıllık “otomobil üretme kültürü” Almanları oyunda öne çıkarıyor.

“Almanya, 2022 yılına kadar sürücüsüz araçların halka açık yollarda kullanılmasına izin verecek ve şirketlerin ülkede robotaksi ve dağıtım hizmetlerini geniş ölçekte dağıtmaları için bir yol belirleyen yasayı kabul etti. Almanya’da şu anda otonom testlere izin veriliyor olsa da, bu, direksiyon başında bir insan güvenliği operatörü olmadan sürücüsüz araçların çalışmasına izin verilecek anlamına geliyor.”

Germany gives greenlight to driverless vehicles on public roads| Techrunch

İş Hayatı

Gartner’ın İş Yerine Dönüş İle İlgili Araştırması

Gartner, “Hibrit veya uzaktan çalışanların %75’inin esnek çalışma beklentilerinin arttığını ve yüz yüze ofis ortamına dönmelerinde ısrar ederseniz 10 çalışandan dördünün ayrılma riski altında olduğunu” söylüyor.

Raporda başka detaylar da var. Örneğin: “Çalışanların %55’i, nerede, ne zaman ve kiminle çalışacakları konusunda radikal esneklik sağlandığında yüksek performans gösterirken, 9-5 arası ofiste çalışanların sadece %36’sı iyi performans gösteriyor”

Bu tam da Apple, Alphabet, Microsoft gibi firmaların, çalışanlarından haftada 3 gün neden ofise gelmelerini isteğini açıklayan bir rapor.

Future of Work Reinvented Returning to the Workplace — Differently | Gartner

Apple Prepares Office Staff for Hybrid Workweek | WSJ 

Teşekkür

Son olarak bir teşekkürle bitirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi geçen hafta Açık Kaynak Fikirler’in şirketler için Bağımsız Teknoloji danışmanlığı hizmeti vermeye başladığını anons ettik. Gelen tebrik mesajlarının tümüne geri dönebilmemiz mümkün değildi.

Bu vesileyle, iyi dileklerini sunan tüm dostlarımıza şükranlarımızı iletiyoruz.

Ülkemizdeki işletmelerin, daha bağımsız teknolojik alt yapılar inşa etmesine yardım ederek, özgür olmanın sağladığı rekabet avantajını kazandırmak temel motivasyonumuz.

Danışmanlık hizmetlerimizle ilgili daha fazla bilgi edinmek için, sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu haftalık bu kadar. Haftalık raporumuzu beğendiyseniz, lütfen ilgileneceğini düşündüğünüz kişilerle de paylaşın.

Şenol Çolak

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir