AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Şirketler Bulut Teknolojisini Edge’ye Taşıyor

Dünya çapındaki firmalar, Cloud startejilerinin bir uzantısı olarak Edge Computing’e yatırım yapmaya başladı.

Analistlere göre şirketlerin önümüzdeki birkaç yıl içinde, bir veri merkezi yerine, doğrudan üretim hattındaki makinelere, cep telefonu kulelerine, tren yolu sinyallerine veya yazar kasalara vb. takılan veri işleme araçlarına güç sağlamak için tasarlanmış teknolojiye yani Edge Computing’e çok büyük yatırım yapmaları bekleniyor.

Edge Computing’in amacı, verilerin üretildiği yere en yakın noktada işlenip, çok hızlı yanıtlanarak/yorumlanarak üretim ve hizmet uygulamalarının performansını iyileştirmektir.

Çünkü Dijitalleşme sebebiyle her geçen gün daha büyük miktarda ham verinin depolanması ve bulutta işlem görmesi gerekiyor ve bu durum, hem Cloud sağlayıcıları hem de işletme sahipleri açısından giderek büyüyen bir sorun.

Problemi küçük bir örnekle açıklayalım:

Cep telefonunuzla kendi fotoğrafınızı çektiğinizi varsayalım. Bu fotoğrafın size ait olup olmadığı bilgisinin telefonunuzda çalışan bir teknoloji ile elde edilmesi Edge Computing; çektiğiniz fotoğrafın önce Cloud’a gönderilip orada işlenip, size ait olup olmadığının bilgisinin tekrar telefonunuza gelmesi ise Cloud Computing’dir.

Yukarıdaki elbette bir örnek. Ancak, ham verinin Cloud ortamında işlenmesinin uzun zaman alacağı ve gecikme (Latency) sorununa neden olacağını kolayca anlayabilmek için yeterli.

Dolayısıyla, Edge Computing’in öne çıkmasındaki ana mevzu, toplanan ham ve büyük verinin kim tarafından işlenip, ne zaman yanıt alınacağıdır.

Ve elbette bu durum, yüksek CPU harcamasına neden olması sebebiyle Cloud firmaları tarafından; verimi düşürmesi ve çevikliğe engel olması sebebiyle de şirketler tarafından istenmiyor.

İşletmeler veya fabrikalar topladıkları büyük miktar ve çeşitlilikteki ham veriyi, Cloud’da değil, işlenmiş verinin kullanılacağı yerin mümkün olduğu kadar yakınında konumlanacak Edge cihazlar  vasıtasıyla işlemek istiyorlar.

Söylediğim gibi bu, üretim hattında hız kazanmak için oldukça önemli bir hamle.

Özetlersek:

İşletmeler tipik olarak yapay zeka ile güçlendirilen Edge Computing sistemleri ile, üretilen ham veriyi kaynağında işleyip, mesela o kaynak cihazın elektrik akımı yükünü veya bir makine presi tarafından uygulanan kuvveti  ayarlamak gibi neredeyse anlık küçük ayarlamaları çok daha hızlı yapabilmek istiyor.

Bu tür işlenmiş veri yanıtlarını alabilmek, Cloud Computing ile nispeten çok daha karmaşık ve uzun sürüyor.

Edge Computing, Bulut’dan sonraki yeni inovasyon dalgası

Hız ve Çeviklik düsturundaki Dünya çapındaki şirketler  yatırımlarını hızla bu yöne doğru kaydırıyor.

Teknoloji endüstrisi araştırma şirketi International Data’da yapılan son tahmine göre, dünya çapındaki şirketler Edge Computing için 2024 yılına kadar donanım, yazılım ve hizmetlerde 240,6 milyar dolar yatırım yaparak, yıllık% 15’in üzerinde bir bileşik büyüme oranı sergiliyor.

Ayrıca işletmelerdeki bu Edge Computing kurma yarışı sadece Büyük verinin artmasıyla da ilgili değil.

Bunun yanı sıra Nesnelerin İnterneti’nin, bağlantılı ekipman ağının ve üretimde veya perakende satışlarda kullanılan diğer cihazların büyümesi ve yaygınlaşmasıyla da hızlanmaya devam ediyor.

Örneğin, General Electric Co. , Siemens AG ve Robert Bosch GmbH gibi endüstriyel devler , üretim hattı makinelerini gerçek zamanlı olarak optimize etmek için Edge Computing teknolojisini kullanıyor.

Benzer şekilde, enerji şirketleri petrol ve gaz kuyularındaki analizleri iyileştirmek için; perakendeciler, uzaktan kontrol hizmetlerini geliştirmek Edge cihazlar kullanıyorlar.

Bu demek oluyor ki, kendisinden önceki bulut gibi, Edge de bir sonraki inovasyon dalgasını besleyerek kuruluşların işlemleri otomatikleştirmesine, zengin müşteri deneyimleri yaratmasına ve pazara yeni ürün ve hizmetler sunmasına olanak tanıyacak.

Aslına bakarsanız Edge Computing, Amazon Web Services, Azure ve Google Cloud gibi bulut hizmeti sağlayıcıları için de verimli bir büyüme alanı.

Zira bulut hizmeti sağlayıcıları, platformlarını dağıtılmış Edge konumlarına genişleterek, daha önce mümkün olandan daha geniş bir kullanım alanına erişebilirler.

Gartner’e göre de, şirketlerin bir kısmı daha hızlı otomatize olarak verimliliği arttırmak ve maliyetleri azaltmak için Edge Computing kullanıyor, diğer bir kısmı ise yeni gelir fırsatları için bu teknolojiden yararlanmak istiyor.

Sözün kısası…

Çoğu şirket için easen gerçek zamanlı “yanıt” gerekli.

Bu sebeple birçoğu, çok fazla verinin üretildiği ve bunun ileri geri kolayca veya ucuza aktarılamayacağı veya yarı otomatik işlevler için,bulut stratejilerinin bir uzantısı olarak Edge Computing’e yaklaşıyor.

Edge konusunda şimdiden kendinizi geliştirmek için, Kubernetes K3S (k3s.io) ve Microsoft tarafından geliştirilen projelere bakmanızı öneririm(Deislabs.io).

Veri artık “Yeni Petrol” demiştik. Değiştiriyorum: Artık “İşlenmiş veri yeni petrol” .Companies

Extend Cloud to the Edge | Wall Street Journal

2021 Strategic Roadmap for Edge Computing | Gartner

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir