AKF

Humanoid Konusunda Ne Düzeydeyiz?

Elon Musk geçtiğimiz hafta AI Gününde Tesla Bot isminde bir humanoid(insansı robot) geliştirdiklerini söyledi ve bir lansman yaptı.

Her ne kadar Hype yaratmak ve bu sayede ürün ortaya çıkmadan milyarlarca dolar yatırımcı bulmak hedefi olduğunu bilsem de, yapılan şey güzel.

Çünkü, humanoid teknolojisinde olabildiğince fazla oyuncunun (rekabet eden şirket) olması yeni ürünlerin çıkmasına ve kalitenin artmasına sebep olacaktır.

Ama tabii tanıtım inanılmaz derecede popülist ve hatta neredeyse rüküştü. Robot kostümü içinde dans eden birini görünce, daha fazla izleyemedim.

Ayrıca, Tesla Bot’un temel Fizik bilimi konusunda ciddi hataları var, Boston Dynamics robotlarına biraz bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Boston Dynamics robotlarının ağırlık merkezi çok aşağıda, ayrıca yürüyüş için tercih edilen yönemler insan bileğinden oldukça farklı çalışıyor. Oysa Tesla Bot bildiğiniz bir insan figüründe (Westworld Humanoidleri gibi)

Buradaki yazı günümüzdeki Humanoid teknolojisini oldukça iyi anlatıyor, ilgilenenlerin mutlaka okumasını tavsiye ederim.

Elon Musk has no idea what he is doing with Tesla Bot | spectrum IEEE

Linux 30 Yaşında !

Linux, Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi.

30. doğum günü kutlu olsun!

İnsanlık olarak uzaylı medeniyetlerle karşılaşsak, onlara gelişmişlik düzeyimizi en iyi Linux’tan bahsederek gösterebilirdik.

Bu akşam saat 20:00’de Debian günü 2021 Türkiye etkinliğinde olacağım. Linux nerelerede kullanılır, Debian ve Pardus geliştirmeleri ne düzeyde, Pardus kullanan kurumlar hangileri konusunda konuşacağız.

Etkinliğe buradan ulaşabilirsiniz.

BİM Kulüp: “Herkes İçin Pardus” Kitabı ve Eyüpsultan Belediyesi’nin Pardus Geçişi

27 Ağustos 2021 Cuma günü 18:30 da Tekno Politik youtube kanalında sayın Hüseyin Güç Bey ile Pardus kitabını ve Eyüp Belediyesinin Pardus geçişini konuşacağız.

Yayın linkine buradan erişebilirsiniz.

BULUT

Bulut Güvenliği İçin 5 İpucu

“Bulut, yapay zeka ve serverless gibi diğer teknolojilerle çakıştığında güvenlik karmaşıklaşır. “

Ortaya çıkan her bulut aracı ve teknolojisi, BT ekiplerinin yüzleşmeye hazır olması gereken riskler yaratır.

Ekipler eğer sürekli gelişen bu zorlukları göğüsleyemezse, verileri ve hassas bilgileri onları satmak veya fidye için elinde tutmak isteyen kötü niyetli bilgisayar korsanlarının kurbanı olabilir.

Aşağıdaki makalede bulut ihlalleri konusunda, sunucusuz bilgi işlem, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi bulutta bulunan farklı türlerdeki teknolojilerin getirdiği zorlukları anlatılıyor.

Confront cloud security challenges with these 5 tips | TechTarget

SİBER GÜVENLİK

Uzaktan Çalışanlarınızın Güvenlikle İlgili Yapması Gerekenler

 

Siber saldırıların şirketleri her geçen gün daha fazla tehdit ettiği günümüzde, danışmanlık verdiğimiz tüm işletmelerin en fazla kaygılandıkları konu: Siber Güvenlik.

Haksız da sayılmazlar. Özellikle uzaktan çalışmanın aniden hayatımıza girdiği ve yeni bir norm olarak kabul edildiği iş dünyasında, çoğu şirket güvenlik konusunda oldukça yetersiz.

Kuruluşların ustalıkla hazırlanmış bir güvenlik stratejisine sahip olmaktan başka seçeneği yok gibi görünüyor.

Peki şu anda, hemen ne yapılmalı?

Bu soruya kısa ve hap şeklinde bir cevap vermek elbette mümkün değil. Sonuç itibariyle tüm şirketlerin kendilerine has dinamikleri var ve ihtiyaçları da ona göre değişiyor.

Fakat bir perspektif oluşturması açısından, AKF Danışmanlık olarak danışmanlığını üstlendiğimiz şirketlere acil olarak ilgilenmelerini salık verdiğimiz konuları burada paylaşmakta bir sakınca görmüyorum.

Siber Güvenlik endişesi taşıyan tüm işletmelerin, ivedilikle gözden geçirmesi gereken konular şunlardır:

  • Siber güvenlik eğitimi
  • Dijital cüzdanlar
  • Şifre yöneticisi
  • İki faktörlü kimlik doğrulama
  • Kötü amaçlı yazılımdan koruma çözümleri
  • VPN hizmetleri
  • Yedekleme çözümleri
  • Dizüstü bilgisayarlar, telefonlar, ağ donanımı güvenliği

Önemle eklemeliyim ki, yukarıda sıraladığımız konular profesyonellik gerektirmektedir. Dolayısıyla işletmeler eğer “profesyonellerden” oluşan bir siber güvenlik ekibi istihdam edemiyorsa, mutlaka danışmanlık almalıdır.

Bu konuda şu ve şu yazılarımıza göz atabilir ve kurumsal Siber Güvenlik danışmanlık sayfamızı ziyaret edebilirisiniz.

Konuyla ilgili açıklayıcı bir makalenin linkini de aşağıya bırakıyorum:

Security-Pflichten für mobile Mitarbeiter | Computer Woche

CISO’nun İlk 100 Günü

Etkli bir güvenlik politikası oluşturmak için, işletmelerin mutlaka bir CISO istihdam etmesi gerektiğinden daha önce defalarca söz etmiştik.

Bu tüm dünyada hızla yükselen bir trend. Ve Gartner, baş güvenlik uzmanları için oldukça fonksiyonel bir 100 günlük rehber hazırlamış.

Çünkü bu ilk 100 günün iyi kullanılması, CISO’lara rollerini tanımlamak, bir strateji geliştirmek, profesyonel ilişkiler kurmak, liderlik desteği sağlamak, yeni ekiple güven oluşturmak ve liderlik tarzını gösterme açısından oldukça önemli.

Makaleye sadece CISO’ların değil, tüm güvenlik çalışanlarının yeni bir başlangıç yapmak üzere göz atmalarını öneririm.

Your First 100 Days as a New Chief Information Security Officer | Gartner

BT YÖNETİMİ

Açık Kaynak Yazılımları Yönetim Politikası

Açık kaynak yazılım kullanmanın sayısız avantajlarından sürekli bahsediyoruz.

Gartner’in yaptığı bir ankete göre, ankete katılan kuruluşların %90’ından fazlası kritik iş yükleri de dahil olmak üzere açık kaynaklı yazılım kullanıyor. Çünkü Açık Kaynaklı yazılımlar ticari yazılımlardan daha ucuz, daha özelleştirilebilir ve daha kaliteli.

Fakat yine de hala, bir çok şirket açık kaynak yazılımları “nasıl olsa bedava” yaklaşımıyla tercih ediyor.Bu bakış açısının, işletmeleri kurulumdan kısa süre sonra bir takım sorunlarla yüzyüze getirdiğini hepimiz biliyoruz.

Zira hep söylediğimiz gibi, Açık kaynaklı yazılım kullanmak, özel bir strateji gerektirir. Eğer şirketiniz için böyle bir karar aldıysanız, mutlaka konunun uzmanlarıyla görüşmelisiniz.

Şirketiniz için planladığınız Açık Kaynak Projeniz her ne konuda olursa olsun, AKF’den danışmanlık alabilirsiniz. Bunun için “Hizmetlerimiz” sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Açık kaynaklı yazılım kullanmaya karar veren ve bunu profesyonelce yapmak isteyen şirketlerin, yazılımdam bekledikleri maksimum faydalara ulaşabilmeleri için sağlam bir yönetişim politikası geliştirmeleri de önemlidir.

Çünkü bu tür bir plan olmadan hareket edildiğinde en çok, güvenlik ve açık kaynak topluluğun ortadan kalkması riskleriyle burun buruna gelinebilir.

Etkili bir açık kaynaklı yazılım politikası, “Açık Kaynaklı yazılımın nerede ve ne zaman kullanılabileceğini ve hangi koşullar altında ekip üyelerinin açık kaynak projelerine katkıda bulunmalarına veya oluşturmalarına izin verildiğini yönetmeye ve kontrol etmeye yardımcı olur”

Gartner’in aşağıdaki makalesi bu konuda oldukça faydalı olabilir. Eğer şirketinizde açık kaynaklı yazılım kullandığınız bir projeniz varsa, ipleri elinizde tutmak için mutlaka okumalısınız.

Create an Effective Governance Policy for Open-Source Software | Gartner

ÇEVİK YÖNETİM

Hesap Verebilirlik

 

“Hesap verebilirlik iki kelimenin çarpımı olarak görülmelidir:

Hesap verebilirlik = hesap × yetenek.

Sahip olduğumuz tek şey hesaplarsa (metrikler) bu, motivasyonu ve yeteneği aşındırır.

Çalışanlarınızın performansını hesaba katacak sayısız ölçüt oluşturmadan önce, yeteneklerini güçlendirmek için ne yaptığınızı düşünürseniz akıllı bir lider olursunuz”

Mc Kinsey’de yayınlanan aşağıdaki makale, “Gerçek Hesap Verebilirlik” isteyen liderlerin KPI’lar ile ölçülen işlerin durumuna bakmak kadar, çalışanın hissettiği sorumluluk duygusuna bağlı olan ruh haline de dikkat etmesi gerektiğini anlatıyor.

Accountability = account × ability | Mc Kinsey

BAŞKA ŞEYLER

Zafer Algöz’ü Dinleyin!

Pişman olmazsınız. Türk tiyatrosunun en yetenekli isimlerinden Zafer Algöz’ü bilmeyeniniz yoktur eminim.

Şu sıralar, You Tube’deki KafaTV’de ki programını takip ediyorum. Eski tiyatro duayenleri ile anılarını tıpkı bir meddah gibi, muhteşem taklitlerle aktarıyor.

Zafer Algöz Anlatıyor| KAFATV (You Tube)

Bu haftalık bu kadar.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol Çolak

Daha önce yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir