AKF

Teknohaber

Yapay Zeka

Siber Güvenlik

Kişisel Teknoloji

Psikoloji&Kariyer

Makaleler

Bulut Yatırımlarının Geri Dönüşü

Merhaba,

Bu hafta Açık Kaynak Fikirler’de ezeber bozan bir makale yayınladık: Bulutun Gerçek Maliyeti

Malumunuz bulut teknolojisi, “inovasyona izin veren, pratik ve ekonomik altyapı” vaadi sebebiyle, son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin tercih ettiği, esasen oldukça yeni bir çözüm.

Bulutun ilk kullanılmaya başladığı zamanlardan bu yana, belirli bir süre geçti. Ve şimdi işletmeler ve analiz şirketleri, bulut kullanımının fayda/maliyet analizini gerçekçi bir şekilde yapabilcekleri verilere ulaşmaya başladılar.

Bunlardan birisi de Andreessen Horowitz. Kendilerini “Silikon Vadisi’nde teknoloji yoluyla geleceği inşa eden cesur girişimcileri destekleyen bir risk sermayesi şirketi” olarak tanımlıyorlar.

Ve geçtiğimiz haftalarda “The Cost of Cloud, a Trillion Dollar Paradox” isimli bir rapor yayınladılar. Tüm ezberleri bozan ve açıkça “Kral Çıplak!” diyen bu raporda, özellikle şirketler belirli bir büyüklüğe ulaştığında, bulut maliyetlerinin piyasa değerine verdiği zarar ortaya konuluyor.

Biz de makalemizde bu araştırmada sunulan verilerden yola çıkarak, oldukça kapsamlı bir çalışma yaptık.

Görünen o ki, şirket büydükçe Data Gravity devreye giriyor ve bulut kullanımı mecburen artıyor. Ve artan bulut kullanımı, şirket değerinden çok yüksek miktarda ödün verilmesine neden oluyor.

Dolayısıyla şirketlerin olabildiğince erken aşamada alt yapılarını optimize etmeye başlamaları, bulut teknolojisi kullanımını şimdiden planlamaları gerekiyor.

Buluttan tersine göçün, hızlanmaya başladığı bu dönemde asla kaçırmamanız ve ilgili olduğunu düşündüğünüz herkesle paylaşmanız gereken; piyasanın size sunduğu ezberin dışında fakat tamamıyla gerçeğe dayalı makalemizin linki aşağıda.

İyi okumalar

Bulutun Gerçek Maliyeti | Açık Kaynak Fikirler

Tekno Politik (youtube)İlk Yayınımızı Yaptık

Geçtiğimiz haftalarda, You Tube üzerinden Türk İnternet(Tekno Politik) kanalında sayın Füsun Nebil ile düzenli yayına başlayacağımızı söylemiştik.
Bu yayınların ilkini, geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirdik.

Konumuz, Vendor Lock-in‘di. Oldukça beğenilen ve paylaşılan bir yayın oldu. Sayın Nebil ve ben, Vendor Lock-in tanımından başlayarak, çizilen resim ile gerçek hayatta yaşananlar arasındaki farklara değindik.

Elbette her zamanki gibi ezberbozan ve biraz sivri bir söyleşi oldu:) Aranızda kaçıranlarınız varsa linkini aşağıya bırakacağım.

Unutmadan: Bundan böyle yayınlarımız her Cuma saat 18:00’de olacak. Bu Cuma ERP hakkında konuşacağız. Konu hakkındaki soru ve görüşlerinizi canlı olarak program esnasında sorabilir veya bu maili cevaplayarak bize iletebilirsiniz.

Youtube yayınına buradan erişebilirsiniz.

Bulut

PWC Anketi: Bulut Yatırımları Vaadini Yerine Getirdi mi?

Yukarıda da değindiğim gibi, şu günlerde teknoloji dünyası, Bulutu yeniden konumlandırmak üzere, mercek altına almış durumda.

Saygın araştırma ve danışmanlık şirketi PWC’nin yeni yayınlamış olduğu ankete göre, çeşitli sektörlerden iş ve teknoloji liderleri, bulut bilişim araçlarının bir şirketin büyümesi için kritik öneme sahip olduğu konusunda hemfikir. Ancak yarısından fazlası, bulut yatırımlarından önemli bir değer elde etmediklerini itiraf ediyor.

Ayrıca bu anketle PwC, C-suite’in bulutta algılanan değeri ile gerçekleşen değer arasında neden bir boşluk olduğunu ve bu boşluğun nasıl kapatılacağını da araştırıyor.

Önümüzdeki günlerde, daha geniş bir incelemesini sunmayı planladığımız ve Bulutun Gerçek Maliyeti makalemizi destek nitelikteki anketin linki şöyle:

PwC US Cloud Business Survey | PWC

Siber Güvenlik

Siber Saldırganlara Ödeme Yapmayı Seçmeyin!

Siber güvenlik konusu, günden güne korkutucu bir hal almaya devam ediyor. Şirketler için sıkı bir güvenlik politikası oluşturmak ise oldukça meşakkatli fakat zorunlu bir iş yükü.

Aksi taktirde, hazırlıksız yakalanılabiliyor ve daha da fenası verilerine tekrar ulaşabilmek için, talep edilen paralar korsanlara verilebiliyor.

Araştırmalar gösteriyor ki, bu yapılabilecek en yanlış hareketlerden biri. Zira, bu tür ödeme yapanların %46’sı verilerinin en azından bir kısmının bozuk olarak iade edildiğini söylüyor.

Üstelik, ödeme yapmayı seçen şirketlerin %80’i tekrar siber saldırıya uğruyor.

Most firms face second ransomware attack after paying off first | ZDNet

Takip Yazılımları

“Siber güvenlik şirketi ESET tarafından yapılan araştırma, yaygın olarak kullanılan Android takip yazılım uygulamalarının güvenlik açıklarıyla dolu olduğunu ortaya koydu.

Bu tür yazılımlar, kurbanın cihazının GPS konumunu, konuşmalarını, resimlerini, tarayıcı geçmişini ve daha fazlasını izleyebiliyor. Takip yazılımı üreticileri, göz önünde olmak ve takip yazılımı olarak işaretlenmekten kaçınmak için, uygulamalarını çocuklara, çalışanlara veya kadınlara koruma sağlamak amaçlıymış gibi tanıtıyorlar.””

Takip Yazılımları Tehdit Saçıyor| Türk-İnternet 

Yapay Zeka ve Edge Computing

Goodyear’in Akıllı Lastik Sistemi

 

Edge Computing’in geleceğin en dönüştürücü ve baskın teknolojisi olacağını, hatta buluttan sonraki inovasyon dalgası olacağını daha önce söylemiştim.

Bununla ilgili bir ilginç kullanım haberi daha Goodyear Tire & Rubber ve Bridgestone’den geldi.

Dünya devi lastik üreticileri, patlakları veya diğer sorunları günler öncesinden tahmin etmek için sensörler ve yapay zeka kullanan yeni akıllı lastik özelliklerini kullanıma sunmaya hazırlanıyor.

Dikkat ederseniz üzerinde çalışıyor demiyorum, kullanıma sunuyor! Hedef kitle ise Amazon gibi e-ticaret sitelerinden paket teslim eden araçlar.

Goodyear’ın akıllı lastik sistemi, lastik aşınması, şişirme ve yol yüzeyi koşullarının yanı sıra sıcaklık, basınç, hızlanma ve titreşim gibi ölçümleri takip edecek. Lastikten toplanan veriler, özel makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak verileri gerçek zamanlı olarak analiz eden Goodyear’ın bulutuna gönderecek.

Smart Tires Hit the Road|WSJ

Şirketinizde Yapay Zekayı Kullanmaya Başlamak

Önemli bir şeyle başlayın. Kurumsal çapta bir yapay zeka dönüşümü çok göz korkutucuysa, temel bir süreci, yolculuğu veya işlevi yeniden hayal ederek başlayın . Şirketler daha küçükten başlayarak, geliştirme süresini ve maliyetlerini azaltırken yapay zekadan tam olarak yararlanabilir.

Harvard Business Review’da yayınlanan son makale, liderlerin bu yaklaşımı nasıl uygulayabileceklerini derinlemesine tartışıyor ve açıklayıcı gerçek dünya örnekleri sunuyor.

Getting AI to Scale | Havard Business Review

Reimagining your business for AI | McKinsey

Liderlik ve İş Dünyası

BT Çalışanlarını Elde Tutmanın Zorluğu

Bir kaç gün önce, ülkemizdeki bir siber güvenlik firmasının birkaç BT çalışanının, daha iyi teklifler için aynı anda istifa ettiğini öğrendim.

Bırakın küçük veya orta öleçkli bir işletmeyi, büyük ölçekli bir şirket için bile dört BT çalışanının aynı anda istifası oldukça kötü bir durumdur.

Aslına bakılacak olursa BT çalışanları için durum tüm dünyada aynı. Robert Half International tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, 2800’den fazla BT uzmanının yaklaşık üçte birinin, önümüzdeki birkaç ay içinde yeni bir iş aramayı planladıkları ortaya çıkmış.

Yani BT çalışanları, Covid le birlikte ortaya çıkan daha geniş bir uzaktan çalışma seçeneği yelpazesi, daha iyi terfi şansı ve daha yüksek maaş için yeni iş arayışı içine giriyorlar. Bu ülkemizdeki işletmeler ve çalışanlar için de geçerli.

Dolayısıyla CIO’lar, vasıflı BT çalışanlarını ellerinde tutmak için iki katı çaba harcıyor. Çünkü artık bulunulan coğrafya bir kriter olmaktan çok uzak. Daha çok, “hibrit, yüz yüze veya uzaktan çalışmaya olanak tanıyan bir dijital çalışan deneyimi” yaratılmaya çalışılıyor.

Companies Struggle to Keep Their Tech Workers From Logging Off| WSJ

Teknoloji’de Öne Çıkanlar

Linux’a başlamak için harika bir kitap:

“Herkes İçin Pardus” 

Sayın Hüseyin Güç tarafından, oldukça anlaşılabilir bir dilde ve özenle hazırlanmış bu kitaba aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz. 

Özellikle gündelik hayatta Linux kullanmak isteyenler için, tamamen Türkçe hazırlanmış bir içerik ile Pardus kurulumunu kolaylıkla yapıp gündelik hayatınızda kullanabilirsiniz.

Kitabın içindekiler kısmını buradan inceleyebilirsiniz.

Kitabı satın almak için | Kodlab

Başlangıç için DevOps eğitimi

 

freecodecamp.com tarafından yayınlanmış eğitim içersinde birçok DevOps süreci tanıtılıyor ve bazılarında ayrıntılı şekilde nasıl işlem yapıldığı gösteriliyor.

Zaman zaman Security/Network gibi konularda kendisini geliştirmek isteyen birçok arkadaşımız ile yazışıyorum. Çoğunun dilinde “program yazmak istemiyorum”veya “güvenlik konusunda çok iş var”gibi sözler var.

Onlara da söylediğim gibi, programların çalışma mantığını  veya ağ yapılarının nasıl çalıştığını anlamayan birisi siber güvenlikçi olamaz.

Bu konuda kariyer yapmayı planlayan arkadaşlarıma önerim, kendi yeteneklerini iyi analiz edip bir yan dal seçmeleri. Yani DevSecOps gibi (security + DevOps) konularını bilmek önümüzdeki dönemde ciddi bir ihtiyaç olacak. Bu anlamda buradaki eğitim sizi konuya çok iyi hazırlayacaktır.

DevOps Engineering course for Begginers | youtube

Başka Şeyler

Dizi: The Wire
 

Öncelikle belirtmem gerek çok sert bir dizi, +18 ve çok fazla küfür/görüntü/şiddet içeriyor.

Amerika diye Dünyaya pazarlanan rüyanın, gerçekte ne olduğunu çok güzel görebiliyorsunuz. Özellikle emniyet teşkilatının içindeki yozlaşmış yapı, adam kayırma, rüşvet çarkı çok güzel anlatılmış. 

Senaryo, oyuncular, karakterler muhteşem. Zaman zaman izlediğiniz bir belgeselmiş ve canlı ortamlarda çekim yapılmış gibi bir hisse kapılabiliyorsunuz. Benim gibi “Breaking Bad” severlerin izlemesini şiddetle öneririm.

imdb.com

Okuduğunuz için teşekkürler.

Bize iletmek istediğiniz fikir ve yorumlarınız varsa duymayı çok isteriz. Bunun için, bu maili cevaplayarak bize yazabilirsiniz.

Telegram’daki iletişim platformumuza gelmeyi unutmayın. Ve eğer yayınımız hoşunuza gittiyse, bu bülteni lütfen arkadaşlarınıza da önerin.

Çünkü tarafsız yorum, herkesin hakkı.

Görüşmek üzere

Şenol Çolak

Önceden yayınladığımız bültenlere buradan erişebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir